Reinvent the Future -teemainen interaktiivinen Makeathon-tapahtuma toi opiskelijat, tutkijat ja paikalliset organisaatiot yhteen yhteiskunnallisten haasteiden äärelle. Innovatiivisiin ratkaisuihin keskittynyt hybriditapahtuma järjestettiin samanaikaisesti useassa eurooppalaisessa yliopistokaupungissa sekä virtuaalitapahtumana.
Mitä saadaan aikaiseksi, kun kootaan yhteen parikymmentä innostunutta osallistujaa ja annetaan heille 24 tuntia aikaa keksiä ratkaisuja isoihin yhteiskunnallisiin haasteisiin? No, runsaasti rohkeita ideoita!
6.-7.5.2024 järjestetyssä Makeathonissa yhdistyivät tutkiminen, luova ideointi ja verkostoituminen. Tapahtuman osallistujat kehittivät joukkueina innovatiivisia ratkaisuja haasteisiin, jotka oli kerätty paikallisilta yhteistyökumppaneilta. Joukkueilla oli käytössään innovointia tukeva tila ja materiaaleja. Lisäksi joukkueet saivat tapahtuman aikana tukea mentoreina toimivilta asiantuntijoilta.
Tapahtuma kulminoitui joukkueiden kehittämien ratkaisujen esittelyyn paikalliselle tuomaristolle. Paikallisten joukkueiden joukosta valittiin jokaisessa kaupungissa yksi joukkue, joka pääsi kisaamaan muiden mukana olleiden yliopistojen kanssa. Lopulta kansainvälinen yleisö pääsi äänestämään parasta ideaa.
Makeathon järjestettiin osana EC2U-allianssin ja sen RI4C2-projektin toimintaa. EC2U on kahdeksan eurooppalaisen yliopiston allianssi, jonka tavoitteena on luoda yleiseurooppalainen kampus uudenlaisella koulutusmallilla. Tapahtuman järjestelyistä vastasivat RI4C2:n toimintoja Turun yliopistossa koordinoiva kehittämisasiantuntija Laura Niemi, kehittämisasiantuntija Outi Nurmela sekä koordinaattori Maija Lespinasse.
Turun tapahtumassa pohdittiin yhteisöllisyyttä, yksinäisyyttä, koulutusmahdollisuuksia ja luonnon monimuotoisuutta
Turun Makeathon järjestettiin Turun yliopiston yrittäjyystila Konttorissa, jonne kokoontui maanantaina 6.5. innostunut joukko osallistujia. Opiskelijat jaettiin tiimeihin, joista jokaiselle annettiin ratkaistavaksi paikalliselta yhteistyökumppanilta saatu haaste.
Jolly Trivedin, Maya Moussalliehin, Abius Akwaaken ja Jeyaniroshan Jeyapalanin muodostama joukkue ideoi ratkaisuja Turun kaupungin toimittamaan haasteeseen, jossa etsittiin keinoja tuoda yhteen eri-ikäisiä ja eri taustoista tulevia ihmisiä tavalla, joka lisäisi solidaarisuutta ja osallisuutta. Joukkueen mentorina toimi Riitta Nieminen Lundén Architecture Companysta. Ratkaisuja samaan haasteeseen ideoitiin myös verkkoyhteyksien kautta järjestäytyneessä tiimissä, johon osallistui Turun yliopiston opiskelija Ismail Vohra.
Yhteiskunnallisia toimia yksinäisyyden vähentämiseksi kehitti Aashu Bhattarain, Diana Carolina Jimènez Fajardon, Xiaoshan Huangin ja Emily Tirkkosen muodostama joukkue. Haasteen oli toimittanut tutkimuksen lippulaiva INVEST ja joukkuetta mentoroivat Lauri Koittola Boost Turku ry:stä ja Aschwin van der Voude Vincitistä.
Toinen INVEST lippulaivan toimittama haaste koski tasa-arvoisten koulutusmahdollisuuksien varmistamista peruskoulua käyville nuorille eri puolella Suomea. Haasteen parissa pähkäilivät Marko Nikmo, Sara Makkonen, Mariel Turkia ja Annimari Seppälä. Joukkuetta mentoroi Lassi Yli-Muilu Turun yliopistolta.
Sanna Halmekankaan, Juan Pablo Meléndez Melon ja Kaisa Vuorion joukkue paneutui Turun yliopiston maantieteen ja geologian laitoksen toimittamaan haasteeseen, jossa kehotettiin keksimään keinoja, joiden avulla voidaan tunnistaa ja ottaa huomioon luonnon monimuotoisuuden arvot kaupunkisuunnittelussa. Joukkueen mentorina toimi Laura Niemi Turun yliopistosta.
Ratkaisuissa korostuivat yhteisöllisyys ja yhteistyö
Turun paikallistapahtuman joukkueet onnistuivat tehtävässään upeasti ja tiistaina paikalliselle tuomaristolle esiteltiin innovatiivisia ja monipuolisia ideoita. Joukkueiden ideoimat yhteiskäyttötilat ja -ympäristöt, yhteisölliset digitaaliset aktiviteettialustat, kansalliset oppimisverkostot ja yhteisöjen luomat vihreät kaupunkitilat tarjosivat innostavat tulevaisuuden näkymän, jossa isotkin yhteiskunnalliset haasteet ovat ratkaistavissa luovuudella ja yhteistyöllä.
Turun tuomariston muodostaneet Mikael Tómasson (Turun kaupunki), Liisa Järvinen (Turun yliopisto) ja Jukka Käyhkö (Turun yliopisto) valitsivat tiukan harkinnan jälkeen suosikikseen kaupunkiluonnon monimuotoisuuden lisäämiseen tähtäävä ratkaisun, jossa korostui kaupunkilaisten osallistaminen sekä eri sidosryhmien välinen yhteistyö. Joukkue pääsee esittelemään ratkaisua Ranskan Poitiersin yliopistossa järjestettävään RI4C2-hankkeen päätöstapahtumaan. Tuomaristo kiitteli myös muiden joukkueiden erittäin ansioitunutta työtä ja jakoi sen pohjalta joukkueille tunnustuksia, joissa huomioitiin kehitettyjen ratkaisujen lisäksi myös tiimien työskentely ja esiintyminen.
Paikalliskisan voittanut joukkue pärjäsi hyvin myös kansainvälisessä Winner of the Hearts -yleisöäänestyksessä. Joukkueen jäsenet olivat innoissaan menestyksestä ja kiittelivät tapahtuman innostavaa ja mukaansatempaavaa luonnetta. Vaikka aikaa ideointiin oli rajallisesti eivätkä jäsenet tunteneet toisiaan ennestään, joukkue koki yhteistyö sujuneen oikein hyvin.
Myös muut Makeathonin osallistujat olivat tyytyväisiä tapahtuman antiin ja järjestelyihin. Joukkueiden välinen kilpailu oli lopulta vain pieni osa tapahtumaa, jonka pääpaino oli yhteistyössä ja ideoinnissa, joka luo otollisen maaperän innovaatioille, joiden avulla yhteiskunnallisia haasteita pystytään ratkomaan.