Elinikäisen oppimisen ja koulutuksen tutkimuskeskus CELEn Kuukauden tutkija -sarjassa esittelyvuorossa joulukuussa on apulaisprofessori Päivi Siivonen.
Paraikaa tutkin Lean-ajattelua tietotyössä ja työntekijöiden kokemuksia työn merkityksellisyydestä media-alalla. Hanke (2023–2025) on Työsuojelurahaston rahoittama. Meillä on aineistoina valtakunnallinen media-alan kyselyaineisto sekä media-alan case-organisaation kysely- ja haastatteluaineisto. Juuri nyt analysoimme aineistoa ja kirjoitamme julkaisuja. Hankkeen loppuwebinaari pidetään 4.9.2025 – jos kiinnostuit, laita päivämäärä talteen!
Tämän aiheen tutkiminen on tärkeää, koska Lean-ajattelua ei ole aiemmin tutkittu media-alan tietotyössä. Media-ala on murroksessa digitalisaation seurauksena ja alan organisaatioissa on otettu käyttöön tehostamiseen tähtääviä käytäntöjä kuten Leania. Toisaalta työn merkityksellisyys on työntekijöille yhä tärkeämpi arvo. Lean ja työn merkityksellisyys ovatkin kiinnostavalla tavalla jännitteisessä suhteessa toisiinsa ja pyrimme hankkeessa muun muassa analysoimaan, miten asemoituminen Leaniin ja kokemukset työn merkityksellisyydestä ovat yhteydessä toisiinsa.
Tutkijan arjessa työpäiviini kuuluu tutkimusta, mutta yhä enemmän myös hallinnollisia tehtäviä. Uusien hankkeiden suunnittelu ja rahoituksen hakeminen on myös osa työtäni. Lisäksi opetan aikuiskasvatuksen kursseja perus-, aine- ja syventävissä opinnoissa. Opetan myös narratiivis-diskursiivisia menetelmiä aine- ja syventävissä opinnoissa sekä tohtorinkoulutuksessa. Ohjaan graduja ja väitöskirjoja ja johdan aikuiskasvatuksen ja korkeakoulututkimuksen AHE-ryhmää yhdessä Ulpukka Isopahkala-Bouret’n kanssa. Rutiineihin kuuluvat myös yhteiset lounaat ja kahvitauot kollegojen kanssa.
Teen yhteistyötä tällä hetkellä erityisesti Lean-hankkeen tutkijoiden Heikki Silvennoisen, Katriina Tapanilan ja Meri Kotamäen kanssa sekä hankkeen partnereiden Medialiiton ja Sanoma Media Finlandin kanssa. Lisäksi teen yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston kollegoiden kanssa, olemme kiinnostuneita narratiivisista menetelmistä, joita olemme yhdessä soveltaneet ja kehittäneet tutkiessamme akateemista yrittäjyyttä ja korkeakoulusta valmistuneiden työllistettävyyttä aiemmissa hankkeissamme. Tärkein kansainvälinen yhteistyökumppanini on Michael Tomlinson Southamptonin yliopistosta. Hän aloittaa vierailevana tutkijana Kasvatustieteiden laitoksella 1.1.2025 alkaen.
Kun en tutki ulkoilen: kävellen, juosten, meloen, pyöräillen tai hiihtäen; harrastan myös pilatesta tiistaisin Educariumilla; luen kaunokirjallisuutta, käyn teatterissa, elokuvissa ja näyttelyissä; vietän aikaa perheen ja ystävien kanssa. Harrastan myös retkeilyä: syyskuussa teimme ruskavaelluksen Vätsärin erämaassa Koillis-Lapissa. Kesällä myös mökkeilen ja puuhailen puutarhassa muun muassa kasvattaen tomaatteja ja muita hyötykasveja. Hoidan ja leikitän myös suloisia kissojani Rusinaa ja Sipiä.
Terveiseni kasvatussosiologisen ja koulutuspolitiikan tutkimuksen parissa toimiville: tekemänne tutkimus on esiarvoisen tärkeää ajassamme, jossa korostuvat taloudellisen arvon ja hyödyn maksimointi myös koulutuksessa. Pitäkää myös meteliä tutkimuksestanne, jotta tulokset ja julkaisut saavuttavat tutkijat, kouluttajat, opiskelijat sekä laajemman yleisön!
Kuukauden tutkija on kasvatustieteiden tiedekunnan tutkimuslaitosten CERLIn ja CELEn yhteinen julkaisusarja, jossa esitellään kerran kuussa yksi tutkija. Tutkimuslaitokset vuorottelevat tutkijaesittelyn kanssa kuukausittain. Aiemmin julkaistut esittelyt on koottu julkaisusarjan omalle verkkosivulle.