Itä-Suomen yliopiston vetämä kansallinen yhteistyöhanke sai 620 000 euron rahoituksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä.
Itä-Suomen yliopiston professori Erkko Soinnun johtama Erityispedagogiikan perus-, aine- ja syventävien opintojen yhteistyön sekä jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien kehittäminen -hankkeessa kehitetään kahdeksan mukana olevien yliopistojen erityispedagogiikan yksiköiden yhteiskoulutusta. Hankkeessa huomioidaan myös erityispedagogiikan jatkuva oppiminen, mukaan lukien avoimet yliopistot. Itä-Suomen ja Turun yliopistojen lisäksi mukana ovat Lapin, Oulun, Jyväskylän, Tampereen ja Helsingin yliopistot sekä Åbo Akademi.
Hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan kansallista erityispedagogiikan perusopintojen opetussuunnitelmaa ja perusopintojen yhteistä toteutusta sekä sujuvoitetaan erityispedagogiikan yksiköiden välistä ristiinopiskelua aine- ja syventävissä opinnoissa. Lisäksi tavoitteena on jakaa hyviä pedagogisia käytänteitä esimerkiksi lähiopetukseen liittyen sekä huomioida erilaiset teknologian mahdollistamat keinot opetuksessa.
Turun yliopistossa erityispedagogiikan oppiaineesta ja erityisopettajakoulutuksesta vastaavan professori Minna Kyttälän mukaan alkavan hankkeen myötä oppiaineen opintotarjonta monipuolistuu ja opiskelijoiden yhdenvertaisuus vahvistuu eri koulutusyksiköissä.
– Yhtenä hankkeen tavoitteena on, että eri yksiköissä voitaisiin keskittyä omien vahvuusalueiden vahvistamiseen sen sijaan, että jokaisessa koulutusta tarjoavassa yksikössä pitäisi olla valmius kaikkien keskeisten sisältöjen tarjoamiseen. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole, että esimerkiksi meillä Turussa opiskeltaisiin jatkossa erityispedagogiikan perusopinnot kokonaan verkkovälitteisesti etänä, vaan tavoitteena on edelleen tarjota opiskelijoille yhteisesti tuotettujen sisältöjen rinnalla mielekästä lähiopetusta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi harkinnanvaraista valtionrahoitusta yhteensä 4,9 miljoonaa euroa opiskelijoiden joustavien siirtymien ja korkeakoulujen opetusyhteistyön lisäämiseen. Saaduilla rahoituksilla tuetaan korkeakoulujen profiloitumista ja koulutustason nostoa sekä vähennetään korkeakoulutuksen kasautumista. Toimenpiteillä edistetään sujuvia siirtymiä korkeakoulujen sisällä ja välillä sekä nopeutetaan tutkinnon suorittamisaikoja. Rahoituksella tuetaan myös korkeakoulujen Digivision toteutusta edistämällä korkeakoulujen työnjakoa tarjonnan ja koulutussisältöjen kehittämisessä.
>> Lue aiheesta lisää Itä-Suomen yliopiston verkkosivuilta