Kirjaston tietotorstai: E-kirjojen hankinta ja vaihtelevat käyttömahdollisuudet
Kirjasto hankkii e-kirjat, mukaan lukien kurssikirjat, monilla eri tavoilla ja hankintamalleilla. Osa kirjoista hankitaan pysyvästi kirjaston kokoelmiin. Osa kuitenkin poistuu ajoittain käytöstä johtuen hankintatavasta sekä kustantajien ja välittäjien välisistä sopimuksista. Asiakkaiden toiveet pyritään ottamaan huomioon, mutta saatavuus ja hinta asettavat omat rajoituksensa myös sille, miten kirjoja voi käyttää.
Organisaatiolisenssit
Kirjaston hankkimat e-kirjat on lisensoitu organisaatiolle, jolloin hinta eroaa yksityishenkilöille tarkoitettujen e-kirjojen hinnoista. Yksityishenkilöille tarkoitetut e-kirjat ovat yleensä yhdelle laitteelle ladattavia ja tallennettavia, kun taas kirjasto hankkii vain koko yliopiston alueella verkossa käytettäviä aineistoja. Useimmat kustantajat tarjoavat e-kirjoja kirjastokäyttöön suurten välittäjien alustojen kautta. Kaikilla kustantajilla ei edes ole omaa alustaa, jolla e-kirjoja voisi tarjota kirjaston asiakkaiden käyttöön.
Hankintakanavat
Ulkomaisia e-kirjoja hankitaan kirjastoon esimerkiksi Ebscolta ja Proquestilta. Kaikkia e-kirjoja ei kuitenkaan ole välittäjien kautta tarjolla ja e-kirjoja tilataan myös suoraan kustantajilta. Kotimaisia e-kirjoja on usein hankittavissa vain Ellibsin alustalle. Välittäjät tekevät kustantajien kanssa sopimuksia, joissa määritellään e-kirjojen käyttöehdot. Koska sopimukset ovat kustantajakohtaisia, voi olla suurtakin vaihtelua siinä, miten suuria määriä e-kirjoista voi esimerkiksi tulostaa tai tallentaa. Kustantajien omilla alustoillaan tarjoamissaan e-kirjoissa rajoituksia on yleensä vähemmän.
Erilaiset hankintamallit
E-kirjoja on mahdollista hankkia kirjastoon mm. yksittäin tai paketteina pysyväiskäyttöön tai vuositilauksena tai yksittäin ns. krediittimallilla, jolloin jokainen e-kirjan käyttökerta vähennetään ostettujen krediittien määrästä. Kun käyttökerrat ovat kuluneet loppuun, niitä pitää ostaa lisää, mikäli kirjalla arvioidaan edelleen olevan käyttöä. On tärkeää, että pakollisen kurssikirjallisuuden muutoksista ilmoitetaan erikseen kirjastoon. Jos kirjastossa tiedetään tietyn kirjan kuuluvan kurssivaatimuksiin, sen häviäminen opiskelijoiden ulottuvilta voidaan lähes aina estää.
Yhtäaikainen käyttö vai ei?
Kirjaston hankkimissa e-kirjoissa tavanomaisinta on, että kirjaa voi lukea yhtäaikaisesti joko rajoittamaton määrä lukijoita, kolme lukijaa tai yksi lukija. Viimeisinkin vaihtoehto antaa kuitenkin mahdollisuuden jakaa kirjan linkki kirjaston tietokannassa, jolloin kun yksi lukija lopettaa lukemisen seuraava voi alkaa lukea kirjaa verkossa. Kirjasto hankkii tyypillisesti e-kirjat kustannussyistä yhden yhtäaikaisen käyttäjän versiona. Yleensä yhtäaikaisen käytön tarve ei ole kovin suuri, jos kyseessä ei ole kurssikirja. Kurssikirjoihin hankitaan useimmiten rajoittamaton yhtäaikainen käyttöoikeus, mikäli se on taloudellisesti mahdollista.
E-kirjat –oppaasta löytyy
e-kirjojen tietokantoja
vinkkejä e-kirjojen käyttöön ja ongelmatilanteisiin
oma sivu opettajalle
tietoa avoimista e-kirjoista
tietoa e-aineistojen saatavuudesta ja Celian äänikirjoista
Lisätietoa
Lisätietoja e-kirjoista saat kirjaston asiantuntijoilta osoitteesta kirjasto@utu.fi. Samaan osoitteeseen otamme mielellämme vastaan yhteydenottoja, mikäli e-kirjojen käytössä on teknisiä ongelmia.