Turun kauppakorkeakoulu kävi läpi AACSB-uudelleenakkreditointiprosessin

03.09.2024

Turun kauppakorkeakoululle myönnettiin AACSB-akkreditointi (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) vuonna 2019. AACSB-akkreditoinnin saaneet kauppakorkeakoulut sitoutuvat jatkuvan kehittämisen periaatteeseen, jota arvioidaan aina viiden vuoden jaksoissa. Akkreditointi on kansainvälisesti erittäin arvotettu tunnustus kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkeasta laadusta. 

Turun kauppakorkeakoulu kävi läpi uudelleenakkreditointiprosessin tänä keväänä. Osana prosessia kauppakorkeakoululla vieraili vertaisarviointiryhmä maaliskuun lopussa. Vertaisarviointiryhmän jäseniä olivat John A. Elliott Connecticutin yliopistosta, Herman de Jong Groningenin yliopistosta ja Steve Harvey Beirutin amerikkalaisesta yliopistosta.

Vertaisarviointiryhmä haastatteli kahden päivän ajan laajasti eri henkilökunnan ryhmiä kuten johtoryhmää, laitosjohtajia, opettajia, digipalveluita, hr-henkilöstöä sekä myös kandi-, maisteri- ja tohtoriopiskelijoita.

– AACSB-akkreditoinnissa käytiin läpi kaikki strategiasta opiskelijoiden palautteeseen asti. Akkreditoinnin ydin on kauppakorkeakoulun toiminnan jatkuva kehittäminen ja kehittyminen, toteaa Turun kauppakorkeakoulun dekaani Markus Granlund.

Markus Granlund

– AACSB-akkreditointi on kansainvälistymisen työkalu. Ja se on myös yleinen johtamisen, uudistamisen ja laadun kehittämisen työkalu, listaa Markus Granlund.

AACSB-akkreditointi vaatii jatkuvaa toiminnan ja laadun kehittämistä

Vain noin kuusi prosenttia maailman kauppatieteellisiä tutkintoja tarjoavista yliopistoista on saanut AACSB-akkreditoinnin, joten kyse ei ole itsestäänselvyydestä. Akkreditointi vaatii jatkuvaa valvontaa ja kehittämistä.

– Jatkuvan kehittämisen ideologia ei tarkoita sitä, että viisi vuotta voi tehdä mitä vain. Meillä on monia pitkän ajan kehittämissuunnitelmia, joita täytyy tehdä jatkuvasti. Kaikki tähtää siihen, että kauppakorkeakoulu kehittyy ja elää ajassa, kertoo Granlund.

Akkreditointi on Granlundin mukaan myös laadun tae, niin sanottu laatuleima.

– Standardit ja mittarit tarjoavat viitekehyksen, jonka puitteissa me toimintaamme jatkuvasti arvioimme. Kyse on systemaattisesta laadun kehittämisestä, Granlund täydentää.

Vertaisarviointiryhmä antaa uudelleenakkreditointiprosesseissa haastatteluiden, jatkuvan kehittämisen itsearviointiraportin ja muun vaadittavan statistiikan perusteella kauppakorkeakouluille suosituksia, jotka tulee olla korjattuina seuraavan viiden vuoden aikana. Viisi vuotta sitten vertaisarviointiryhmä nosti Turun kauppakorkeakoulusta esiin kolme kohtaa, joita on kehitetty siitä lähtien. Nämä olivat Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen rooli osana kauppakorkeakoulua, vaikuttavuuden järjestelmällinen arviointi ja yleinen tutkimuksen laadun kehittäminen.

Tämän kevään uudelleenakkreditointiprosessissa Turun kauppakorkeakoulu sai vertaisarviointiryhmältä vain hyvää palautetta toiminnastaan ilman ainuttakaan korjausehdotusta.

– Tämä on hyvin harvinaista, Granlund toteaa.

Kansainvälistymisen työkalu

AACSB-akkreditointia arvostetaan erityisesti kansainvälisesti. Monet yhdysvaltalaiset yliopistot jopa edellyttävät kyseisen akkreditoinnin löytymistä yhteistyökumppaneiltaan. Myös kansainvälisissä rekrytoinneissa akkreditoinnilla on merkitystä.

– AACSB-akkreditointi on kansainvälistymisen työkalu. Ja se on myös yleinen johtamisen, uudistamisen ja laadun kehittämisen työkalu, listaa Granlund.

Granlundin mukaan kansainvälisyyttä voitaisiin kuitenkin vielä lisätä entisestään: kansainvälinen rekrytointi, kansainvälinen opiskelijarekrytointi ja kansainvälinen yhteistyö ovat tärkeitä. Lisäksi kansainvälistä brändiä tulee kehittää jatkossa edelleen.

– Myös strategista suunnittelua voisi kehittää vielä systemaattisempaan suuntaan. Ajatella vielä isommin – haastavampia tavoitteita ja toiminnan kehittämistä, Granlund summaa.

Tavoitteena on, että AACSB-akkreditointi säilytetään Turun kauppakorkeakoulussa myös tulevaisuudessa toteuttamalla jatkuvan kehittämisen suunnitelmaa. Prosessiin on sitouduttu johtokunnan päätöksellä ja myös henkilökunta on ymmärtänyt akkreditoinnin merkityksen globaalissa skaalassa. Kaiken toiminnan perustana tulee olemaan jatkossakin kauppatieteellisen koulutuksen ja tutkimuksen korkea laatu.

Teksti: Marleena Tuominen
Kuva: Hanna Oksanen

Luotu 03.09.2024 | Muokattu 03.09.2024