Ruoka ihmisen ja planeetan terveyden edistäjänä

Ruoka on ihmiselle pohjimmiltaan energianlähde, jota ilman emme säily hengissä. Ruoan ja ihmisen suhde on kuitenkin kehittynyt aikojen saatossa paljon tätä monimutkaisemmaksi. Saamme energian lisäksi ruoasta terveyttämme edistäviä tai haittaavia aineosia, jotka vaikuttavat usein ratkaisevasti elämämme laatuun ja pituuteen.

Ehkä kaikkein tärkein ruoan ominaisuus arjessa meille ihmisille on sen tuottama nautinto. Kun syömme, valitsemme ruokamme useimmiten maun perusteella – tai näin ajattelemme! Itse asiassa ruokavalintamme tapahtuvat sosiokulttuurisessa raamissa, jossa perinteet, ruoan tuotantoketjut, arvot ja asenteet ohjelmoivat toimintaamme enemmän kuin huomaammekaan.

Ihmisen lisäksi ruoka on merkityksellistä myös ympäristölle, sillä ruoantuotanto on yksi suurimmista ilmastonmuutoksen ajureista ja suurin luontokadon aiheuttaja. Jos ruokaketjun vaikutuksia ympäristöön ei saada laskuun ajoissa, vaarantavat planetaaristen rajojen ylitykset ihmiskunnan ravinnonsaannin.

Tutkimme ruoan merkitystä yksilön, yhteiskunnan ja luonnon muodostamalle kokonaisuudelle. Tutkimme ruoan aistinvaraisten ominaisuuksien vaikutusta ruokavalintoihin, niihin vaikuttavia fysikaalis-kemiallisia tekijöitä sekä kehitämme ruokakokemuksen mittauskeinoja. Ruokajärjestelmän systeemisten vaikutusten ymmärtämisen kautta etsimme keinoja kestävöittää suomalaista ruokaketjua sekä kuluttajan valinnoilla että ruokaa tuottajan järjestelmän muutoksilla.

Tutkimushankkeet ja yhteiskunnallisen vuorovaikuttamisen hankkeet

Tutkimusryhmämme