Turun yliopistossa tehty väitöstutkimus osoittaa, että nenän kautta annosteltava, rauhoittavana lääkkeenä käytetty deksmedetomidiini voi lievittää polven tekonivelleikkauksen jälkeistä kipua ja vähentää voimakkaiden kipulääkkeiden tarvetta.
Deksmedetomidiini on lääke, joka aktivoi alfa-2-adrenergisiä reseptoreja ja on laajalti käytössä teho-osastoilla sekä leikkaussaleissa rauhoittavana lääkkeenä. Tuoreet tutkimustulokset osoittavat, että se voisi olla erinomainen lisä ortopedisissä leikkauksissa myös kivunhoidon kannalta.
Anestesialääkäri, Turun yliopiston väitöskirjatutkija Suvi-Maria Tiainen tutki väitöskirjassaan deksmedetomidiinin vaikutuksia ortopedisten leikkauspotilaiden anestesiassa. Tutkimus osoittaa, että nenän kautta annosteltuna deksmedetomidiini vähentää kipua ja voimakkaiden kipulääkkeiden tarvetta polven tekonivelleikkauksen jälkeen.
– Leikkauksen jälkeinen kipu on polven tekonivelleikkauksissa usein voimakasta ja tehokkaista kivunhoitomenetelmistä huolimatta edelleen merkittävä haaste toipumiselle, Tiainen kertoo.
Kipulääkkeiden haittavaikutukset – erityisesti voimakkaan kivun hoidossa käytettävien opioidien aiheuttamat pahoinvointi, ummetus ja sekavuus – voivat hidastaa toipumista ja pidentää sairaalassaoloa. Tämän vuoksi tarvitaankin uusia, tehokkaita ja turvallisia kivunhoitokeinoja.
– Nenään annosteltu deksmedetomidiini voisi olla toimiva lisä nykyiseen kivunhoitoon ja auttaa osaltaan voimakkaiden kipulääkkeiden käytön vähentämisessä, Tiainen sanoo.
Lisääntyvät tekonivelleikkaukset tuovat haasteita
Nivelrikon esiintyvyys on voimakkaassa kasvussa, mikä lisää myös tekonivelleikkausten tarvetta. Kasvavat potilasmäärät ja rajallinen sairaalakapasiteetti asettavat paineita hoitoprosessien kehittämiselle, ja moni sairaala on ottanut käyttöön myös päiväkirurgisia tekonivelleikkausprosesseja. Päiväkirurgia asettaa kivunhoidolle erityisen korkeat vaatimukset.
– Tehokas kivunhoito on keskeinen osa potilaiden nopeaa toipumista ja kuntoutuksen aloitusta. Nopea kuntoutuksen aloitus ja kotiutuminen ovat keskeisiä, jotta kasvavaan tekonivelleikkausten tarpeeseen voidaan vastata, Tiainen toteaa.
Tiainen on osallistunut väitöstutkimuksensa ohella tekonivelleikkauspotilaiden päiväkirurgisen prosessin kehittämiseen ja käyttöönottoon sekä Turun yliopistollisessa keskussairaalassa että Satasairaalassa.
Nenän kautta annostelussa etuja suonensisäiseen verrattuna
Kuten kaikilla lääkkeillä, myös deksmedetomidiinilla on haittavaikutuksia, joista merkittävimmät ovat verenpaineen ja sykkeen lasku.
Tutkimuksessa selvisi myös, että deksmedetomidiinin vaikutukset verenkiertoon ovat vähäisemmät, kun se annostellaan nenän kautta eikä suonensisäisesti. Virallisesti deksmedetomidiinia saa käyttää vain suonensisäisesti, mutta tutkimustulokset puoltavat nenän kautta tapahtuvan annostelun etuja.
– Deksmedetomidiinin verenpainetta ja sydämen sykettä laskevat vaikutukset ovat rajoittaneet sen laajempaa käyttöä. Tutkimuksemme perusteella nämä vaikutukset ovat lievempiä ja hyvin hallittavissa, jos deksmedetomidiini annostellaan nenän kautta. Nenän kautta annostelu voisi siis olla turvallisempi vaihtoehto, mutta lisätutkimuksia tarvitaan, Tiainen sanoo.
Väitöstutkimuksen tuloksia voidaan jatkossa hyödyntää tekonivelleikkauspotilaiden hoidon kehittämisessä ja hoitoprosessien parantamisessa.
***
LL Suvi-Maria Tiainen esittää väitöskirjansa "Intranasal dexmedetomidine in perioperative orthopedic anesthesia – Pharmacodynamic and pharmacokinetic studies in adult patients" julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa perjantaina 4.4.2025 klo 12.00 (Turun yliopisto, Medisiina D, Alhopuro-sali, Turku).
Yleisön on mahdollista osallistua väitökseen myös etäyhteyden kautta.
Vastaväittäjänä toimii dosentti Maija-Liisa Kalliomäki (Tampereen yliopisto ja Tampereen yliopistollinen sairaala) ja kustoksena professori Teijo Saari (Turun yliopisto ja Turun yliopistollinen sairaala). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on anestesiologia ja tehohoito.
Väittelijän yhteystiedot: sumars@utu.fi