Asiasana: fysiikan ja tähtitieteen laitos

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Väitös (fysiikka): MSc Moe Moe Aye

Aika

2.8.2024 klo 12.15 - 16.00
MSc Moe Moe Aye esittää fysiikan alaan kuuluvan väitöskirjansa OPTIMIZED PINNING IN HIGH-TEMPERATURE SUPERCONDUCTOR THIN FILMS. Paikka: XVII Auditorio, Quantum Vastaväittäjä: Dr. rer. nat. Jens Hänisch, Karlsruhe Institute of Technology Kustos: Prof. Petriina Paturi, Turun yliopisto Yleisö voi...

Uudenlaisia tietokoneita kohti memristorien avulla (Väitös: FM Ville Lähteenlahti, 12.12.2022, fysiikka)

05.12.2022

Digitaalisen tiedon määrän räjähdysmäinen kasvu on kannustanut tutkijoita kehittämään uusia tapoja tallentaa ja käsitellä tietoa. Yksi lupaavimmista uusista lähestymistavoista ovat neuromorfiset laitteet, jotka perustuvat biologisien neuroverkkojen jäljittelyyn. Väitöskirjassaan Ville Lähteenlahti tutkii memristoreita – neuromorfisien laitteiden rakenneosasia, joita voidaan käyttää sekä tiedon tallentamiseen, että laskutoimitusten suorittamiseen.

Tutkimusretkiä kosmokseen -kesälukiossa kartoitettiin olemassa olon perusteita tieteen ja taiteen keinoin

10.08.2022

Tutkimusretkiä kosmokseen -kesälukio toteutettiin 25.7.–5.8.2022 Kevon tutkimusasemalla Utsjoella ja Sodankylän geofysiikan observatoriolla Tähtelässä. Kesälukiossa Turun yliopiston astrobiologia, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatus ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio olivat luomassa uusia lähestymistapoja tieteen, taiteen ja lukio-opetuksen yhteistyöhon. 

"Imaging the Black Hole in the center of our Milky Way" - kuinka Linnunradan keskustan musta aukko kuvattiin?

13.05.2022

Kansainvälinen tutkijaryhmä on julkistanut ensimmäistä kertaa kuvan, joka on vahva todiste siitä, että galaksimme keskustassa oleva Sagittarius A* -nimellä tunnettu kohde on musta aukko. Aalto-yliopiston, Turun yliopiston sekä Suomen ESO-keskuksen tutkijat osallistuivat käänteentekevän kuvan ottamiseen. Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyöllä on ollut merkittävä rooli tiedon yhdistelyssä ja analysoinnissa supertietokoneilla. Tutkijat pitävät maanantaina 16.5. klo 14.00 luennon, jolla kerrotaan kuinka kuva otettiin.

MAGIC-teleskoopit havaitsivat erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Nova-purkauksesta – havainto selittää kosmisen säteilyn alkuperää

19.04.2022

Tutkijat ovat havainneet MAGIC-teleskooppien avulla erittäin korkeaenergistä gammasäteilyä Linnunradalla sijaitsevan RS Oph -kaksoistähden Nova-purkauksesta. Mitattu säteily on jopa sata miljardia kertaa energisempää kuin näkyvä valo ja tämä on ensimmäinen kerta, kun Novasta havaitaan näin voimakasta gammasäteilyä. Havainnot tuovat uutta tietoa Nova-purkausten roolista mystisten kosmisten säteiden lähteinä.