Turun yliopiston tiedekunnissa järjestetään vuosittain yhteensä noin noin 170 väitöstilaisuutta. Tilaisuudet ovat avoimia kaikille kiinnostuneille ja ne esitellään yliopiston kalenterissa.
Väitöstilaisuus alkaa aina 15 yli tasatunnin, jolloin yleisön pitää olla paikalla. Tilaisuus alkaa väittelijän, kustoksen ja vastaväittäjän saapumisella tilaisuuteen.
Tilaisuuden avaa väitöstutkimuksen akateemisena ohjaajana toiminut kustos, jonka jälkeen väittelijä pitää seisaaltaan lectio praecursoriansa eli yleisölle suunnatun lyhyen esittelyn väitöstutkimuksestaan. Lopuksi väittelijä pyytää vastaväittäjää esittämään ne muistutukset, joihin tämä katsoo väitöskirjan antavan aihetta.
Vastaväittäjä esittää lyhyen lausunnon, joka koskettelee väitöskirjan aihepiirin asemaa ja merkitystä tieteessä ja muita yleisluonteisia kysymyksiä. Metodisten ja yleisten kysymysten jälkeen alkaa yksityiskohtainen tarkastus, joka saa kestää enintään neljä tuntia, tyypillisimmillään kuitenkin vajaat kaksi tuntia. Päätettyään tarkastuksen vastaväittäjä esittää loppulausuntonsa.
Väittelijä esittää kiitoksensa vastaväittäjälle ja kehottaa niitä läsnäolijoita, joilla on jotakin huomauttamista väitöskirjan johdosta, pyytämään puheenvuoron kustokselta. Kun puheenvuorot ja vastaukset on annettu, kustos päättää väitöstilaisuuden.
Väittelijä, kustos ja vastaväittäjä pukeutuvat yleensä frakkiin tai vastaavaan tai tummaan pukuun. Kutsuvieraat pukeutuvat myös tummaan pukuun, mutta muu yleisö voi pukeutua vapaasti.