Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten kahden eri aterian nauttiminen vaikuttaa akuutisti ruokahaluhormonien eritykseen ja ruskean rasvakudoksen aineenvaihduntaan.
Turun PET-keskuksessa on vuodesta 2008 tutkittu ruskean rasvan toimintaa ja sen merkitystä ihmisen aineenvaihdunnassa. Vuonna 2018 tutkijat osoittivat, että ruskea rasva aktivoituu ravinnon nauttimisen jälkeen prosessissa, jota kutsutaan aterian indusoimaksi lämmöntuotannoksi.
Tutkimukseen etsitään nyt normaali- ja ylipainoisia sekä lihavia miehiä ja naisia vapaaehtoisiksi.
Saatat soveltua tutkimukseen, jos:
- Olet 18-45-vuotias mies tai nainen.
- Olet normaalipainoinen tai ylipainoinen
- Et tupakoi.
- Sinulla ei ole todettua sairautta tai säännöllistä lääkitystä.
Tutkimuskäynnit
Tutkimus sisältää kolme tutkimuskäyntiä Turun PET-keskuksessa.
- Kahdella tutkimuskäynnillä suoritetaan PET-TT-kuvaus ennen ruoan nauttimista ja sen jälkeen.
- Lisäksi tutkimuskäynnit sisältävät verikokeita ja aineenvaihduntaa mittaavia testejä.
Tutkimuksesta ei ole odotettavissa välitöntä lääketieteellistä hyötyä, mutta esimerkiksi terveyteen liittyvien verikokeiden tulosten tietäminen saattaa olla hyödyllistä.
Tutkimuksesta vastaava lääkäri: Kirsi Virtanen.
Yhteystiedot
Jos täytät yllä olevat kriteerit ja olet kiinnostunut kuulemaan lisää, ota yhteyttä:
- Sähköposti: foodbat.study@gmail.com
- Puhelin: 02 3135875 (klo 9–14, tutkimushoitaja)