Asiasana: väitöstilaisuudet
Oikeus on kadottanut omat arvonsa (Väitös: OTM Toni Selkälä, 15.9.2023, oikeustiede)
Ihmisoikeusloukkaukset mielletään poikkeamiksi oikeuden toimintaan. Oikeustieteen alan väitöstutkimuksessaan OTM Toni Selkälä osoittaa, että yhä teknistyvämpi ja yksityiskohtaisempi sääntely itse asiassa vähentää tosiasiallisten oikeuksien alaa. Tuloksena on enemmän lakeja, vähemmän oikeuksia.
Kulttuuriset mallit määrittävät nettideittailua (Väitös: FM Anne Holappa, 19.5.2023, digitaalinen kulttuuri)
Nettideittailu, eli kumppanin etsintä internetin välityksellä, on nykyään yleisimpiä tapoja löytää elämänkumppani. FM Anne Holappa selvitti väitöstutkimuksessaan, millaista on nettideittailuun liittyvä kulttuurinen tieto.
Jani Paulinin väitöspäivä – pitkä prosessi huipentui uran tärkeimpään hetkeen
Väitöspäivä on väitöskirjatutkijan yksi merkittävimmistä päivistä. Vuosien valmistautuminen saa päätöksen, ja seuraava luku akateemisella uralla voi alkaa. Anestesiologian, tehohoidon, ensihoidon ja kivunhoidon oppiaineessa filosofian tohtoriksi 7.10. väitellyt Jani Paulin kuvailee tärkeää päiväänsä tunnerikkaana ja positiivisena kokemuksena.
Ilmoitukset paenneista orjista olivat tuttu näky 1700- ja 1800-luvun amerikkalaisissa sanomalehdissä (Väitös: FM Susanna Mäkinen, 20.5.2022, englannin kieli)
Amerikkalaiset sanomalehdet sisälsivät 1700- ja 1800-luvuilla kymmeniä tuhansia ilmoituksia, joiden avulla orjanomistajat pyrkivät saamaan kiinni heiltä paenneita henkilöitä. FM Susanna Mäkinen tutki englannin kielen alaan kuuluvassa väitöskirjassaan näiden ilmoitusten kieltä ja rakennetta. Tutkimus osoitti, että vaikka ilmoitusten peruspiirteet säilyivät melko muuttumattomina, eri alueiden välisiä eroja ja muutoksia ajan kuluessa oli löydettävissä. Monet ilmoitusten sanavalinnoista tukivat odotetusti orjuusinstituutiota ja orjanomistajien näkökulmaa.
Työterveyden asiantuntijoilla oli keskeinen rooli ilmansaasteongelman uudelleenmäärittelyssä 1950–1960-luvuilla (Väitös: FM Janne Mäkiranta, 20.5.2022, yleinen historia)
Toisen maailmansodan jälkeen epämääräisestä kaupunki-ilman ongelmasta muodostettiin tieteellinen arvoitus, joka voitiin ratkaista tuottamalla tarpeeksi oikeanlaista tietoa. Tässä kansainvälisessä kehityksessä keskeisin suomalainen toimija oli 1950-luvun alussa perustettu Työterveyslaitos. FM Janne Mäkirannan yleisen historian alan väitöskirja osoittaa, että teollisuusympäristöihin perustuva terveyden asiantuntijuus on ollut kansainvälisesti keskeinen tekijä modernin yhteiskunnan ympäristöongelmien määrittämisessä.
Akateemiset juhlat
Turun yliopiston suurimpia akateemisia juhlia ovat yliopiston perustamisen päivänä eli Kalevalanpäivänä 28.2. vietettävä vuosijuhla, syyskuun alussa vietettävä lukuvuoden avajaisjuhla sekä 2–3 vuoden välein vietettävä tohtoripromootio.