Professori Pirjo Nuutila palkittiin Suomen endokrinologiyhdistyksen Endopäivillä 2.11.2023 Helsingissä Minervasäätiön Bror-Axel Lamberg -palkinnolla. Palkinto on suuruudeltaan 10 000 €.
Minervasäätiön Bror-Axel Lamberg -palkinto jaetaan joka toinen vuosi endokrinologian alalla erityisen ansioituneelle pohjoismaiselle tutkijalle. Tänä vuonna palkinto jaettiin 4. kerran.
Professori, endokrinologian ylilääkäri ja InFLAMES-lippulaivahankkeen ryhmänjohtaja Pirjo Nuutila on yksi arvostetuimmista asiantuntijoista toiminnallisen kuvantamisen alalla endokrinologiassa. Hänen maailmanlaajuisesti tunnetut tutkimuksensa ovat paljastaneet uusia fysiologisia reittejä insuliiniresistenssissä ja lihavuudessa sekä̈ parantaneet diagnostisia vaihtoehtoja endokriinisten kasvainten diagnostiikassa. Nuutilan erityisvahvuus ovat innovatiiviset PET-kuvantamistekniikat radioaktiivisten merkkiaineiden avulla.
– Olen hyvin iloinen Bror-Axel Lamberg-palkinnosta. Pääsin mukaan PET-tutkimuksiin yli 30 vuotta sitten, ja Turun PET-keskus on ollut oivallinen paikka selvittää mm. lihavuuden ja diabeteksen aiheuttamia muutoksia ja testata uusia hoitoja, sanoo Nuutila.
Nuutila on aktiivisesti mukana endokrinologisessa ja tieteellisessä yhteisössä maailmanlaajuisesti. Hän on pitkäaikainen jäsen Euroopan Endokrinologiyhdistyksessä (ESE) ja on toiminut Suomen Endokrinologiyhdistyksen sihteerinä sen järjestäessä 50-vuotiskokoustaan Turussa. Hän on esitellyt työtänsä kutsuttuna pääluennoitsijana monissa ESE:n ja monissa muissa kansainvälisissä kokouksissa.
Nuutilan työ on saanut tunnustusta jo tätä ennen. Hänelle on luovutettu kansainvälisiä palkintoja, kuten, kuten Novo Nordisk Foundation Lecturer -palkinto 2022, Ray A. Kroc -palkinto 2018 ja Steno-mitali 2015.
Minervasäätiö pitää yllä lääketieteellistä tutkimuslaitosta Helsingin Biomedicum-tutkimuskeskuksessa. Säätiö tukee lääketieteen tutkimusta myös jakamalla apurahoja sekä Bror-Axel Lamberg -palkinnon lisäksi vuotuisen Medix-palkinnon.
InFLAMES on Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteinen, Suomen Akatemian rahoittama tutkimuksen lippulaivahanke. Se tähtää uusien lääkekehityskohteiden tunnistamiseen ja lääkekehitykseen yhdessä biotekniikka- ja lääkeyritysten kanssa. Lippulaiva edistää myös diagnostiikkaa, jolla potilaille voidaan räätälöidä sopivat täsmähoidot.