Kaikki raskauspahoinvointi ei ole ”vain aamupahoinvointia”. Hyperemesis gravidarum eli hyperemeesi on harvinainen voimakkaan raskauspahoinvoinnin äärimuoto, josta kärsivä odottaja voi oksentaa jopa kymmeniä kertoja päivässä viikkojen ajan. Lauantaina 15.5. vietetään kansainvälistä Hyperemesis gravidarum -päivää, jonka tarkoituksena on lisätä tietoisuutta tästä monen odotusta varjostavasta sairaudesta.
Hyperemeesiin sairastuu reilu prosentti odottajista. Sairauteen liittyvä voimakas pahoinvointi ja oksentelu alkavat jo varhain alkuraskaudessa. Oireet helpottavat useimmilla raskauden puoliväliin mennessä, mutta voivat jatkua läpi raskauden.
Jatkuva oksentelu johtaa elimistön kuivumiseen ja elektrolyyttihäiriöihin, vajaaravitsemukseen ja painonlaskuun. Hyperemeesin hoitona käytetään pahoinvointilääkkeitä, nesteytystä ja tarvittaessa ravintoliuoksia sairaalassa.
– Täsmälääkettä ei ole olemassa, sillä toistaiseksi ei tarkkaan tiedetä, mistä hyperemeesi johtuu. Nykytiedon mukaan sen tausta on monitekijäinen: taustalla voivat olla esimerkiksi hormonaaliset tekijät, myös maha-suolikanavan ja tasapainoelimen toiminnan muutokset voivat vaikuttaa. Myös sairauden geneettisestä taustasta on viime aikoina saatu uutta tutkimustietoa, kertoo Turun yliopiston synnytys- ja naistentautiopin professori ja Tyksin naistenklinikan oa ylilääkäri Päivi Polo.
Hyperemeesi on rankka kokemus, joka vaikuttaa vahvasti odottajan ja koko perheen arkeen. Hoitohenkilökunnan empaattisen suhtautumisen on tutkimuksissa osoitettu olevan tärkeää, ja sairauden kokonaisvaltaisessa hoidossa tulisikin huomioida hyperemeesiin liittyvä psyykkinen kuormitus.
– Hoitamattomana hyperemeesi voi aiheuttaa komplikaatioita odottajalle ja sikiölle, mutta yleisesti ottaen raskauden ennuste on hyvä. Hyperemeesi voi uusiutua seuraavassa raskaudessa, joten odottaja voisi hyötyä ennakoivasta hoitosuunnitelmasta, huomauttaa Turun yliopiston ehkäisevän terveydenhuollon professori, Tyksin tutkimusylilääkäri Päivi Rautava.
LopuJo-tutkimusryhmä tarkastelee raskauspahoinvointia monesta kulmasta
Polo ja Rautava johtavat Turun yliopiston LopuJo-tutkimusryhmää, jossa tutkitaan raskauspahoinvointia ja hyperemeesiä. Ryhmään kuuluvat myös tohtorikoulutettavat FM Miina Nurmi ja LL, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Linda Laitinen.
Nurmi selvittää eri terveydenhuollon rekistereitä hyödyntäen hyperemeesin esiintyvyyttä, riskitekijöitä, uusiutumista ja vaikutusta perhesuunnitteluun Suomessa. Laitinen puolestaan tutkii eri asteisen raskauspahoinvoinnin esiintyvyyttä suomalaisilla odottajilla, sekä raskauspahoinvoinnin riskitekijöitä ja vaikutuksia elämänlaatuun ja unen laatuun.
Lisäksi tutkimusta varten suomennetun, raskauspahoinvoinnin voimakkuutta mittaavan kyselymittarin käyttöä testataan sairaalahoidossa olevilla hyperemeesipotilailla. Tutkimusryhmä on julkaissut tuloksiaan kansainvälisissä vertaisarvioiduissa tiedelehdissä. Nurmi on myös luonut nettisivuston, joka tarjoaa kattavan tietopaketin raskauspahoinvoinnista.
Lisätietoja:
Tohtorikoulutettava Linda Laitinen, 0408671606, lmleht@utu.fi
Tohtorikoulutettava Miina Nurmi, 0405592243, miina.nurmi@utu.fi
Professori Päivi Polo, 0400583561, paipol@utu.fi