Alumnin tarina: Tatu Kulmalan urapolku johti asianajajasta teknologia-startupiin
Tatu Kulmala on ehtinyt työskennellä uransa aikana perintätoimistossa, asianajotoimistossa, käräjäoikeudessa, yliopistolla ja nyt teknologiayrityksessä, jota hän on ollut mukana perustamassa.
Millainen oli polkusi nykyisiin tehtäviisi?
Oma urapolkuni nykyisiin tehtäviin on kulkenut tuomioistuinharjoittelun ja asianajajan työn ja hieman uran alkuvaiheessa myös jatko-opintojen kautta. Tein aikanaan lisensiaattiopintoja, jotka jäivät kesken muiden töiden imaistessa mukaansa. Asianajajana olin aina kiinnostunut IT:stä, teknologiasta ja immateriaalioikeuksista. Vuonna 2018 päätin hypätä mukaan startup-yritykseen rakentamaan kokonaan uudenlaista palvelua.
Kerro tehtävistä, joissa työskentelet tällä hetkellä.
Toimenkuvani on varsin monipuolinen. Tuotamme ja kehitämme sovellusta ja palvelua, jota myymme yrityksille ja muille organisaatioille Suomessa ja jonkin verran myös lähimaissa. Sovellus liittyy rahanpesulain ja pakotelainsäädännön mukaisten velvoitteiden täyttämiseen.
Olen lähtenyt mukaan yritykseen sen yhtenä perustajana, joten työtehtävät ovat olleet vaihtelevia ja kehittyneet runsaasti matkan varrella. Omassa roolissani tuen tuotekehitystä regulaation vaatimusten osalta. Seuraan regulaatioympäristöä ja käytäntöjä sekä käyn asiakaskeskusteluita ja teen myyntiä. Lisäksi on tavanomaisia yleishallinnollisia tehtäviä, kuten henkilöstö- ja taloushallintoa.
Minkälainen on työpäiväsi?
Tyypillisesti käyn keskusteluja asiakkaiden ja potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Lisäksi saatan käydä keskusteluja erilaisten sidosryhmien kanssa. Tuotekehityksen tukena pohditaan, miten tietty regulaation vaatimus pystytään teknisesti toteuttamaan tarkoituksenmukaisimmin. Tietosuojaan ja vaikkapa rahanpesulain tulkintaan liittyvät kysymykset saattavat aika ajoin askarruttaa asiakkaitamme, ja näihin kysymyksiin vastaaminen ottaa aikansa. Tällöin rooli on usein konsultoiva ja ollaan usein tekemisissä juridiikan ”kovan ytimen” kanssa.
Mikä innostaa sinua työssäsi?
Olen saanut olla mukana kehittämässä konkreettisia työkaluja, joilla voidaan ratkaista lainsäädännön asettamia velvoitteita mielekkäällä tavalla. Myös se innostaa, kun asiakkaan kanssa saavutetaan yhteinen näkemys sekä tarjottavasta palvelusta että sen hinnasta. On hienoa olla myötävaikuttamassa siihen, että lainsäädäntö ”jalkautetaan” konkreettiseksi toiminnaksi – ja sen myötä työksi sekä työpaikoiksi. Kasvavan yritystoiminnan kautta tuotetaan lisäarvoa yhteiskunnalle ja edistetään päämääriä, joita lainsäätäjä on asettanut.
Miten päädyit opiskelemaan Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan?
Turun yliopiston oikeustieteellinen alkoi kiinnostaa lukion keskivaiheilla. Olin kiinnostunut ympäröivän yhteiskunnan ja yrityselämän lainalaisuuksista, ja juristitutkinto vaikutti antavan hyvät eväät niiden ymmärtämiseen.
Millaisia valmiuksia opinnot sinulle antoivat?
Oikeustieteellinen tiedekunta on antanut tarvittavat kyvyt työelämään ja olen päässyt tekemään niitä asioita, joita olen halunnutkin tehdä. Tältä pohjalta on mahdollista edetä hyvin erityyppisiin tehtäviin ja erityyppisille aloille – oikeastaan vain oma aktiivisuus ja kiinnostuksen kohteet määrittävät, mihin kaikkeen juristitutkinnolla taipuu. Asianajajan työ on opettanut, että erikoistumisesta huolimatta tarvitaan myös laaja-alaista näkemystä. Kokonaiskuvan hahmottaminen ja valmius hakea lisää tietoa oikeista lähteistä ovat juristin perustaitoja.
Opinnot omana aikanani olivat vielä hyvin analogisia, mutta juridiikan perusolemus ei ole muuttunut mihinkään. Valmistuessaan on juristina vielä ”keskeneräinen”, mutta koen opiskelun antaneen tarvittavat valmiudet elämänikäiseen oppimiseen. Siihen tiedekunta on myös tarjonnut mahdollisuuksia. Jatko-opinnoissani kirjoitin opinnäytetyön SaaS-sopimuksista (Software as a Service), ja nyt olen tuottamassa tällaista palvelua. Ympyrä on sulkeutunut.
Monet opiskeluaikana syntyneet tuttavuudet ovat säilyneet läpi vuosien. Aina voi tarttua puhelimeen ja hyödyntää omaa verkostoaan. Juristitutkinto on ehdottomasti tulevaisuuden tutkinto. Sääntely-ympäristö tuskin muuttuu yksinkertaisemmaksi jatkossakaan.
Merkityksellinen muisto opiskeluajoilta?
Aivan ensimmäiset luennot ovat jääneet mieleen, tuolloin aloitettiin oikeushistorialla. Mieleen on painunut myös hallinnon tenttiin lukeminen ensimmäisen opiskeluvuoden päätteeksi helteisenä kesäkuuna. Calonialla oli hiljaista, mutta muutama meistä istui lukusalissa paahtamassa viikkoa ennen juhannusta.
Lex Caféssa notkuminen luentojen välissä ja siellä syntyneet ystävyyssuhteet ovat kestäneet läpi vuosien. Lähtemättömästi ovat opiskeluajoista jääneet mieleen tietysti Kirkkotien bileet ja erinäiset sitsit. Vuosijuhlat varsinkin sinä vuonna, jolloin itse olin vuosijuhlamarsalkkana, olivat ikimuistoiset.
Mikä opinnoissa oli haastavaa?
Taloudellisesti saattoi välillä olla tiukkaa, mutta sehän kuuluu tuohon elämänvaiheeseen. Luulen, että nykyopiskelijoilla on tiukempaa siinä mielessä, että opintojen kestoon ja opintotukiin liittyy enemmän rajoituksia. Nykypäivänä nuoria ehkä muutoinkin paineistetaan aikaisemmin.
Millainen suhde sinulle on kehittynyt Turun yliopistoon valmistumisen jälkeen?
Valmistumisen jälkeen olen ollut aktiivisesti mukana Senilex ry:n tapahtumissa. Olen myös ollut oman vuosikurssimme osalta aktiivinen ja mukana järjestämässä tiedekunnan päivän yhteydessä olleita kurssitapaamisia. Oma viimeisin kurssitapaamisemme oli vuonna 2023 ja saimme siihen mainion osanoton.
Olen ylläpitänyt ammattitaitoa yliopiston järjestämissä täydennyskoulutuksissa sekä ollut mukana Turun asianajajayhdistyksessä ideoimassa koulutusyhteistyötä tiedekunnan kanssa. Tiedekunta tarvitsee palautetta ”kentältä” voidakseen tarjota käytännön tarpeita vastaavaa täydennyskoulutusta.
Omalla pienellä panoksellani olen myös voinut hieman auttaa yliopiston työtä kartuttamalla Turun yliopistosäätiön hallinnoimaa rahastoa kohdentamalla sinne merkkipäivämuistamisia.
Mitä sanoisit opiskelijoille?
Muistaa nauttia opiskelijaelämästä, vaikka kiire työelämään voikin jo poltella mielessä. Töitä kyllä ehtii tehdä elämän mittaan. Kannattaa tarttua avoimin mielin erilaisiin mahdollisuuksiin ja kokeilla, mikä itsestä tuntuu omimmalta. Kaikki työssä saatu kokemus täydentää osaamispalettia, ja lopulta voi avautua tehtävä, jossa voi hyödyntää matkan varrella on kehittyneitä vahvuuksia.
Biisi, joka kuvaa opiskeluaikaasi?
Omaan opiskeluaikaani liittyi musiikkina vahvasti Ace of Base, All That She Wants -kappaleen soidessa ajatus vaeltaa vääjäämättä opiskeluvuosiin.