Turun yliopiston ja Turun Kaupunginteatteriin yhteistyön oli alun perin tarkoitus toteutua jo keväällä 2020 osana yliopiston 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaa, mutta koronarajoitukset siirsivät Akateemisen vartin esityspäivää. Kiinnostusta herättänyt konsepti avaa eri tieteenalojen tutkimuksia yleisölle seitsemällä miniluennolla. Tutkijat tarinoineen valtaavat vihdoin Turun Kaupunginteatterin Päänäyttämön lauantaina 16.10. klo 14.15 ja klo 19.15.
Akateeminen vartti tarjoaa kenelle tahansa mukaansatempaavan mahdollisuuden kurkistaa tieteen tekemisen todellisuuteen tarinoiden ja viihdyttävien, kansantajuisten esitysten avulla. 15 minuutin mittaisilla miniluennoilla kuullaan niin ajankohtaisista, kuin historiallisistakin mieltä kiehtovista asioista asiantuntijoiden kertomana. Turun yliopiston tutkijoille ilta antaa mahdollisuuden avata tutkimustyötään yleisölle uudella tavalla.
Miniluentojen yhdistävänä teemana ovat näkymättömät maailmat, joita alansa eturivin tutkijat ovat tahoillaan kartoittaneet. Tutkimustyötään avaavat biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi, oikeustieteen professori Anne Alvesalo-Kuusi, taloussosiologian dosentti Outi Sarpila, Suomen historian professori Kirsi Vainio-Korhonen, kasvatustieteen dosentti Marjaana Puurtinen, molekulaarisen solubiologian professori, syöpätutkija Johanna Ivaska ja yrittäjyyden dosentti Pekka Stenholm.
– Ohjelman monipuolinen kattaus antaa kuulijoille hyvän kuvan siitä, miten laaja-alaista tutkimusta meillä Turun yliopistossa tehdään ja millaisten globaalienkin haasteiden kanssa tieteen eri aloilla työskennellään. Myös meille tutkijoille kokemus on valtavan opettavainen ja hauska mahdollisuus! Teemme tiedeviestintää paljon, ja on todella innostavaa teatterin valmennuksessa saada hioa tapojamme esiintyä ja kertoa tutkimuksesta erilaisille yleisöille, kertoo yksi teatterin lavalle nousevista tutkijoista, professori Ilari Sääksjärvi.
Idean Turun yliopiston ja Turun Kaupunginteatterin yhteistyöstä esitti alun perin luovan kirjoittamisen yliopisto-opettaja, kirjailija Niina Repo ja konseptia lähdettiin kehittelemään yhdessä. Teatterilavalle uuden yleisön eteen tutkijoita valmensivat kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Mikko Kouki ja dramaturgi Satu Rasila. Akateemista varttia inspiroivat Helsingin Sanomien Musta laatikko ja kansainvälinen TEDx-konsepti.