Seisten työskentely voi olla haitallista verenpaineelle

22.11.2024

Turun yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että mitä enemmän tutkittavat seisoivat ja liikkuivat töissä, sitä heikompi heidän koko vuorokauden verenpaineprofiilinsa oli. Toisaalta suurempi istumisen määrä työssä oli yhteydessä suotuisampiin verenpainearvoihin. Työajan aktiivisuuskäyttäytyminen saattaakin olla vuorokausiverenpaineen kannalta olennaisempaa kuin vapaa-ajan liikkuminen.

Säännöllinen liikunta on tärkeää verenpaineen hallinnassa. Varsinkin reippaamman kestävyystyyppisen liikunnan harrastaminen alentaa tehokkaasti verenpainetta, mutta myös hyötyliikunnasta on apua. Aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että vapaa-ajan liikkuminen on hyödyllisempää sydän- ja verenkiertoelimistölle kuin fyysisessä työssä tapahtuva liikkuminen, joka voi olla peräti haitaksi terveydelle.

Koko vuorokauden verenpainekuormitus tärkeää sydänterveyden kannalta

Turun yliopiston FIREA-tutkimuksessa eläkeikää lähestyvien kuntatyöntekijöiden liikkumista mitattiin reiteen kiinnitettävillä liikemittareilla työaikana, vapaa-ajalla ja vapaapäivinä. Lisäksi tutkittavat käyttivät kannettavaa verenpainemittaria, joka mittasi verenpaineen automaattisesti 30 minuutin välein yhden vuorokauden ajan.

– Vuorokausiverenpaine kuvastaa yksittäistä mittausta paremmin sitä, miten verenpaine kuormittaa sydäntä ja verisuonia koko päivän ja yön aikana. Jos verenpaine on koko päivän hieman korkea, eikä se laske riittävästi edes yöllä, alkavat verisuonet jäykistyä ja sydän joutuu työskentelemään kovempaa painetta vastaan. Tämä voi vuosien saatossa johtaa sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, kertoo väitöskirjatutkija Jooa Norha.

Työpäivän seisomista kannattaa tauottaa

Uusimmat tulokset vahvistavat aiempia havaintoja siitä, että työaikainen fyysinen kuormitus voi olla haitallista sydämelle ja verenkiertoelimistölle. Erityisesti pitkäaikainen paikallaan seisominen voi nostaa verenpainetta, kun elimistö tehostaa alaraajoihin kertyvän veren kierrätystä supistamalla verisuonia ja tehostamalla sydämen pumppausvoimaa.

– Seisomapöytä voi tarjota mukavaa vaihtelua istumiselle toimistolla, mutta liika seisominenkin voi olla haitallista. Paikallaan seisomista olisi hyvä tauottaa joko jaloittelemalla esimerkiksi puolen tunnin välein tai istumalla osan työpäivästä, suosittelee Norha.

Vapaa-ajan liikuntaakin tarvitaan

Lisäksi tutkimuksen tulokset viittaavat siihen, ettei istumatyö sinänsä ole välttämättä haitallista verenpaineen kannalta. Sen sijaan tutkijat korostavat vapaa-ajan liikunnan merkitystä niin toimisto- kuin rakennustyöntekijöillekin.

– On hyvä muistaa, ettei pelkkä fyysinen työ riitä liikunnaksi. Monipuolisella vapaa-ajan liikunnalla voi varmistaa sen, että kunto on hyvä, jolloin työn kuormituskin on suhteellisesti kevyempää. Vastaavasti pääasiassa paikallaan istuvien työntekijöiden on syytä huolehtia, että ainakin vapaa-ajalla tulee liikuttua riittävästi, muistuttaa Norha.

Tutkimus on julkaistu avoimesti luettavana Medicine & Science in Sports & Exercise -lehdessä.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija, TtM, fysioterapeutti Jooa Norha, Valtakunnallinen PET-keskus, Turun yliopisto
jooa.norha@utu.fi

Professori Sari Stenholm, Kansanterveystiede, Turun yliopisto
sari.stenholm@utu.fi 

Luotu 22.11.2024 | Muokattu 22.11.2024