Ulkosuomalaiset sanomalehdet kirjaston kokoelmissa
Yliopiston kirjastossa on luettavana siirtolaisten lehtiä, jotka kuvaavat 1800–1900 –lukujen ulkosuomalaisten arkea. Saatavilla on yli 100 sanomalehteä eri puolilta maailmaa.
Yliopiston kirjastossa on luettavana siirtolaisten lehtiä, jotka kuvaavat 1800–1900 –lukujen ulkosuomalaisten arkea. Saatavilla on yli 100 sanomalehteä eri puolilta maailmaa.
Kirjasto on hankkinut Turun yliopiston käyttöön tekoälypohjaisen Keenious-hakutyökalun, joka tarjoaa täysin uudenlaisen lähestymistavan tiedonhakuun. Keeniousin avulla voit etsiä lähteitä tekstin, ei hakusanojen perusteella. Työkalu soveltuu käytettäväksi kaikilla tieteenaloilla ja toimii sekä verkkoselaimessa että lisäosana Word-tekstinkäsittelyohjelmassa.
Kun kaikki kurssikirjat ovat lainassa ja tentti lähestyy, ovat hyvät neuvot tarpeen. Tässä muutama vinkki, mitä voit vielä tehdä ennen tenttiä.
OECD iLibraryn sisältö on muuttunut avoimeksi 1.7.2024.
Euroopan komissio on julkaissut ohjeistuksen tekoälyn vastuullisesta käytöstä tutkimuksessa. Turun yliopiston linjaus tekoälystä osana tutkimusta kannustaa hyödyntämään tekoälysovelluksia sekä tutkimuksessa että siihen liittyvissä prosesseissa. Kirjaston hankkimien lisensioitujen tietoaineistojen sopimuksiin on vähitellen alkanut tulla tekoälylausekkeita, jotka asettavat omia rajoituksiaan tekoälytyökalujen (artificial intelligence tools) käytölle.
Mitä on kauneus ja mikä tekee kirjasta kauniin? Tänä keväänä löydät kaikkien kirjastoyksiköiden näyttelyvitriineistä kirjaston kokoelmista esille valikoituja teoksia. Näyttelyissä edustettuina on kauneutta eri näkökulmista - sisällöllisesti ja visuaalisesti kauniista teoksista kauneudestaan palkittuihin. Oletko samaa mieltä? Poikkea kirjastoon, kurkkaa vitriineihin ja tutustu, mitä kirjaston kokoelmista löytyy!
Kirjasto on solminut Turun yliopistolle kaksi uutta avoimen julkaisemisen sopimusta lääketieteen lehtiä julkaisevien kustantajien kanssa. Lisäksi Radiological Society of North American kanssa viime vuonna solmittua sopimusta, joka mahdollistaa avoimen julkaisemisen kustantajan neljässä lehdessä, on jatkettu vuoden 2024 loppuun asti. Kaikki sopimukset tarjoavat kirjoittajille mahdollisuuden lisämaksuttomaan avoimeen julkaisemiseen.
Artstor on yli kaksi miljoonaa kuvaa sisältävä tietokanta, joka sisältää kuva-aineistoa museoista, arkistoista, tutkijoilta ja taiteilijoilta. Se on tarkoitettu opetukseen ja tutkimukseen ja tarjoaa työkaluja kuvien katselua, hallintaa ja esittämistä varten. Vuonna 2024 Artstor tulee siirtymään JSTORin alustalle.
Kansallisen e-aineistojen hankintakonsortio FinELibin neuvottelut uusista sopimuksista ovat edelleen kesken useiden tiedelehtikustantajien kanssa. ACS:n lehtiä lukuun ottamatta käyttäjät pääsevät toistaiseksi lukemaan näiden kustantajien uusimpia lehtiä tammikuussa 2024, vaikka uusi sopimus ei ole vielä valmiina. Avoimen julkaisemisen käytännöt vaihtelevat neuvotteluiden aikana kustantajittain.
Kansallisen e-aineistojen hankintakonsortio FinELibin sopimusneuvottelut seitsemän tiedelehtikustantajan kanssa jatkuvat edelleen. Neuvottelutilanne vaihtelee eri kustantajien välillä – osassa edistyminen on lupaavaa, mutta sopimusten syntyminen ei ole vielä varmaa.