Osallistu ruskean rasvan aineenvaihduntaa ja B3-vitamiinin saantia käsittelevään tutkimukseen
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten B3-vitamiinin päivittäinen saanti 6 kuukauden ajan vaikuttaa ruskean rasvan aineenvaihduntaan.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten B3-vitamiinin päivittäinen saanti 6 kuukauden ajan vaikuttaa ruskean rasvan aineenvaihduntaan.
Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kahden eri aterian nauttiminen vaikuttaa akuutisti ruokahaluhormonien eritykseen ja ruskean rasvakudoksen aineenvaihduntaan.
Turun PET-keskuksessa on vuodesta 2008 lähtien tutkittu ruskean rasvan toimintaa ja merkitystä elimistön aineenvaihdunnassa. Nyt etsimme osallistujia kuvantamistutkimukseen, jossa selvitetään kylmäaltistuksen vaikutusta ruskean rasvakudoksen aineenvaihduntaan ja ruskean rasvan yhteyttä immuunijärjestelmän muutoksiin.
Turun PET-keskuksen tutkijat ovat todenneet, että valo vaikuttaa nisäkkäiden ruskean rasvan opioidireseptorien toimintaan. Kun päivänvalon määrä vähenee, reseptorien aktiivisuus lisääntyy. Samanlainen ilmiö tapahtuu aivoissa. Kummankin tarkoitus on auttaa ihmisiä ja eläimiä sopeutumaan vuodenaikojen vaihteluun.
Rasvakudosten toiminta on häiriintynyt ylipainoisilla henkilöillä. Väitöstutkimuksessaan FM Teemu Saari tutki lihavuuden vaikutuksia ruskean ja valkoisen rasvan rasvahappoaineenvaihduntaan ja verenkiertoon. Tutkimus osoitti, että lihavuus vähentää ruskean rasvan rasvahappoaineenvaihduntaa kylmässä ja huoneenlämmössä. Lisäksi Saari havaitsi tutkimuksessaan ruskean rasvan verenvirtauksen lisääntyvän ruokailun jälkeen.
Professori, ylilääkäri ja InFLAMES-lippulaivahankkeen ryhmänjohtaja Pirjo Nuutila on valittu vuoden 2022 Novo Nordisk Foundation Lecture -palkinnon saajaksi. Palkinto myönnettiin hänen tutkimustyöstään aineenvaihduntasairauksien, kuten ylipainon ja diabeteksen parissa.
Turun yliopistossa väittelevä kardiologian erikoislääkäri Sanna Laurila tutki ruoansulatushormoni sekretiinin vaikutuksia ihmisen aineenvaihduntaan PET-kuvantamisella. Tutkimus osoitti uuden mekanismin ruokahalun säätelyssä, joka perustui ruskean rasvan aktivoitumiseen. Sekretiini myös lisäsi sydänlihaksen glukoosin soluun ottoa sekä munuaisten suodatusnopeutta. Tulokset lisäävät ymmärrystä ruokahalun säätelyyn vaikuttavista tekijöistä ja avaavat uusia mahdollisuuksia lihavuuden sekä sydämen ja munuaisten vajaatoiminnan lääketutkimukseen.
Turun PET-keskuksen tutkijat ovat löytäneet uuden kylläisyyttä säätelevän mekanismin. Vastikään julkaistun tutkimuksen mukaan sekretiini-niminen hormoni vaikuttaa kylläisyyteen aktivoimalla ruskeaa rasvaa.