Opiskelijat tutustuivat fyysikoiden työmahdollisuuksiin yritysillassa
Fyysikon työllistymismahdollisuuksiin tutustuttiin yritysillassa. 21.11. Katso videolta alumnien terveisiä!
Fyysikon työllistymismahdollisuuksiin tutustuttiin yritysillassa. 21.11. Katso videolta alumnien terveisiä!
Postdoc-tutkija Immanuel Christopher Jebaraj on saanut arvostetun Vincenzo Ferraro -palkinnon nuorille avaruusfysiikan tutkijoille. Palkintoseremonia pidettiin 13. lokakuuta Sorrentossa Italiassa.
Euroopan avaruusjärjestön avaruusteleskooppi Euclid laukaistaan avaruuteen heinäkuun 1. päivä, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan. Se kartoittaa seuraavan kuuden vuoden aikana kolmanneksen taivaasta.
FM Elmeri Rivasto tutki väitöstutkimuksessaan korkean lämpötilan suprajohtavia ohutkalvoja. Tutkimuksessa onnistuttiin tehokkaasti optimoimaan materiaalien ominaisuuksia ja kehittämään suprajohtavia ohutkalvorakenteita, joita on mahdollista soveltaa eri aloille.
Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta on valinnut 59 uutta akatemiatutkijaa. Turun yliopistossa nelivuotisen akatemiatutkijan rahoituksen sai viisi tutkijaa.
Digitaalisen tiedon määrän räjähdysmäinen kasvu on kannustanut tutkijoita kehittämään uusia tapoja tallentaa ja käsitellä tietoa. Yksi lupaavimmista uusista lähestymistavoista ovat neuromorfiset laitteet, jotka perustuvat biologisien neuroverkkojen jäljittelyyn. Väitöskirjassaan Ville Lähteenlahti tutkii memristoreita – neuromorfisien laitteiden rakenneosasia, joita voidaan käyttää sekä tiedon tallentamiseen, että laskutoimitusten suorittamiseen.
Tutkimusretkiä kosmokseen -kesälukio toteutettiin 25.7.–5.8.2022 Kevon tutkimusasemalla Utsjoella ja Sodankylän geofysiikan observatoriolla Tähtelässä. Kesälukiossa Turun yliopiston astrobiologia, Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatus ja Oulun yliopiston Sodankylän geofysiikan observatorio olivat luomassa uusia lähestymistapoja tieteen, taiteen ja lukio-opetuksen yhteistyöhon.
Kansainvälinen tutkijaryhmä on julkistanut ensimmäistä kertaa kuvan, joka on vahva todiste siitä, että galaksimme keskustassa oleva Sagittarius A* -nimellä tunnettu kohde on musta aukko. Aalto-yliopiston, Turun yliopiston sekä Suomen ESO-keskuksen tutkijat osallistuivat käänteentekevän kuvan ottamiseen. Turun yliopiston ja Åbo Akademin yhteistyöllä on ollut merkittävä rooli tiedon yhdistelyssä ja analysoinnissa supertietokoneilla. Tutkijat pitävät maanantaina 16.5. klo 14.00 luennon, jolla kerrotaan kuinka kuva otettiin.
Aalto-yliopiston, Turun yliopiston sekä Suomen ESO-keskuksen tutkijat osallistuivat käänteentekevän kuvan ottamiseen.