Video: Mitä ovat valoon reagoivat älytekstiilit?

15.01.2025

Väitöskirjatutkija Alicja Lawrynowicz kehittää tekstiileitä, joilla on älykkäitä toiminnallisuuksia, mutta jotka kestävät käytössä ja ovat helpompia kierrättää.

Alicja Lawrynowicz työskentelee väitöskirjatutkijana professori Kati Miettusen johtamassa Solar Energy Materials and Systems -tutkimusryhmässä, joka keskittyy uusien aurinkoteknologioiden vakauden parantamiseen ja kestävien materiaalien, esimerkiksi biopohjaisten vaihtoehtojen, suunnitteluun.

Lawrynowicz osallistuu yhteispohjoismaiseen hankkeeseen, jossa keskitytään uudenlaisten tekstiilien kehittämiseen.  Uusimman tutkimuksen avulla vaatteita voidaan valmistaa perinteisten tekstiilien sijaan kankailla, joille on kehitetty niin kutsuttuja älykkäitä lisätoimintoja. Kankaat voivat olla esimerkiksi itsestään desinfioituvia tai lämmetä tarvittaessa.

Hankkeen tavoitteena on valmistaa valoon reagoivia älykkäitä tekstiilejä. Toisin kuin useimmat markkinoilla jo olevista älytekstiileistä, tässä hankkeessa kehitettävät kankaat eivät vaadi elektronisia komponentteja, vaan niiden ominaisuudet aktivoituvat valon avulla. Näin tekstiilien suunnittelu ja valmistaminen on helpompaa, ne kestävät paremmin kulutusta ja ne pystytään paremmin kierrättämään.

– Koska älytekstiilimme aktivoituvat valon avulla ja niissä käytetään vähemmän haitallisia materiaaleja, ne ovat ympäristöystävällisempiä kuin sähköjohtoja käyttävät tekstiilit, Lawrynowicz sanoo.

Hankkeen aikana Lawrynowicz on kehittänyt lisätoimintoja sisältäviä kankaita, kuten itsepuhdistuvaa puuvillaa, josta voitaisiin valmistaa esimerkiksi laboratoriotakkeja. Sinkkioksidilla päällystetyn puuvillan tahrat häviävät auringonvalossa ilman vettä tai pesuaineita, jolloin kankaat voidaan pestä harvemmin.

Lawrynowicz on myös kehittänyt kankaan, joka vaihtaa väriä UV-säteilyn seuraamiseksi, jopa matalalla säteilytasolla. Tämän ominaisuus perustuu hackmaniittiin, mineraaliin, jota on kehittänyt professori Mika Lastusaaren johtama älykkäiden materiaalien kemian tutkimusryhmä Turun yliopistossa. Ajatus hackmaniitin käytöstä tekstiileissä syntyi sen aintulaatuisesta kyvystä havaita UV-säteilyä värimuutosten kautta. Hackmaniittia lähetettiin hiljattain jopa kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) mittaamaan UV-altistusta avaruudessa.

Nyt tekstiileissä käytettävät hackmaniittipohjaiset pinnoitteet voivat varoittaa käyttäjiä liiallisesta säteilystä muuttumalla valkoisesta violetiksi pitkäaikaisen auringovalolle altistumisen jälkeen. Tällaisten painatusten lisääminen vapaa-ajan vaatteisin voisi auttaa ehkäisemään ihon palovammoja ja niihin liittyviä sairauksia.

Katso videolta miten toiminnallinen tekstiili syntyy: 

Video ja kuvat: Hanna Oksanen
Teksti: Liisa Reunanen

Luotu 15.01.2025 | Muokattu 15.01.2025