Saaristomeren teemavuosi 2025 käynnistyy
Saaristomeren biosfäärialue yhteistyössä Turun yliopiston ja Åbo Akademin kanssa on julistanut vuoden 2025 Saaristomerivuodeksi.
Teemavuoden tarkoituksena on tuoda esille ajankohtaista Saaristomereen kohdistunutta tutkimusta sekä parantaa dialogia tutkijoiden ja paikallisten välillä.
Tavoitteena on lisätä tutkittuun tietoon perustuvaa tietoisuutta, tukea avointa keskustelua sekä samalla elinvoimaista saaristoa luomalla toivoa ja motivaatiota toimintaan saariston kestävän tulevaisuuden puolesta.
Teemavuosi avattiin 28.2. Saaristomeren biosfäärialueen järjestämässä avajaistapahtumassa.
Tapahtumassa kuultiin puheenvuoroja muun muassa Saaristomeren tilasta, haasteista ja ratkaisuista Saaristomeren äärellä sekä henkilökohtaisia näkemyksiä meren äärellä eläviltä paikallisilta.
Myös Saaristomerivuoden suojelija julistettiin avajaistilaisuudessa. Teemavuoden suojelijana toimii Saaristomerellä asuva kansanedustaja ja itämeriparlamentaarikko Pauli Aalto-Setälä, jolle Saaristomeren, turvallisuuden ja kestävän kasvun teemat ovat erityisen tärkeitä.
Pauli Aalto-Setälä (oik.) julistettiin Saaristomerivuoden 2025 suojelijaksi teemavuoden avajaistilaisuudessa 28.2.2025
Saaristomerivuosi koostuu vuoden mittaan järjestettävistä tapahtumista ja tilaisuuksista. Tapahtumat järjestetään pääsääntöisesti biosfäärialueella, eli Paraisten kaupungin ja Kemiönsaaren kunnan alueella.
Meri ja sen ympäristö yhdistävät lukemattomia tutkimusaloja, toimijoita ja ilmiöitä, joita kaikkia kuulemalla voidaan löytää uusia tapoja ymmärtää sekä toimia Saaristomeren hyväksi. Ratkaisut monisyisiin biodiversiteettiä ja alueen elinvoimaisuutta uhkaaviin ongelmiin syntyvät tiedosta ja toiminnasta. Juuri tästä on kyse Saaristomerivuodessa.
– Turun yliopisto on biosfäärialueen ja Åbo Akademin ohella yksi Saaristomerivuosi 2025:n ideoijista ja suunnittelijoista. Turun yliopisto osallistuu teemavuoteen kaikkien yliopiston perustehtävien alueilla eli tieteellisessä tutkimuksessa, siihen pohjautuvassa opetuksessa sekä erityisesti kolmannen tehtävän, yhteiskunnallisen vuorovaikuttamisen saralla, esimerkiksi asiantuntijan, opastuksen ja tiedottamisen rooleissa, kertoo Seilin tutkimusaseman johtaja Jari Hänninen.
Teemavuotta koordinoiva Saaristomeren biosfäärialue on osa UNESCOn kansainvälistä Man and Biosphere (MAB) -tieteellistä ohjelmaa, jossa biosfäärialueiden tavoitteena on parantaa luonnon tilaa yhdistämällä uusia ja perinteisiä lähestymistapoja sekä kehittää ihmisten elinympäristöjen elinvoimaisuutta edistämällä biosfäärialueella taloudellista, sosiaalista, kulttuurista ja ekologista kestävää kehitystä.
Saaristomeren biosfäärialueen toiminnan koordinoinnista vastaa Varsinais-Suomen ELY-keskus, mutta käytännössä koordinointi toteutuu yhteistyönä Paraisten kaupungin ja Kemiönsaaren kunnan kanssa. Ohjausryhmässä ovat mukana Metsähallitus, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Varsinais-Suomen liitto, ja lisäksi monia muita toimijoita on mukana toiminnassa biosfäärikumppanuus- ja biosfäärilähettiläsohjelman kautta. Biosfäärialueen toiminta perustuu yhteistyöhön ja osallistamiseen kestävän tulevaisuuden puolesta.
Turun yliopisto on myös mukana esimerkiksi biosfäärilähettiläsohjelman toteuttamisessa, seminaarien järjestämisessä sekä biosfäärialueen opetustoiminnassa ja materiaalin tuottamisessa. Saaristomeren biosfäärialue toimii pilottina BIODIFUL-hankkeessa. Biosfäärialueen toiminnan ohella yliopistolla on suoraa yhteistyötä monien toimijoiden kanssa. Turun yliopisto esimerkiksi osallistuu asiantuntijana useisiin saaristokuntien ja saariston yhteisöjen yhteisiin projekteihin ja hankkeisiin sekä valtion Saaristomeren alueelle kohdistamiin ohjelmiin.