Asiasana: lepakot

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Tuulivoima ja keinovalo vaikuttavat Suomen lepakoihin (Väitös: MSc Simon P. Gaultier, 09.06.2023, ekologia)

Seurattuaan lepakoiden aktiivisuutta kahden kesän ajan väitöskirjatutkija Simon P. Gaultier havaitsi, että lepakot välttelevät tuulivoimaloita ja keinovaloja metsäalueilla. Väitöskirjatutkimuksen tulokset korostavat myös tarvetta ottaa lepakot paremmin huomioon tuulivoimahankkeissa koko Euroopan boreaalisella alueella.

Pohjanlepakko näyttää runsastuneen viime vuosina

27.04.2023

Turun yliopiston johtama kansallinen yhteistyöhanke paljasti, että osa lepakkolajeista on runsastunut Suomessa viime vuosina. Lepakoita tutkittiin puoliautomaattisesti äänittämällä aktiivisuutta lähes kaikilla Suomen tutkimusasemilla. Hankkeen aikana esimerkiksi pikkulepakoiden todettiin esiintyvän Suomessa runsaana.

Eurooppalaiset lepakot sietävät lepakoita uhkaavaa infektiota (Väitös: FM Anna Blomberg, 17.2.2023, biologia)

Lepakoita talvisin vaivaava sienitauti, valkokuonosyndrooma, on eräs aikamme tuhoisimmista eläintaudeista. FM Anna Blomberg havaitsi väitöstutkimuksessaan, että Euroopassa yleinen lepakkolaji on tolerantti kyseiselle taudille. Suomessa tautia ei tavattu lepakoilla lainkaan, mutta ilmastonmuutos vaikuttaa lepakoiden horrospaikkojen olosuhteisiin, mikä voi johtaa taudin puhkeamiseen. Ilmastonmuutos vaikuttaa myös lepakkolajien levinneisyyteen. Tutkimuksessa havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa talvehtiva uusi lepakkolaji, mikä osoittaa, että muutokset lajistossa ovat jo käynnissä.

Lepakot tieteen ja taiteen siivin – Katso video!

20.09.2019

Lepakoihin liittyy monia uskomuksia ja väärinkäsityksiä. Toimittaja, tietokirjailija Markku Lappalainen sekä Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen intendentti Thomas Lilley kertovat lepakoita koskevasta kansanperinteestä ja Nautelankoskella tehtävästä lepakkotutkimuksesta.