Kansalaisten tutkijoille lähettämistä sammalluontokuvista koottu valokuvanäyttely on esillä Turun yliopiston kasvitieteellisellä puutarhalla 2.4.-30.4.2025.
Kansalaistieteen avulla voidaan saada merkittäviä uusia tietoja monien sammallajien levinneisyydestä ja runsaudesta.
Sompasammalet ovat yksi tällainen sammalryhmä, joiden värikäs ja näyttävä ulkonäkö kiinnittää tavallisenkin luonnossa liikkujan huomion.
Sompasammalten erikoinen ulkonäkö selittyy niiden omalaatuisilla elintavoilla. Sompasammalet ovat erikoistuneet kasvamaan isojen kasvinsyöjien, kuten hirvien ja kauriiden jätöksillä. Ne erittävät kookkaista sateenvarjomaisista tai pallomaisista itiöpesäkkeen tyviosistaan pahanhajuisia tuoksuja, jotka houkuttelevat kärpäsiä levittämään itiöitä uusille jätöksille.
Sompasammaleet ovat uhanalaistuneet erityisesti Etelä-Suomessa, ja tutkijat ovat kaivanneet lisää tietoa niiden levinneisyydestä. Viime vuonna valtakunnallinen Sammaltyöryhmä etsintäkuulutti sompasammalet ja pyysi kansalaisten havaintoja kaikista kuudesta sompasammallajista eri puolilta Suomea.
Kansalaiset vastasivat pyyntöön, ja valokuvallisia havaintoja kertyi runsaasti eri puolilta maata. Etsintäkuulutuksen upeimmista otoksista on koottu valokuvanäyttely, joka on esillä Turun kasvitieteellisessä puutarhassa huhtikuun ajan.
Valokuvanäyttelyn avajaisia vietetään keskiviikkona 2.4.2025 klo 17-18 (Turun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, seminaarisali, Ruissalon puistotie 215). Avajaistilaisuuden juontaa runoilija ja luontoneuvoja Heli Laaksonen. Tilaisuudessa sammaltyöryhmän tutkijat kertovat lannalla kasvavista sammalista, niiden elintavoista ja levinneisyydestä. Lisäksi esitellään etsintäkuulutuksen tuloksena saatuja valokuvia ja annetaan vinkkejä, miten kuka tahansa voi osallistua sompasammalten etsintään ensi kesänä. Yleisöllä on myös mahdollisuus tutustua sammaliin mikroskoopeilla.
Pallosompasammal on yleinen Lapin ravinteisilla lettosoilla, mutta uhanalaistunut Etelä- ja Keski-Suomessa todennäköisesti soiden ojitusten vuoksi. Kuva Riikka Juutinen, Tervola, 23.6.2024

Keltasompasammal ja punasompasammal kasvavat usein yhdessä avosoiden puustoisilla reunuksilla. Molemmat lajit ovat yleisiä Lapissa, mutta erityisesti keltasompasammal on harvinaistunut Etelä-Suomessa eikä sen nykyisestä runsaudesta ole varmaa tietoa. Kuva: Anni Harjuntausta, Savukoski, 26.6.2024