Turun yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen Brysselissä 9.12.2024 järjestämässä tapahtumassa keskityttiin korkeakoulujen rooliin eurooppalaisissa kumppanuusohjelmissa, sekä siihen, miten korkeakoulut voisivat tehdä entistä toimivampaa yhteistyötä yritysten kanssa Euroopan unionin tavoitteiden saavuttamiseksi.
The Role of European Partnerships in Facilitating a Sustainable and Competitive Europe -tapahtuma kokosi yhteen edustajia korkeakouluista, teollisuudesta, EU-jäsenmaista ja Euroopan komissiosta. Tapahtuman keskustelujen keskiössä oli eurooppalaisten kumppanuusohjelmien rooli maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa tutkimuksen ja innovaatioiden avulla. Suomen pysyvän edustuston tiloihin Brysseliin saapuneet noin 80 osallistujaa täyttivät tapahtumapaikan, mikä kertoo tilaisuuden aiheen kiinnostavuudesta.
Eurooppalaiset kumppanuusohjelmat ovat keskeinen osa Horisontti Eurooppa -ohjelmaa. Ne tuovat yhteen Euroopan komission sekä yksityisen ja julkisen sektorin edustajia tarkoituksena löytää innovatiivisia ratkaisuja eurooppalaisiin ja maailmanlaajuisiin haasteisiin. Kumppanuuksien katsotaan edistävän EU:n kestävyyteen ja kilpailukykyyn liittyvien tavoitteiden saavuttamista. Käynnissä olevista kumppanuuksista kertyneitä kokemuksia hyödynnetään seuraavassa puiteohjelmassa, joka on tärkein välinen EU:n tiede-, tutkimus- ja innovaatiopolitiikan täytäntöönpanossa.
– Yhteistyön edistäminen on olennaisen tärkeää paremman tulevaisuuden rakentamisen kannalta. Teollisuuden pitkän aikavälin strategiset tarpeet ja EU:n kilpailukyky eivät voi toteutua ilman perustutkimusta ja soveltavaa tutkimusta. Tarvitsemme alustoja, jotka kattavat koko arvoketjun. Toivomme, että tapahtumassa korostui korkeakoulujen asema kumppanuuksien keskeisinä toimijoina aina temaattisten painopisteiden muotoilusta hankkeiden menestyksekkääseen toteuttamiseen, toteaa Turun korkeakoulujen yhteinen EU-asioiden päällikkö Anniina Jaako.
Ratkaisuja kehitetään tutkimusyhteistyön avulla
Tapahtumassa keskityttiin erityisesti kahteen kumppanuuteen: Zero Emission Waterborne Transport ja Circular Bio-based Europe. Kumppanuuksien parissa työskentelevät asiantuntijat kertoivat tapahtuman osallistujille korkeakoulujen ratkaisevasta roolista aloitteiden ja teollisuuden kanssa tehtävän yhteistyön edistämisessä ja vaikuttavuuden tehostamisessa.
Tapahtuma alkoi kahvitarjoilulla, jonka aikana osallistujilla oli mahdollisuus verkostoitua ennen varsinaisen ohjelmaan alkua. Turun yliopiston EU- ja TKI-asioiden johtaja Jukka Kola ja Suomen pysyvän EU-edustuston erityisasiantuntija Niina Nurkkala toivottivat avauspuheenvuoroissaan osallistujat tervetulleiksi tilaisuuteen.
Tapahtumaan kutsutut puhujat korostivat esityksissään tutkimusorganisaatioiden roolia eurooppalaisten kumppanuusohjelmien edistäjinä. Puhujat kertoivat myös kohtaamistaan pullonkauloista ja tulevaisuuden haasteista. Turun yliopiston molekulaarisen kasvibiologian professori Yagut Allahverdiyeva-Rinne esitteli puheenvuorossaan mahdollisuuksia hyödyntää aurinkoenergian avulla tuotettuja polttoaineita kiertotalouteen pohjaavien keinojen avulla.
Tutkimusryhmän johtaja Jarkko Paavola Turun ammattikorkeakoulusta käsitteli esityksessään vesiliikenteen digitaalista muutosta. VTT:n liiketoiminnan kehityspäällikkö Inka Orko tarjosi näkökulmia Circular Bio-based Europe Joint Undertaking -yhteistyön menestykseen.
Coimbra Groupin Brysselin toimiston johtaja Emmanuelle Gardanin vetämässä paneelikeskustelussa keskityttiin siihen, miten korkeakoulut voivat tehdä tehokkaampaa yhteistyötä EU:n tavoitteiden saavuttamiseksi. Paneelikeskusteluun osallistuivat Marion Jamard (Euroopan komission Tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto), tutkimuspäällikkö Anders Öster (Wärtsilä), innovaatio- ja ohjelmapäällikkö Samuele Ambrosetti (Bio-based Industries Consortium) ja tutkimuspäällikkö Mirva Salokorpi (Yrkeshögskolan Novia).
Åbo Akademin vararehtori Reko Leino korosti loppupuheenvuorossaan eurooppalaisten kumppanuusohjelmien ja korkeakoulujen ratkaisevaa roolia kestävää ja kilpailukykyistä Euroopaa tukevien innovaatioiden edistäjinä.
– Kyse on todella omasta tulevaisuudestamme, lastemme tulevaisuudesta ja tulevien sukupolvien tulevaisuudesta. Meidän on opetettava ja rohkaistava opiskelijoitamme ja seuraavia sukupolvia uskomaan, että ihmisten älykkyyden avulla kaikki on mahdollista, ratkaisuja viheliäisiin ongelmiin voidaan löytää, vararehtori Leino totesi.
– Tässä kehityksessä yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat avainasemassa koko ekosysteemin kannalta, sillä perustutkimus voi jalostua sosiaalisiksi ja tieteellisiksi innovaatioiksi ja levittää uusia ideoita, Leino jatkoi.
Vararehtori Leino nosti puheenvuorossaan esiin myös EU:n rahoitusvälineiden monimutkaisuuteen liittyviä ongelmia ja toivoi enemmän panostusta perustutkimukseen. Hän korosti lisäksi yhteistyön laajentamisen tärkeyttä Euroopan unionin ulkopuolelle ja nosti esiin kumppanuusmahdollisuudet esimerkiksi Kanadan, Etelä-Korean, Australian, Japanin ja Yhdysvaltojen kanssa.
Kumppanuustapahtuman järjesti TRUEnet, Turku Region Universities EU Network. TRUEnet:in tavoitteena on lisätä ja monipuolistaa korkeakoulujen saamaa EU-rahoitusta, tuoda näkyvyyttä sekä edistää isompia ja vaikuttavampia hankkeita. TRUEnet kumppaneita ovat Turun yliopisto, Åbo Akademi, Turun ammattikorkeakoulu ja Yrkeshögskolan Novia.
Otsikkokuva: Guillaume Périgois / Unsplash