Asiasana: avaruustutkimuslaboratorio

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Uusi avarauustutkimushanke auttaa ennustamaan auringonpurkausten vaikutuksia

12.01.2024

Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on mukana kahdessa vuoden 2024 alussa alkavassa EU-hankkeessa, joissa tutkitaan auringonpurkauksia ja korkeaenergiaisia hiukkasia planeettainvälisessä avaruudessa. Hankkeet on rahoitettu EU:n Horizon Europe -puiteohjelman osiosta Scientific exploitation of space data.

Kohti kestävämpää avaruustutkimusta – Foresail-1-satelliitti laukaistaan keväällä 2022

18.11.2021

Foresail-1 on Kestävän avaruustieteen ja -tekniikan huippuyksikön ensimmäinen satelliitti. Huippuyksikkö tutkii avaruuden olosuhteita tavoitteenaan kehittää entistä kestävämpiä piensatelliitteja, jotka eivät muutu avaruusromuksi. Turun yliopistossa kehitetty PATE-hiukkasteleskooppi on Foresail-1-satelliitin päähyötykuorma.

Väittelijä kehitti uusia malleja Auringon hiukkassäteilyn arviointiin (Väitös: FM Osku Raukunen, 28.6.2021, fysiikka)

Auringon suurienergiaiset hiukkaset vahingoittavat teknisiä järjestelmiä avaruudessa ja voivat aiheuttaa vakavan säteilyvaaran astronauteille. FM Osku Raukunen tutki pitkien havaintosarjojen avulla Auringon hiukkaspurkausten esiintymistä ja ominaisuuksia, vertaillen erityisesti Auringon kahta viimeisintä aktiivisuusjaksoa. Tutkimuksessa kehitettyjä hiukkassäteilymalleja voidaan hyödyntää avaruuslaitteiden suunnittelussa.

Suomalaisten avaruustutkijoiden johtamassa EU-hankkeessa selvitetään Auringon hiukkaspurkausten alkuperää

02.11.2020

Turun yliopiston koordinoima kansainvälinen suurhanke Solar energetic particle analysis platform for the inner heliosphere (SERPENTINE) käynnistyy vuoden 2021 alussa. EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoittamassa hankkeessa analysoidaan uusien aurinkoluotaimien havaintoja ja selvitetään Auringon hiukkaspurkausten alkuperää. Kolme ja puoli vuotta kestävän hankkeen rahoitus on kokonaisuudessaan kaksi miljoonaa euroa.

Turun yliopiston avaruusosaamiselle kysyntää – spin-off-yritys ASRO toimittaa ohjauselektroniikkaa ALTIUS-satelliittiin

10.06.2020

Suomalainen mittausteknologiayritys ASRO on tehnyt sopimuksen FPI-suodattimen ja siihen liittyvän ohjauselektroniikan toimittamisesta Euroopan avaruusjärjestö ESA:n ALTIUS-satelliittiin. ASRO on Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorion tutkimukseen perustuva spin-off-yritys. Sopimuksen odotetaan moninkertaistavan yrityksen liikevaihdon.

Turkulaistutkijat mallintavat auringonpurkausten avaruussäävaikutuksia kansainvälisessä suurhankkeessa

25.11.2019

Turun yliopiston avaruustutkimuslaboratorio on mukana EU:n rahoittamassa kolmivuotisessa EUHFORIA 2.0 -tutkimushankkeessa, jossa rakennetaan maailman kehittynein auringonpurkausten avaruussäävaikutuksia kuvaava simulaatiomalli. Turkulaistutkijat ovat päävastuussa simulaation osasta, joka seuraa suurienergiaisen hiukkassäteilyn syntyä ja kulkeutumista Auringon läheisyydestä Maan etäisyydelle ja kauemmas aurinkokuntaan.