SARF Day

Scholars at Risk (SAR) -verkoston toiminta Turun yliopistossa

Vuonna 1999 perustettu Scholars at Risk (SAR) on kansainvälinen korkeakoulujen ja henkilöiden verkosto, joka pyrkii suojelemaan hädänalaisia ​​tutkijoita ja edistämään akateemista vapautta ja niihin liittyviä arvoja.

Nykyään yli 500 yliopistoa eri puolilla maailmaa osallistuu erilaisiin SAR-toimintoihin, mukaan lukien tilapäisten akateemisten työpaikkojen järjestäminen niille, jotka joutuvat pakenemaan kotimaastaan. Helsingin yliopisto koordinoi verkoston toimintaa Suomessa vuosina 2022–2023. Turun yliopisto on toiminut kahdesti koordinaattorina.

SAR on sitoutunut suojelemaan hädänalaisia ​​tutkijoita ja edistämään akateemista vapautta ja siihen liittyviä arvoja maailmanlaajuisesti. Turun yliopisto edistää samoja arvoja ja osallistuu aktiivisesti verkostoon sekä tekee yhteistyötä International Education Scholar Rescue Fundin (IIE-SRF Alliance) kanssa, joka myös edistää tieteen vapautta ja akateemista tutkimusta.

Tällä sivulla esitellään Turun yliopiston osallistumista SAR-toimintaan ja kerrotaan, kuinka toimintaan voi osallistua.

SAR:n motto: Suojelemme tutkijoita ja vapautta ajatella, kyseenalaistaa ja jakaa ideoita.

Esittelyssä Scholars at Risk

Scholars at Risk Finland (SARF) -verkosto

Vuonna 2017 perustettu Scholars at Risk Finland (SARF) on osa kansainvälistä Scholars at Risk -verkostoa. Verkostoon liittymisen jälkeen monet suomalaiset korkeakoulut ovat tukeneet tätä työtä mm. isännöimällä hädänalaisia ​​tutkijoita tarjoamalla heille tutkimus- tai opetustehtäviä, vaikuttamalla ja lisäämällä tietoisuutta. Kaikki Suomen yliopistot ovat tällä hetkellä SAR Finlandin jäseniä.

SARF-verkoston koordinoinnista vastaa vuosittain jokin yliopisto ja sitä tukee aktiivisesti Suomen yliopistojen rehtorineuvosto (UNIFI). Organisaatioiden yhteistyöllä voidaan saavuttaa enemmän, joten SARF ylläpitää vahvoja suhteita SAR Internationalin, SAR Europen ja SAR Nordicin kanssa.

Verkostoa Suomessa on vuosien varrella koordinoitu seuraavasti:

2017–2019: Turun yliopisto ja Åbo Akademi toimivat yhdessä SARF-verkoston puheenjohtajina.

2020–2021: Turun yliopisto toimi SARF-verkoston puheenjohtajana.

2022–2023: Helsingin yliopisto toimii SARF-verkoston puheenjohtajana.

Institute of International Education’s Scholar Resque Fund (IIE-SRF)

Turun yliopisto on jäsenenä IIE-SRF Allianssissa, maailmanlaajuisessa yhteistyökumppaniverkostossa, joka tarjoaa hädänalaisille ja siirtymään joutuneille tutkijoille käytännön tukea, kuten tilapäisiä akateemisia tehtäviä, ammatillisia kehittymis- ja urakehitysmahdollisuuksia sekä muita palveluita. Verkosto helpottaa tiedon jakamista ja yhteistyötä IIE-SRF:n ja sen kumppaneiden välillä sekä tarjoaa allianssin kumppaneille pääsyn IIE-SRF:n resursseihin ja asiantuntemukseen.

Vuonna 2021 IIE-SRF tuki yli kahtasataa uhattua tutkijaa. Nämä tutkijat tulivat 24 maasta ja kaikki olivat asiantuntijoita kaikenkattavilla tieteenaloilla. Turun yliopisto on tämän verkoston ylpeä jäsen ja IIE-SRF on vuodesta 2016 lähtien tehnyt aktiivista yhteistyötä Opetushallituksen (EDUFI) kanssa tarjotakseen uhatuille tai vainotuille tutkijoille mahdollisuuden jatkaa työtään turvallisessa ympäristössä.

Suomessa Scholar Rescue Fundin (SRF) apurahat on suunnattu konfliktialueiden tutkijoille, jotka ovat akateemisen uransa alkuvaiheessa (=äskettäin tohtorintutkinnon suorittaneet tai tutkijat, joilla on vähäinen akateeminen kokemus valmistumisen jälkeen). IIE-SRF ja EDUFI rahoittavat yhdessä apurahajaksoja. Lisätietoja rahoituskriteereistä ja hakemisesta löydät täältä.

Mitä tukea Turun yliopisto tarjoaa SAR:lle?

Turun yliopisto tukee aktiivisesti monenlaista SAR-toimintaa. Tähän on kuulunut aktiivinen osallistuminen SAR Finlandin, SAR Nordicin, SAR Europen ja SAR Internationalin toimintaan. Yliopisto on isännöinyt lukuisia tutkijoita, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotimaastaan ​​ja antanut heille mahdollisuuden jatkaa tutkijanuraansa. Olemme saaneet rahoitusta SAR-toimintaan sekä Suomen Akatemialta että Koneen Säätiöltä. Koneen Säätiö on myös tukenut Ukrainan kriisin vuoksi siirtymään joutuneita tutkijoita.

Rehtori Jukka Kola kuvailee tilannetta seuraavasti:

Turun yliopisto on iloinen voidessaan tukea Scholars at Risk (SAR) -toimintaa. Yhtenä Scholars at Risk Finlandin perustajajäsenistä olemme toimineet järjestön puheenjohtajana kahdesti ja isännöineet myös useita (SAR) tutkijoita. SAR:n tekemä elintärkeä työ akateemisen vapauden eteen on kuin suoraan yliopiston tunnuslauseesta "Vapaan kansan lahja vapaalle tieteelle". Odotamme innolla, että voimme jatkaa työskentelyä SAR:n kanssa tulevina vuosina ja autamme ylläpitämään akateemisen vapauden periaatteita, jotka ovat meille niin tärkeitä.

Lisäksi Turun yliopisto järjesti 25.11.2021 ensimmäisen kansallisen Scholars at Risk Finland (SARF) -päivän. Tapahtuma oli suuri menestys, 45 osallistujaa paikan päällä Turussa ja 40 verkossa. SARF-päivä kokosi yhteen valtion virkamiehiä, pohjoismaisten yliopistojen ja muiden organisaatioiden edustajia arvioimaan edistymistään ja jakamaan omakohtaisia ​​kokemuksiaan työskentelystä vaarassa olevien tutkijoiden kanssa. Tapahtumassa käynnistettiin myös SARF Lecture Series. Saat lisätietoja tapahtumasta täältä.

Kuinka osallistua?

Scholars at Risk -verkoston päätavoitteena on suojella tutkijoiden perusihmisoikeuksia tarjoamalla turvasatama tutkijoille, jotka kohtaavat vakavia uhkia omassa kotimaassaan. SAR-verkosto varmistaa, että tutkijoiden ideat eivät katoa ja että he voivat jatkaa työskentelyä. Auttamalla hädänalaisia ​​tutkijoita maailmanlaajuisesti yliopistot voivat hyötyä kansainvälistymisestä ja tutkijat itse voivat tarjota tuoreita oivalluksia tutkimukselle, opetukselle ja opiskelijoiden ohjaamiselle.

SAR:n työ Suomessa ja muissa maissa on kriittistä, sillä syrjäytettyjä ja hädänalaisia ​​tutkijoita on maailmanlaajuisesti enemmän kuin koskaan ennen. Jos olet suojan tarpeessa oleva tutkija, ota yhteyttä suoraan verkostoon. Lisätietoja avun hakemisesta löytyy täältä.

Edunvalvontatyö ja tiedon levittäminen ovat myös tärkeitä SAR-toiminnan osa-alueita. Siinä jokainen voi olla mukana. Jos olet joku, joka haluaa auttaa hädänalaisia ​​tutkijoita osallistumalla SAR-toimintaan, keskustelemme mielellämme kanssasi ja otamme selvää, kuinka voimme työskennellä yhdessä. Alla yhteystietomme.

Lisätietoja

Ota yhteyttä SARF-ohjausryhmän jäseniin saadaksesi lisätietoja SAR- ja SARF-toiminnasta Turun yliopistossa:

Martin Cloonan
Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumin johtaja
martin.cloonan@utu.fi

Irinja Paakkanen
Kansainvälisten asioiden päällikkö
irinja.paakkanen@utu.fi