Turun yliopistossa tehty MSc Keshav Thapan väitöskirja osoitti, että melanokortiini 1 -reseptorilla, joka tunnetaan parhaiten roolistaan ihon ja hiusten värin säätelyssä, on myös kriittinen rooli maksan kyvyssä käsitellä rasvoja kuten kolesterolia.
Aineenvaihduntahäiriöt, kuten lihavuus, diabetes ja rasvamaksatauti, lisääntyvät maailmanlaajuisesti, vaikuttavat miljoonien ihmisten elämään ja ovat yksi nykypäivän suurimmista kansanterveydellisistä haasteista.
Turun yliopistossa tehty väitöstutkimus osoitti, että melanokortiini 1 -reseptorilla (MC1R) on yllättävä, mutta kriittinen rooli maksan kyvyssä käsitellä veren rasva-aineita eli lipidejä, kuten kolesterolia ja triglyseridejä.
– MC1R:n rooli maksa-aineenvaihdunnassa voi avata uusia terapeuttisia mahdollisuuksia aineenvaihduntahäiriöiden hoitoon, selittää väitöskirjatutkija Keshav Thapa.
Melanokortiinit ovat hormoniryhmä, joka säätelee energiatasapainon, immuunivasteen ja pigmentaation kaltaisia keskeisiä prosesseja. MC1R tunnetaan parhaiten roolistaan ihon ja hiusten värin määrittämisessä, mutta sen rooli maksassa on jäänyt suurelta osin tutkimatta. Thapan tutkimus tarkasteli tätä vähän tutkittua aluetta ja osoitti, että MC1R on aktiivinen maksasoluissa ja auttaa ylläpitämään aineenvaihdunnallista tasapainoa.
Tutkimus osoitti, että MC1R:n määrä maksassa vähenee metabolisissa stressitilanteissa, kuten rasvamaksataudissa.
Kun MC1R:n aktiivisuus häiriintyy, sillä on vakava vaikutus maksan terveyteen. Thapa havaitsi tutkimuksessaan, että MC1R:n geneettinen puutos johti korkeampiin kolesterolipitoisuuksiin verenkierrossa ja lisäsi rasvan kertymistä maksaan, mikä lisäsi alttiutta rasvamaksataudin kehittymiselle. Sitä vastoin MC1R:n aktivoiminen maksasoluissa alensi merkittävästi solujen kolesterolitasoja ja lisäsi rasvaa kuljettavien lipoproteiinien ottoa soluihin, mikä voisi toimia mekanismina veren kolesterolitason alentamiseksi.
– Nämä havainnot korostavat melanokortiini 1-reseptorin kriittistä roolia maksan suojelemisessa lipidien liialliselta kertymiseltä ja elimistön yleisen metabolisen tasapainon ylläpitämisessä, Thapa selittää.
Rasvamaksataudin kaltaisista metabolisista sairauksista kärsii arviolta 25 prosenttia maailman väestöstä, ja ne lisääntyvät nopealla tahdilla, joten löydöksellä on merkittävää potentiaalia.
– Rasvamaksatauti voi hoitamattomana johtaa vakaviin komplikaatioihin, kuten kirroosiin tai syöpään, mikä korostaa uusien ja innovatiivisten hoitomuotojen kehittämisen merkitystä. Tutkimuksen perusteella MC1R on maksan aineenvaihdunnan keskeinen säätelijä, minkä vuoksi sillä voi olla lääkekehityspotentiaalia, jolla voisimme puuttua rasvamaksataudin perimmäisiin syihin ja pysäyttää taudin etenemisen, Thapa sanoo
Väitöstutkimuksen löytö korostaa tämän pigmentaatiosta tunnetun reseptorin monimuotoisuutta fysiologisten vasteiden säätelyssä paljastaen sille täysin uuden roolin myös aineenvaihdunnan kannalta.
***
MSc Keshav Thapa esittää väitöskirjansa ”The Role of Melanocortin 1 Receptor in the Regulation of Cholesterol and Fatty Acid Metabolism in the Liver” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 13.12.2024 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina C, Osmo Järvi -sali, Kiinamyllynkatu 10, Turku).
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta. (Meeting ID: 694 1369 0910, passcode: 2574929)
Vastaväittäjänä toimii professori Jukka Hakkola (Oulun yliopisto) ja kustoksena professori Eriika Savontaus (Turun yliopisto). Tilaisuus on englanninkielinen. Väitöksen alana on farmakologia.
Väittelijän yhteystiedot: kekuth@utu.fi