Kirjaston tietotorstai: Sähköisten aineistojen sallittu ja rajoitettu käyttö

27.03.2025

Sähköiset aineistot ovat joustavia ja tarjoavat erilaisia käyttömahdollisuuksia kuin painetut aineistot. Etäkäyttö sähköisiin aineistoihin toimii utu-tunnuksilla kirjaston Volter-tietokannan kautta. Vaikka monenlainen käyttö on sallittua, käytössä on myös rajoituksia. Käyttöä säätelevät yliopiston ja palveluntarjoajan väliset lisenssisopimukset.

Lisenssi velvoittaa

Käyttäjän on aina hyvä lukea sähköisten aineistojen käyttöehdot läpi ennen aineiston käytön aloittamista. Vaikka eri aineistojen käyttöehdoissa on usein paljon yhtäläisyyksiä, toisinaan sopimukset kuitenkin sisältävät erityisehtoja. 

Palveluntarjoaja edellyttää, että kirjasto tiedottaa asiakkaille käyttöehdoista. Turun yliopistossa tämä on ratkaistu siten, että aineistojen saatavuustietojen kohdalla Volterissa on linkki kyseisen aineiston käyttöehtoihin.

Kuvalkaappaus Volter-tietokannasta aineiston käyttöehdoista

Sähköisten aineistojen käyttöehdoista sovitaan lisenssisopimuksissa, joissa on määritelty käyttäjien oikeudet ja velvollisuudet. Kirjaston hankintapalveluissa luetaan sopimukset huolellisesti läpi, jotta varmistetaan se, että kaikki sopimusehdot ovat hyväksyttävissä. Sopimusehtoihin voidaan pyytää tarkennuksia ennen aineiston hankkimista. Ehtona sopimuksen hyväksymiselle voi tapauskohtaisesti olla, että palveluntarjoaja toteuttaa kirjaston pyytämät muutokset. 

Sallittua vai ei?

Sopimuksissa on yleensä maininta siitä, että sähköisiä aineistoja saa käyttää nimenomaan opetukseen ja tutkimukseen. Aineiston osan tallentaminen tai kopiointi omaan käyttöön on lähes poikkeuksetta sallittua, mutta runsaasti vaihtelua on sen suhteen, missä laajuudessa tätä voidaan tehdä. Lehtiartikkeleita on myös luvallista lähettää saman organisaation kollegoille ja toisinaan jopa yli organisaatiorajojen tutkimusyhteistyötä tehtäessä. Usein aineistoista on lisäksi mahdollista tallentaa osia suljetuissa oppimisympäristöissä oleviin kurssipaketteihin. Se, onko tiedonlouhinta sallittua, vaihtelee paljon sopimuskohtaisesti. Jos suunnittelet tiedonlouhintaa, on suositeltavaa varmistaa käyttämäsi aineiston sopimusehdot kirjastosta.

Sähköisten aineistojen kaikki kaupallinen käyttö on yleensä kielletty. Tekijänoikeusmerkintöjen suhteen on oltava tarkkana: niitä ei saa poistaa tai muuttaa. Kielletty käyttö voi olla teknisesti estetty: esimerkiksi e-kirjan tulostaminen ei onnistu enää sen jälkeen, kun tulostuskiintiön yläraja on saavutettu. 

Sopimukset ja tekoäly

Viime vuodesta alkaen sähköisten aineistojen sopimuksiin on alkanut tulla tekoälyn käyttöä rajoittavia lausekkeita. Näitä on koottu kirjaston tekoälyoppaan välilehdelle ”Tekoäly tietoaineistosopimuksissa”.

Sopimusehtojen rikkomisen seuraukset

Palveluntarjoajat ovat toisinaan vaatineet kirjastolta selvitystä käyttörajoitusten vastaisesta käytöstä, jolloin pääsy aineistoon on katkaistu tietystä IP-osoitteesta tai kokonaan, kunnes väärinkäytös on selvitetty. Tällöin palveluntarjoaja edellyttää, että kirjasto selvittää kuka on vastuussa sopimuksenvastaisesta toiminnasta ja on käyttäjään yhteydessä. Tällaisia tapauksia on ollut vuosittain muutamia. Sopimusrikkomus saattaa pahimmassa tapauksessa aiheuttaa koko sopimuksen purkamisen. 

Lisätietoa

Jos aineistojen käyttöehdot mietityttävät, lisätietoja saat kirjaston asiantuntijoilta osoitteesta kirjasto@utu.fi. Samaan osoitteeseen otamme mielellämme vastaan yhteydenottoja, mikäli aineistojen käytössä on teknisiä ongelmia. 

 

Luotu 27.03.2025 | Muokattu 27.03.2025