Alumnin tarina: Yrittäjä Liisa Alanko kiittää työelämää siitä, mitä hän nyt asianajajana on ja uskaltaa
Liisa Alanko kertoo opintojen opettaneen juridista ajattelua ja tiedonhakutaitoja, mutta vasta työelämän sitä, miten opittua voi soveltaa.
Kerro tehtävistä, joissa työskentelet tällä hetkellä.
Työskentelen omistamassani asianajotoimistossa L Legal Oy:ssä. Olen erikoistunut vahingonkorvausoikeuteen ja erityisesti henkilövahinkoihin liittyviin vakuutusriita-asioihin. Hoidan jonkin verran myös rikosasioita sekä työoikeutta.
Millainen on työpäiväsi?
Työpäiväni vaihtelevat paljon. Yrittäjänä pystyn itse vaikuttamaan hyvin paljon siihen, millainen työviikkoni on. Suuri osa työstäni on valitusten ja kirjelmien laatimista kirjallisessa menettelyssä tapahtuviin muutoksenhakuelimiin. Oikeudenkäyntejä on juuri sopivasti harvakseltaan. Oikeudenkäynnit kuitenkin määrittävät sitä, miltä kalenterini näyttää.
Millainen oli polkusi nykyisiin tehtäviisi?
Päädyin jo opiskeluaikana työhön vakuutusyhtiöön. Työskentelin alkuun henkilövahinkoihin liittyvissä asiantuntijatehtävissä ja myöhemmin sen rinnalla esimiestehtävissä. Vakuutuslääketiede tuli näissä tehtävissä erityisen tutuksi. 15 vuoden jälkeen muutin puolisoni työn vuoksi Espanjaan, jossa vuodeksi tarkoitettu vuorotteluvapaa venyi neljäksi. Irtisanouduin vakuutusyhtiöstä ja mietin hetken, mitä haluaisin tehdä. Päädyin työskentelemään etänä suomalaiseen asianajotoimistoon ja itsellenikin yllätykseksi innostuin asianajoalasta. Suoritin asianajotutkinnon ja sillä tiellä ollaan.
Mikä innostaa sinua työssäsi?
Uuden oppiminen ja vaikeiden ja joskus mahdottomilta tuntuvien asioiden ratkaiseminen motivoivat minua. Neuvottelutaidot ovat asianajajan työssä tärkeitä ja monesti hyvän sovinnon saavuttaminen motivoi enemmän kuin vuosia jatkuneen riitaprosessin onnellinenkin lopputulos. Kohtaan työssäni hyvin erilaisista lähtökohdista tulevia ihmisiä ja heidän auttamisensa on palkitsevaa, joskin usein myös varsin raskasta. Pidän erityisesti oikeudenkäynneistä. Suullinen oikeudenkäynti antaa juristille ihan erilaisen mahdollisuuden vaikuttaa ratkaisuun, ja koen, että oikeudenmukaisuus toteutuu niissä paremmin kuin kirjallisessa menettelyssä.
Mitkä ovat mielestäsi tärkeimmät työelämätaidot?
Aivan yksinkertaiset työelämätaidot ovat tärkeitä. Niitä ei välttämättä opi tekemällä vain juristin töitä. Itse pidän arvokkaana esimerkiksi sitä, että perehtyy saman asian eri näkökulmiin. Asianajotutkinnon harjoitus, jossa samaa juttua hoidettiin eri rooleissa, oli varsin opettavainen. Oman oppimisen kehittämishalu ja kriittisen arvioinnin taito ovat arvokkaita asioita työelämässä. Juristin työssä erittäin tärkeä taito on omien argumenttien perusteleminen. Pykälien luetteleminen on yksi tapa, mutta toimii harvoin tosielämässä. Asiat on hyvä niin sanotusti myydä ensin itselle ennen kuin lähtee esittämään muille.
Miten päädyit opiskelemaan Turun yliopiston oikeustieteelliseen tiedekuntaan?
Suvussani on paljon juristeja. Taisin vähän vahingossa ajautua kotikaupunkini yliopistoon.
Mikä oli parasta opinnoissa? Tapahtuma/hetki opintojen varrelta, joka oli sinulle merkityksellinen?
Parasta opinnoissa taisi lopulta olla sosiaalinen verkosto ja kaikki oheistoiminta. Hyviä hetkiä ja tapahtumia oli paljon. Erityisesti on jäänyt mieleen Calonian kahvilassa käydyt intensiiviset keskustelut ja väittelytkin. Yksittäinen mieleenpainuva hetki oli tietenkin valmistumispäivä.
Kohtasitko haasteita opintojesi aikana? Miten pääsit haasteista eteenpäin?
Ehkä aika kultaa muistot, mutta mitään varsinaisia haasteita ei minulla mielestäni ollut. Toki gradun käsistä päästäminen oli tuskallista ja taisi sitä sen takia muutamat yöunetkin mennä. Pakko on paras kannustin, mikä on kerta toisensa jälkeen työelämässä todettu. Itselläni oli luvattuna vakituinen työpaikka vain, jos saisin paperit käteen tiettyyn päivään mennessä. Ilman sitä pakkoa olisi varmaan venynyt vielä.
Millaisia valmiuksia opintosi ovat sinulle antaneet?
Hyvä kysymys, jota useinkin pohdin. Totta kai opinnot ovat olleet kaiken pohja. Opinnot opettivat juridista ajattelua ja tiedonhakutaitoja. Työelämä on sitten opettanut enemmän sitä, miten tätä kaikkea opittua voi parhaiten soveltaa, ja vasta työelämä on ainakin minua valmentanut siihen, mitä nyt asianajajana olen ja uskallan.
Millainen suhde sinulla on kehittynyt Turun yliopistoon valmistumisen jälkeen? Mikäli olet osallistunut alumnitoimintaan, kerro kokemuksistasi.
Toimistoni tekee yhteistyötä yliopiston kanssa ottamalla vastaan opiskelijaharjoittelijoita kerran tai kaksi vuodessa. Se on meille valtavan hieno tapa ymmärtää nuorempia tulevia juristeja. Uskon, että tarjoamastamme työkokemuksesta on apua myös heille.
Mitä sanoisit opiskelijaitsellesi? Vinkkisi opiskelijoille opintoihin/työelämään liittyen?
Uskalla ajatella itse! Monilta meillä harjoittelussa olleilta opiskelijoilta tuntuu puuttuvan uskallus ajatella asioita vähän syvemmälle ja kyseenalaistaa. Ensimmäinen ratkaisuvaihtoehto on lopulta harvoin se toimivin ja oikein.
Lempibiisisi opiskeluaikoina/biisi, joka kuvaa opiskeluaikaasi?
Kai tähän on pakko vastata, että.. mannapuuroa ja mansikkaa.. ;)