European Campus of City-Universities (EC2U) -allianssi juhlisti pilottikauden päättymistä ja uuden kauden käynnistymistä yhteisessä foorumissa.
Ranskan Poitiersissa 17.-19.10.2023 järjestetty foorumi kokosi yhteen suuren määrän EC2U-allianssin edustajia. Foorumin aikana osallistujilla oli mahdollisuus keskustella ajankohtaisista aiheista, suunnitella tulevaa ja vahvistaa yhteistyötä jäsenyliopistojen ja sidosryhmien edustajien kanssa. Foorumissa paketoitiin myös allianssin pilottikausi, joka päättyy virallisesti uuden kauden käynnistyessä marraskuun 2023 alussa.
Turun yliopistosta foorumiin osallistui iso joukko henkilökunnan ja opiskelijoiden edustajia. Yliopistossa EC2U-allianssia johtava koulutuksesta vastaava vararehtori Piia Björn oli tyytyväinen foorumin antiin:
– Foorumissa ehdittiin useissa työryhmissä käydä läpi uuden kauden teemoja ja toimintaa. Kuluneesta kaudesta on opittu paljon ja aidosti uuttakin ollaan luomassa yhdessä partnereiden kanssa, vararehtori Björn toteaa.
Myös EC2U-allianssin pääkoordinaattori, professori Ludovic Thilly Poitiersin yliopistosta oli tyytyväinen foorumiin ja allianssin ensimmäisen kauden saavutuksiin. Hän mainitsi puheenvuorossaan olevansa erittäin ylpeä allianssin jäsenten tekemästä työstä yhteisen kampuselämän kehittämisessä, kansainvälisten maisteritason yhteistutkinto-ohjelmien ja virtuaali-instituuttien luomisessa, liikkuvuuden lisäämisessä ja yhteistyön vahvistamisessa. Professori Thilly muistutti, että allianssin ensimmäinen kausi on ollut monella tapaa haastava. Muun muassa koronapandemian aiheuttamista ongelmista on kuitenkin selvitty ja tulevaisuus näyttää lupaavalta.
Uusi kausi tuo mukanaan uusia kumppanuuksia ja tehtäviä
EC2U-yhteistyön tavoitteena on luoda yleiseurooppalaisen kampus, joka yhdistää paitsi akateemiset yhteisöt myös kansalaiset sekä sidosryhmät. Allianssiin ensimmäisellä kaudella jäseniin ovat kuuluneet Turun yliopiston lisäksi Alexandru Ioan Cuzan yliopisto Romanian Iasissa, portugalilainen Coimbran yliopisto, saksalainen Friedrich Schillerin yliopisto Jenassa, italialainen Pavian yliopisto, espanjalainen Salamancan yliopisto sekä allianssia koordinoiva ranskalainen Poitiersin yliopisto. Kumppaneina ovat myös yliopistojen kotikaupungit ja opiskelijajärjestöt. EC2U-allianssin strateginen EU:n ulkopuolisen kumppani on Ukrainan Lvivissä toimiva Ivan Frankon yliopisto.
Marraskuun alussa käynnistyvän uuden kauden myötä allianssi laajenee, kun se saa jäsenekseen Itävallan Linzissä toimivan Johannes Kepler yliopiston. Myös yliopistojen, kaupunkien ja muiden sidosryhmien välinen yhteistyö monipuolistuu, kun uusina kumppaneina mukaan liittyy eri alueiden yrityksiä sekä yliopistolliset sairaalat.
Uusien kumppanuuksien lisäksi allianssin toiminnat monipuolistuvat entisestään. Jo olemassa olevien YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin pohjautuvien kolmen virtuaali-instituutin rinnalle suunnitellaan teemaltaan rauhaan ja oikeudenmukaisuuteen liittyvän virtuaali-instituutin ja kansainvälisten koulutusohjelmien perustamista. Virtuaali-instituuttien tavoitteena on tuoda yhteen eri uravaiheessa olevia tutkijoita aina väitöskirjatutkijoista lähtien.
Turun yliopisto koordinoi uudella kaudella Inclusive, Engaged and Mobile EC2U Community -työpakettia, jonka tavoitteena on edistää turvallista ja osallistavaa sosiaalista ympäristöä keskittymällä opiskelijoiden hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Tämän lisäksi työpaketissa edistetään osallistavaa, kestävää ja monimuotoista liikkuvuutta. Uudella kaudella Turun yliopisto jakaa koordinaatiovastuun myös EC2U Digital Alliance -työpaketista, joka tukee innovatiivisia, digitaalisia koulutusaloitteita ja digitaalisten pedagogisten ratkaisujen hyödyntämistä.
Turun yliopiston rehtori Jukka Kola kertoi puheessaan foorumin osallistujille, että Turun yliopisto jatkaa uudella kaudella allianssin sitoutuneena jäsenenä ja on mukana syventämässä yhteistyötä allianssin ja sen sidosryhmien välillä
– EC2U-yhteistyön ytimessä on opiskelijoiden, henkilökunnan ja kansalaisten välinen yhteistyö, parhaiden käytäntöjen vaihto, verkostoituminen ja keskustelut uusien ja vanhojen tuttavuuksien kanssa. Turun yliopisto tekee pitkäaikaista ja tavoitteellista yhteistyötä kumppaneidensa kanssa ja odotamme innolla kestävää yhteistyön jatkumista EC2U allianssissa, rehtori Kola totesi puheessaan.
Foorumin monipuolinen ohjelma tarjosi runsaasti erilaisia osallistumismahdollisuuksia
Poitiersin EC2U-foorumin ohjelma sisälsi virallisten keskustelujen lisäksi myös vapaamuotoisempaa yhdessäoloa ja kokemusten vaihtoa osallistujien välillä. Osana foorumin ohjelmaa järjestetty Mobility Fair tarjosi opiskelijoille mahdollisuuden tutustua EC2U-allianssin toiminnassa mukana olevien yliopistojen opintotarjontaan ja opiskelumahdollisuuksiin.
Foorumiin osallistuneille opiskelijoille oli järjestetty yhteistä ohjelmaa ja toimintaa koko foorumin ajaksi. Opiskelijoiden näkemyksiin keskittyvä Voice of Students -osio toteutettiin tällä kertaa erilaisia ilmaisukeinoja hyödyntäen. Osio tarjosi foorumin osallistujille monipuolisen ja mielenkiintoisen tavan kokea opiskelijoiden näkemyksiä sukupuolen ja osallisuuden -teemasta muun muassa valokuvauksen, performanssien ja stand up -komiikan kautta.
Foorumissa ratkaistiin myös EC2U Science Battle -kilpailun voittaja, kun Jenan ja Pavian yliopistojen joukkueet ottivat toisistaan mittaa. Science Battle -kilpailussa tutkijoista koostuvat joukkueet kehittävät yhdessä vastauksia yleisön etukäteen lähettämiin kysymyksiin. Voiton vei täpärästi Pavian yliopiston joukkue.