Mentorin tukemana kohti työelämää

21.06.2023

Turun yliopiston monitieteinen mentorointiohjelma tukee opiskelijoiden siirtymistä työelämään sekä heidän ammatillista kehittymistä. Mentoreina toimivat Turun yliopiston alumnit sekä muut vapaaehtoiset, jotka haluavat jakaa työelämäkokemustaan ja -näkemystään sekä ammatillisia verkostojaan vastavalmistuville.  

Keskiviikkona 14.6.2023 puheensorina täytti Piccu Maccia -ravintolan. Vapaaehtoiset mentorit ja työelämään astumassa olevat opiskelijat kokoontuivat juhlistamaan onnistunutta mentorointiohjelmaa.  Opiskelijoiden mentorointiohjelma järjestettiin nyt 21. kerran ja ensimmäistä kertaa kaksikielisenä suomeksi ja englanniksi. Tänä vuonna ohjelmaan osallistui kokonaisuudessaan 75 opiskelijaa sekä heidän mentorinsa.  Mentorointiohjelmassa mentorointiparit tapaavat 1-2 kertaa kuukaudessa käsittelemään työelämään, uraan ja oman alansa työelämävalmiuksiin liittyviä teemoja. Kokenut asiantuntija, mentori, jakaa omia kokemuksiaan kohta valmistuvalle opiskelijalle eli aktorille. 

Yhteinen matka – tuntemattomasta tutuksi 

Päätöstilaisuudessa kuultiin puheenvuoroja sekä mentoreilta että aktoreilta. Yksi ohjelman mentoreista, työ- ja elinkeinoministeriön johtava asiantuntija Minna Ylikännö, vertasi mentorointikokemustaan lukemaansa Clare Pooleyn kirjaan Joka päivä laiturilla viisi. Kirja kertoo henkilöistä, jotka kulkevat samaa junareittiä joka päivä tuntematta toisiaan. Yllättävä sattuma kuitenkin yhdistää heidät ja he alkavat keskustella keskenään junamatkalla. Mentorointiohjelma on kokemuksena hieman samankaltainen. Ohjelman alussa oma aktori on aivan tuntematon henkilö, ja nyt mentorointiohjelman kuuden kuukauden mittainen yhteinen matka on johtanut ystävyyssuhteeseen uuden ihmisen kanssa. Ylikännö toivookin, että yhteydenpito oman aktorin kanssa säilyy myös ohjelman jälkeen. 

Kansainvälinen opiskelija ja aktori Henry Ascencio kertoi omassa puheenvuorossaan, miten hänen mentorinsa Sami pystyi antamaan uutta perspektiiviä ja näkökulmia tilanteessa, jossa ollaan siirtymässä opinnoista kohti työelämää. Toinen aktori, digitaalisen kulttuurin opiskelija Jenni Jäntti, kertoi mentorointiohjelman kuluneen kuin yhdessä hujauksessa. Jäntti kuvaili, ettei ollut voinut kuvitellakaan miten paljon mentorointiohjelmasta voi saada uutta perspektiiviä omiin urapohdintoihin.

Three participants of the mentoring programme standing together
Mentorointiohjelmaan osallistuneet Jenni Jäntti, Minna Ylikännö ja Henry Ascencio olivat tyytyväisiä ohjelman antiin.

 

Oivalluksia sekä aktoreille että mentoreille  

Mentorointiohjelmaa koordinoiva kehittämisasiantuntija Susanna Ahteensuu kertoo, että on palkitsevaa nähdä koko ohjelman kaari alun epävarmuudesta hienoihin uusiin oivalluksiin.  

- Monet mentorit saattavat alussa tuntea epävarmuutta siitä, mitä tarjottavaa heillä on opiskelijoille ja toisaalta taas opiskelijat eivät aivan tiedä mitä odottaa ohjelmalta, Ahteensuu kertoo.  

Ohjelman aikana epävarmuudet siirtyvät taka-alalle. Sekä mentorit että aktorit kokevat ohjelman usein antoisaksi. Mentorit kertovat päässeensä auttamaan opiskelijaa uran ensimmäisissä askeleissa. Opiskelijat taas kokevat keskusteluiden mentorin kanssa hälventävän tulevaisuuteen liittyviä huolia.  

- Uraan ja työelämään liittyvien keskusteluiden välityksellä mentorit pääsevät myös oman urapolun tutkimusmatkalle. Monet innostuvat mentoroinnista niin, että jatkavat mukana myös seuraavan vuoden ohjelmassa, Ahteensuu kertoo. 

 

Jos haluat tukea Turun yliopiston maisterivaiheen opiskelijoita, voit ilmoittautua mentoripooliin, jota hyödynnetään mentorien etsimisessä. Etsimme mentoreita seuraavan kerran syksyllä 2023. Seuraava mentorointiohjelma järjestetään tammi-kesäkuussa 2024.  

Luotu 21.06.2023 | Muokattu 07.11.2023