Opiskelu poliittisen historian oppiaineessa
Poliittinen historia muodostaa laaja-alaisen ja monipuolisen opiskelukentän, Suomen sisäpolitiikasta kansainvälisiin suhteisiin. Aineopinnot tarjoavat mahdollisuuden erikoistumiseen neljällä linjalla: kansainvälisten suhteiden historia, politiikka, valta ja historia, sota, tiedustelu ja turvallisuus sekä englannin kielellä suoritettava European Studies.
Poliittinen historia keskittyy 1800–1900-lukujen historiaan, mutta alan tutkimuskohteet ulottuvat aivan tähän päivään saakka. Turun poliittisen historian vahvuusalueita ovat erityisesti kansainvälisten suhteiden tutkimus, Suomen yhteiskunnallinen lähihistoria, eduskunta- ja parlamentarismin tutkimus sekä turvallisuus- ja tiedustelutoimintaan keskittyvä tutkimus.
Poliittisessa historiassa voi suorittaa kaksi itsenäistä tutkintoa. Kandidaatin tutkinnon (VTK) laajuus on 180 opintopistettä ja maisterin tutkinnon (VTM) laajuus 120 opintopistettä. Ohjeellinen suoritusaika kandidaatin tutkinnossa on kolme ja maisterin tutkinnossa kahdesta kahteen ja puoleen vuoteen. Kandidaatin tutkinnossa opiskelija suorittaa poliittisen historian perus- ja aineopinnot. Maisterin tutkintoon kuuluvat poliittisen historian syventävät opinnot. Tarkemmat tiedot tutkinnoista ja niiden suorittamisesta löydät tiedekunnan opinto-oppaasta.
Opiskelijat, jotka lukevat poliittista historiaa pääaineenaan, valmistuvat valtiotieteiden maistereiksi. Uusien opiskelijoiden valintaperusteet löytyvät Opintopolusta ja yliopiston valintaoppaasta.
Opiskelu yliopistossa on itsenäistä työskentelyä ja perustuu opiskelijan omaan aktiivisuuteen. Oppiaineen henkilökunta ja tiedekunnan kanslia tarjoavat apua opintoihin liittyvissä asioissa. Opintojen alkuvaiheessa opiskelijan erityisenä tukena ovat opiskelijatuutorit ja neuvonta-assistentti.
Opintojen suunnittelun lähtökohta on henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS), jonka jokainen opiskelija tekee opintojen alkuvaiheessa ja jota päivitetään opintojen edetessä. Opintosuunnitelman avulla saa selkeämmän kuvan vaadituista opinnoista, joten siihen kannattaa perehtyä huolella. Suunnitelman toimivuudesta keskustellaan oman opettajatuutorin kanssa.
Tiedekunnan opintoneuvojalta saat tietoa esimerkiksi opiskelijavalintoihin ja opintosuunnitelmiin liittyvistä asioista. Tiedekunnan opintoneuvojan vastaanottoajat ja yleistä tietoa ohjaus- ja neuvontapalveluista löytyy tiedekunnan www-sivuilta.
Turun yliopiston ura- ja rekrytointipalveluista saat ohjausta urasuunnitteluun ja työnhakuun liittyvistä kysymyksistä.
Opiskelijaelämää Publicumissa
Poliittisen historian oppiaine toimii muiden yhteiskuntatieteellisten oppiaineiden lailla Publilcum-rakennuksessa. Opiskelu koostuu luennoista, seminaari- ja pienryhmätyöskentelystä sekä kirjatenteistä.
Opiskeluaika sisältää paljon muutakin kuin varsinaista opiskelua. Se koostuu opinnoista ja kaikesta, mitä sen ohella tekee: harrastuksista, ystävistä, järjestötoiminnasta, koko opiskelun sosiaalisesta sfääristä.
Opiskelijaelämään liittyviä yleisempiä tietoja löytyy Turun yliopiston opiskelijaelämää ja elämää Turussa esitteleviltä sivustoilta
Opiskelijayhteisöön voi integroitua monin eri tavoin, eri väyliä pitkin. Järjestötoiminta tarjoaa mahdollisuuden luoda sosiaalisia suhteita ja vaikuttaa omiin olosuhteisiinsa sekä yliopistossa että vapaa-ajan vieton suhteen. Poliittisen historian opiskelijoille helposti lähestyttävää toimintaa muiden yhteiskuntatieteilijöiden seurassa järjestävät erityisesti ainejärjestö P-klubi sekä tiedekuntajärjestö Index . Turun yliopiston ylioppilaskunta (TYY) tarjoaa edullisia harrastusmahdollisuuksia mm. lukuisissa eri liikuntalajeissa sekä kulttuuri-, ympäristö- ym. toiminnassa.
Hakeminen poliittisen historian tohtorikoulutettavaksi
Poliittinen historia on suosittu tohtoriopintojen alue. Tohtorikoulutettavaksi aikovan onkin tehtävä itselleen selväksi kaksi asiaa. On ensinnäkin lähes lottovoitto saada tutkimusrahoitus. Jokainen ryhtyy tekemään väitöskirjaa taloudellisessa mielessä omalla riskillä. Toinen tärkeä seikka on itsenäisyyden vaatimus.
Tohtorikoulutukseen haluavan tulee hakea tohtorikoulutettavan statusta. Hakemus tehdään ensin poliittisessa historiassa ja vasta tämän jälkeen jätetään opintosuunnitelma yhteiskuntatieteellisen tiedekunnan hyväksyttäväksi. Valinta tapahtuu samalla, kun professori ohjaa tohtoriopintoihin. Hänen kanssaan käytävien keskustelujen ensimmäisen vaiheen tavoitteena on varmistaa, että opiskelijalla on tohtoriopintojen vaatima motivaatio sekä realistinen näkemys niiden puitteista. keskustelujen toisessa vaiheessa työstetään opiskelijan esittämä tutkimusaiheen perustelu tutkimussuunnitelmaksi, joka sitten käsitellään tutkijaseminaarissa.