Lähikuva kasvista

Luonnon monimuotoisuus ja kestävyys

Luonnon monimuotoisuus ja kestävyys on yksi Turun yliopiston strategian viidestä monitieteisestä teemasta. Biodiversiteetin, ilmastonmuutoksen, ruokajärjestelmän, kiertotalouden ja bioenergian monitieteinen ja monilajinen tutkimus sekä siihen pohjautuva opetus luovat edellytyksiä ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävälle tulevaisuudelle ja innovaatioiden synnylle.

Ilmastonmuutoksen ja luonnon köyhtymisen torjunta sekä kestävän ruuantuotannon turvaaminen ovat ihmiskunnan suurimpia haasteita ja ratkaisevan tärkeitä ihmisten ja koko maapallon hyvinvoinnin kannalta. 

Biodiversiteetin, ilmastonmuutoksen, ruokajärjestelmän, kiertotalouden ja bioenergian monitieteinen ja monilajinen tutkimus sekä siihen pohjautuva opetus luovat edellytyksiä ekologisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti ja taloudellisesti kestävälle tulevaisuudelle ja innovaatioiden synnylle. 

Teema yhdistää myös meri-, rannikko- ja jokiympäristöihin sekä muihin vesistöihin ja näiden alueiden kulttuuriin, yhteisöihin ja elinkeinoihin kohdistuvan tutkimuksen sekä opetuksen, mukaan lukien DIWA- lippulaivan toiminnan. 

Luonnon monimuotoisuus ja kestävyys -teeman vahvuusalat ovat:

  • Luonto, yhteiskunta ja talous ilmastonmuutoksessa ja lajikadossa 
  • Uusiutuvat energiamuodot ja kestävät materiaalit

Profiloitumisalueet ja keskeiset tutkimushankkeet

BIODIFORM

BIODIFORM on poikkitieteellinen tutkimuskonsortio, jonka tavoitteena on luoda tulevaisuuden kestäviä ratkaisuja yhdistämällä luonnon monimuotoisuuden tutkimus yritys- ja liiketoiminnan tutkimukseen. BIODIFORM on Suomen Akatemian rahoittama (Profi 6) tutkimushanke, ja se on osa Turun yliopiston temaattista kokonaisuutta ”Luonnon monimuotoisuus ja kestävyys”. 

BIODIFORM

 

BIODIFUL

BIODIFUL on liike, jonka taustalla on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama tutkimushanke. Tavoitteemme on luoda ja varustaa muutoksen tekijöiden verkosto, joka synnyttää luonnon monimuotoisuutta kunnioittavaa johtajuutta niin liiketoiminnassa, yhteiskunnallisessa päätöksenteossa kuin jokaisen arkisessa elämässäkin.

BIODIFUL

HumBio

Suomen Akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa tutkitaan ihmisten suhdetta kadonneisiin, uhanalaisiin ja tulokas- sekä vieraslajeiksi määriteltyihin merieläimiin ja -kasveihin Suomessa. Näitä lajeja ja lajimäärissä tapahtuneita muutoksia on tutkittu aiemmin lähes yksinomaan luonnontieteissä. Tässä projektissa tutkitaan ihmisten suhdetta muuttuvaan meribiodiversiteettiin humanististen alojen näkökulmasta.

HumBio

Ilmastotuuppaus (CLIMATE NUDGE)

Ilmastotuuppaus (CLIMATE NUDGE) on monivuotinen hanke, jossa suunnitellaan ja toteutetaan ilmastotuuppauksia. Ilmastotuuppauksilla pyritään vähentämään liikenteen päästöjä ja vahvistamaan metsien hiilinieluja. Arvioimme tuuppausten toimivuutta eettiseltä, taloudelliselta ja terveydelliseltä kannalta.Tuuppaus eli nudge eli nytky on yksilöiden päätöksenteon ohjaamista siten, että heillä säilyy yhä vaihtoehtojen vapaus. Ilmastotuuppaukset siis pyrkivät edistämään yksilöiden ilmastonmuutosta hillitseviä valintoja ja tehostamaan kuntien ja valtion ilmastotoimia.

Ilmastotuuppaus (CLIMATE NUDGE)