Otto Latva profiilikuva
Otto
Latva
dosentti, humanistinen tiedekunta
tutkijatohtori, historia ja arkeologia
PhD, Adjunct Professor
Johdan hankkeita kuten HumBio (SA), Pyöriäismuistot (Weisell), FaFFe (Kordelin) ja ympäristötutkimusverkoston (AHA) johtoryhmää. Työskentelen tutkijatohtorina useissa hankkeissa ja BIODIFORM:ssa.

Ota yhteyttä

+358 29 450 3450
+358 50 328 9846
Arcanuminkuja 1
20500
Turku

Asiantuntijuusalueet

Historia
Biodiversiteetti
Elonkirjo
Eläintutkimus
Kasvitutkimus
Meri
Valtameri
Itämeri
1900-luku
1800-luku
1700-luku;, 1500-luku
Ympäristöhistoria
Kulttuurihistoria
Posthumanismi
Monilajinen historia
Muistitieto
Tieteen historia
Eläintieteen historia
Tiedon historia
Merihistoria
Luontokato
Ilmastonmuutos
Digitaaliset ihmistieteet
Big Data
Jättiläiskalmari
Nilviäiset
Hyönteiset
Merihirviöt
Eläintuotanto
Meriaiheinen kirjallisuus
Merellinen fiktio
Merenkävijät
Valaanpyynti

Opetus

Toimin vuosien 2022-2024 välisenä aikana Kulttuuriperinnön tutkimuksen yliopistonlehtorina. Vastuullani on oppiaineen graduseminaari ja opetan lisäksi useilla oppiaineen kursseilla. Vastuullani on myös Porin kampuksen museologian opetus ja koordinointi.

Kaiken kaikkiaan olen luennoinut lukuisilla kursseilla erityisesti teemoista liittyen monilajiseen historiaan sekä yhteiskunnalliseen ja kulttuuriseen eläintutkimukseen. Olen organisoinut myös kursseja liittyen yllä mainittuihin teemoihin. Suunnittelimme ja koordinoimme esimerkiksi kollegani Heta Lähdesmäen kanssa vuonna 2015 kurssin "Humanisti luonnontutkijana", jolla luennoi useita asiantuntijoita erilaisilta humanistisilta aloilta. Vuonna 2020 organisoin ja opetin kansainvälisen luentokurssin "Sea, Nature and Finnish Culture", joka oli erityisen suosittu vaihto-opiskelijoiden keskuudessa. Yksittäisten luentojen ja kurssien lisäksi olen vetänyt useita seminaarikursseja opiskelijoille. Olen vetänyt esimerkiksi vuosina 2013-2018 kulttuurihistorian oppiaineessa maisterivaiheen opiskelijoille tarkoitetuja temaattista seminaareja. Vuoteen 2015 asti opetin yksin muistitietohistoriaa käsittelevää seminaaria. Vuodesta 2015 alkaen opetin yhdessä kulttuurihistorian lehtorin Maarit Leskelä-Kärjen kanssa "Muisti ja kerronta" -seminaaria ja myöhemmin opettajaparina toimi kulttuurihistorian tohtorikoulutettava Karoliina Sjö. Keväällä 2021 vedin historia-aineiden opiskelijoille suunnattua "Ympäristö- ja merihistorian" -seminaaria.

Tutkimus

Olen kulttuuriseen eläin- ja kasvitutkimukseen sekä ympäristöhistoriaan erikoistunut historioitsija ja monilajisen historian dosentti.  Olen tutkinut laajasti uudenajan alun sekä 1800- ja 1900-luvun yhteiskuntia ja kulttuuria. Aiemmissa tutkimuksissani olen perehtynyt erityisesti ihmisten ja eläinten jaettuun menneisyyteen, merellisen ympäristön hahmottamiseen pitkällä aikavälillä sekä merenkäynnin kulttuurisiin ulottuvuuksiin. Yleisesti ottaen olen kiinnostunut monista teemoista liittyen inhimillisen ja ei-inhimillisen luonnon suhteeseen. Olen kiinnostunut myös digitaalisen ihmistieteen metodeista.

Johdan Suomen Akatemian rahoittamaa tutkimushanketta Kadonneet, uhanalaiset ja saapuneet lajit – Ihmisten suhde Itämeren muuttuvaan biodiversiteettiin (HumBio). Hankkeen nettisivut löytyvät  osoitteesta: http://www.utu.fi/humbio. Suomen Akatemia rahoittaa tutkimusta 2021-2025.

Johdan lisäksi Pyöriäismuistot: Ihmisten ja pyöriäisten yhteinen menneisyys Suomen merialueella projektia. Hanketta rahoittaa Weisell säätiö vuosien 2022-2023 ajan ja hankkeen nettisivut ovat https://sites.utu.fi/pyoriaismuistot/

Lisäksi johdan Alfred Kordelinin säätiön Suuret kulttuurihankkeen ohjelman rahoittamaa Fauna and Flora Fennica (FaFFe) hanketta vuosien 2023-2025 ajan. Tämän projektin nettisivut löytyvät täältä https://sites.utu.fi/faffe/

Julkaisut

Järjestä:

Introduction (2024)

Hollsten, Laura; Rytty, Suvi; Latva, Otto; Lillbroända-Annala, Sanna; Räsänen, Tuomas
(A3 Vertaisarvioitu kirjan tai muun kokoomateoksen osa)