Volgan alueen kielten tutkimusyksikkö toimii Turun yliopistossa suomen kielen ja suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen oppiaineessa. Yksikkö tutkii Volgan ja sen sivujoen Kaman alueella Venäjällä puhuttavia suomen sukukieliä mordvaa (ersää ja mokšaa), maria, udmurttia sekä kielten vertailun näkökulmasta myös alueen turkkilaiskieliä tšuvassia, tataaria ja baškiiria. 

Tutkimusyksikkö tekee tutkimusalaansa kuuluvien uhanalaisten kielten rakenteen perustutkimusta. Keskeisimpiä tutkimusaiheita ovat sanasto, sananmuodostus ja morfosyntaksi sekä kirjakielissä tapahtuvat muutosilmiöt. Erilaisten sanakirjojen toimittaminen ja sähköisten kielikorpusten kehittäminen on myös tärkeä osa toimintaa.

Tutkimusyksikön tavoitteena on ollut edistää tieteellistä yhteistyötä Turun ja Volgan–Kaman alueen yliopistojen välillä. Tämä on toteutunut ennen kaikkea tutkija- ja jatko-opiskelijavierailujen sekä yhteistyöprojektien muodossa. Tärkeä toimintamuoto on ollut myös 2–3 vuoden välein järjestettävien Volgan alueen kielten symposiumien organisoiminen. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on vaikeuttanut suoria yhteyksiä Volgan–Kaman alueen vähemmistökansoihin, joiden kielten ja kulttuurien tuntemus on toisaalta yhä tärkeämpi osa monietnisen Venäjän ja sen historian ymmärtämistä.

 

Volgan alueen kielten kartta
Volgan alueen tasavallat.

Kuvaaja/Tekijä

Eeva Herrala