Tutkimus: Suomen yksityisillä terveyspalvelumarkkinoilla lääkäreiden välinen kilpailu selittää hintaa vain vähän – potilaat hyötyvät hintojen läpinäkyvyydestä (Väitös: KTM Riina Hiltunen, 11.10.2024, terveystaloustiede)

22.10.2024

Yksityisten terveyspalvelujen markkinat ovat keskittyneet Suomessa yrityskauppojen myötä, mutta markkinarakenne vaihtelee alueellisesti ja palvelualoittain. Lääkäreiden välisen kilpailun ja lääkäripalvelujen hintojen välinen yhteys on vähäinen ja lääkärin työskentely-yritys selittää hintaa enemmän, kertoo tuore väitöstutkimus. Lisäksi parempi hintojen läpinäkyvyys voisi laskea hintoja jopa yli kymmenyksellä. Kela-korvaus voisi myös vahvemmin kohdistettuna ohjata markkinoita. Tutkimus on Turun kauppakorkeakoulun ja Kelan pitkäaikaisen tutkimusyhteistyön tulosta. Kyseessä on ensimmäinen väitöskirja Turun yliopiston terveystaloustieteen tohtorikoulutuspääaineesta.

Yksityinen terveyspalveluala on merkittävä osa Suomen taloutta ja terveyspalvelujärjestelmää. Terveyspalvelualan yritysten tuotos kasvoi 227 prosenttia eli yli kolminkertaiseksi vuosina 2000–2022. Samalla ajanjaksolla kansantalous kasvoi 35 prosenttia eli reilulla kolmanneksella.

– Kasvanut kysyntä on houkutellut alalle pääomasijoittajia. Lukuisat yrityskaupat 1990-luvulta lähtien ovat keskittäneet yksityisten terveyspalveluiden markkinarakennetta. Tämä on herättänyt huolta yritysten kilpailun heikentymisestä ja hintojen kohoamisesta, sanoo Kelan erikoistutkija ja Turun kauppakorkeakoulun CCR-tutkimusyksikön tutkimuspäällikkö Riina Hiltunen.

Riina Hiltusen tuore väitöstutkimus selvittää aiempaa tarkemmin Suomen yksityisten terveysmarkkinoiden kehitystä.

Yleisimmät erikoislääkäripalvelut ovat saatavilla valtaosalle väestöä

Suomen yksityisten erikoislääkäripalvelujen tarjonta on keskittynyt kaupunkikeskuksiin, missä kysyntää on runsaasti. Vuosina 2008–2012 tarjontaa kuitenkin levisi entistä enemmän myös maaseutumaisille alueille, mikä paransi palvelujen saatavuutta niin, että palvelut olivat saatavilla keskimäärin 92 %:lle kansalaisista. Toisaalta monopoliasema oli kaupunkimaisten alueiden ulkopuolella varsin tavallinen.

Erikoisalat myös poikkesivat toisistaan usein eri tavoin. Erot selittyvät mm. sillä, että palvelujen saatavuus julkiselta sektorilta vaihtelee erikoisaloittain ja yksityiset vakuutukset korvaavat alojen käyntejä eri tavoin.

Yleislääkäreiden kilpailutilanteen ja hinnan välinen yhteys on vähäinen

Hiltunen selvittää väitöskirjassaan myös yleislääkäreiden kilpailutilanteen ja lääkäripalkkion välistä yhteyttä sekä muita palkkiotasoa selittäviä tekijöitä ikääntyneiden palveluissa.

Tulosten mukaan lääkärinpalkkiot olivat korkeammat, kun lääkäreiden välistä kilpailua oli vähemmän. Yhteys oli kuitenkin määrältään varsin pieni useisiin muihin hintaa selittäviin tekijöihin nähden.

Eniten hintatasoa selittää se, missä yrityksessä lääkäri työskentelee. Lisäksi lääkäri perii korkeampaa palkkiota, kun toimipisteen palveluvalikoima on laaja. Myös lääkäreiden erilaiset voitontavoittelun motiivit selittävät todennäköisesti lääkäreiden välisiä eroja hinnoittelussa.

– Yleislääkäripalvelun hinta muodostuu todellisuudessa monen eri tekijän summana. Lääkäreiden välinen kilpailu selittää hintaa vain vähän, kertoo Hiltunen.

Hintojen läpinäkyvyys lisää kilpailua ja saa aikaan säästöjä

Hiltusen tutkimuksen mukaan hintojen julkinen läpinäkyvyys voi merkittävästi lisätä kilpailua ja laskea palveluiden hintoja. Magneettikuvausten hinnat laskivat jopa 11 prosenttia, kun tarkkoja hintatietoja julkaistiin toimipistekohtaisesti. Lisäksi hinnat laskivat enemmän keskittyneemmillä markkinoilla.

–  Potilaat hyötyvät selkeästi, jos he voivat helposti vertailla hintoja palveluntuottajien välillä. Hintojen läpinäkyvyys lisää kilpailua ja auttaa hillitsemään hintojen nousua. Tämä kannattaisi huomioida terveyspolitiikassa, suosittelee Hiltunen.

Aluekohtaisten keskihintojen julkaisu puolestaan ei vaikuttanut hintoihin, tai saattoi jopa johtaa hintojen kohoamiseen. Jos markkinoiden kilpailu on heikkoa, alueellisten keskihintojen julkaisu saattaakin toimia päinvastoin kuin on toivottu ja vain yhdenmukaistaa hinnoittelua.

– Hintojen julkaisussa onkin kiinnitettävä huomiota siihen, että tarjottu tieto on riittävän tarkkaa. Silloin se aidosti parantaa hintavertailun mahdollisuuksia, Hiltunen summaa.

Nykyisin yksityisten terveyspalvelujen hintoja pystyy vertailemaan toimipisteittäin EU-terveydenhoito.fi-sivuilla.

Kela-korvauksen vaikutus palveluiden kysyntään riippuu korvaustasosta, ja korvattavuuskriteerit ohjaavat palvelukehitystä

Kelan maksamat sairaanhoitokorvaukset vaikuttavat tutkimuksessa haastateltujen terveysalan yritysten ja sidosryhmien mukaan varsin vähän yksityisten terveyspalveluiden kysyntään yleisesti. Tämä johtuu siitä, että nykyisin potilaalle jää korvausten jälkeen edelleen huomattava summa maksettavaa. Korvauksen vaikutus kysyntään on merkittävä vain joissain poikkeustapauksissa.

Haastatellut asiantuntijat arvioivat, että pieni korvaustason lasku ei saa yrityksiä laskemaan hintoja, mutta pienikin korvaustason nosto saa yritykset nostamaan hintoja.

Sairaanhoitokorvaukset voivat sen sijaan asiantuntijoiden mukaan vaikuttaa yritysten tuotantopäätöksiin ja investointeihin. Korvaukset ovat ohjanneet tuotantoa sellaisiin palveluihin, joista on maksettu suurempia Kela-korvauksia. Korvattavuus viestii myös asiakkaalle siitä, että palvelu on katsottu lääketieteellisesti vaikuttavaksi.

– Korvattavuuskriteerit ohjaavat terveysmarkkinoita kohti määrättyä palveluvalikoimaa, koska yritykset pyrkivät tuottamaan korvattavia, luotettaviksi koettuja palveluita. Toisaalta uusien, entistä vaikuttavampien palveluiden kehittäminen saattaa hidastua, jos ne jäävät korvattavuuden ulkopuolelle, kertoo Hiltunen.

Asiantuntijoiden mukaan korvausten ohjausvaikutusta voitaisiin lisäksi hyödyntää tietoisemmin kohdentamalla korvauksia terveyspoliittisesti tärkeiksi tunnistettuihin palveluihin.

– Hallituksen uunituore Kela-korvausuudistushan pyrkii juuri kohdistamaan korvaukset palveluihin, joiden saatavuus julkisessa terveydenhuollossa on heikkoa. Samalla pitää kuitenkin varmistaa, että kuluttajilla on kannustimet sekä riittävästi tietoa tuottajien vertailuun. Muuten vaarana on, että korvausten korotukset valuvat hintoihin, Hiltunen tiivistää.

Lisäksi asiantuntijat korostavat, että Kela-korvausten uudistuksia tulee arvioida osana koko palvelujärjestelmää.

Väitöskirja syntyi Turun Kauppakorkeakoulun ja Kelan pitkäjänteisestä tutkimusyhteistyöstä

Hiltusen väitöskirja liittyy Kelan ja CCR-tutkimusyksikön yhteishankkeisiin, jotka ovat jatkuneet yhtämittaisesti jo vuodesta 2013. Tutkimusta on rahoitettu Kelan KKRL 12§ -tutkimusrahoituksella, ja se on toteutettu CCR:ssä Riina Hiltusen vastuulla.

– Tutkimusyhteistyö CCR:n kanssa on ollut hyvin hedelmällistä. Se on palvellut Kelan tietotarpeita ja parantanut ymmärrystämme yksityisten terveysmarkkinoiden toiminnasta. Kymmenen vuotta sitten yksityisiä terveysmarkkinoita oli tutkittu vähän. Halusimme paremmin ymmärtää tätä markkinaa, joka oli joutunut hurjan yrityskaupparallin kohteeksi. Sairausvakuutuksen kehittämiseen tarkoitetulla tutkimusrahoituksella olemme pystyneet hyödyntämään yliopistojen jatko-opiskelijoiden ja muiden tutkimuslaitosten osaamista markkinoiden tutkimiseksi ja Kelan korvaamien palvelujen kehittämiseksi, kertoo Kelan tutkimusprofessori Hennamari Mikkola.

– Yhteistyö jatkuu KEMUT-hankkeessa, jossa on jo selvitetty toimialan kilpailuympäristön nykytilaa ja seuraavaksi tutkitaan yksityisiä etälääkäripalveluja esimerkiksi lääkärityön tuottavuuden näkökulmasta, sanoo Hiltunen.

Hiltunen uskoo, että tulevaisuudessa yliopiston edellytykset vastaavalle tutkimusyhteistyölle vain paranevat. Turun yliopistoon vuonna 2022 perustettu terveystaloustieteen tohtorikoulutuspääaine houkuttelee väitöskirjatutkijoita näiden yhteiskunnallisesti relevanttien tutkimuskysymysten pariin. Tälle terveystaloustieteen tutkimusosaamiselle on kysyntää yhteiskunnassa laajasti.

– Suomessa on toistaiseksi tehty hyvin vähän tutkimusta terveydenhuollon markkinoihin, kilpailuun ja terveydenhuollon järjestämiseen liittyvistä taloudellisista kysymyksistä. Terveystaloustieteen oppiaine pyrkii vastaamaan tähän tutkimusvajeeseen tuottamalla laadukasta tutkimustietoa päätöksentekoa palvelevista politiikkarelevanteista kysymyksistä, luonnehtii terveystaloustieteen professori Mika Kortelainen.

Terveystaloustieteen kehitys Turun yliopistossa sai alkunsa jo lähes 12 vuotta sitten Sakari Alhopuron lahjoittamasta määräaikaisesta terveystaloustieteen professuurista. Hiltusen väitöskirja on ensimmäinen terveystaloustieteen pääaineeseen valmistunut väitöskirja ja samalla tärkeä virstanpylväs oppiaineen kehityspolulla.

***

KTM Riina Hiltusen väitöskirja ”Tutkimuksia yksityisen terveysmarkkinan kilpailusta” tarkastettiin Turun yliopistossa perjantaina 11.10.2024.

> Väitöskirja yliopiston julkaisuarkistossa

> Väittelijän kuva

Väittelijän yhteystiedot:

Riina Hiltunen
tutkimuspäällikko, CCR/ erikoistutkija, Kela
riina.hiltunen@utu.fi/ riina.hiltunen@kela.fi
puh. 0405857675/ 020 635 9627

Luotu 22.10.2024 | Muokattu 22.10.2024