Hoitotieteen etiikan teemapäivässä avataan näkökulmia terveydenhuollon ammattietiikkaan
Etiikan teemapäivässä paneudutaan tänä vuonna ammattieettisiin kysymyksiin. Teemapäivä järjestetään Turun yliopistossa 11.12.2023 klo 9.00 alkaen.
Etiikan teemapäivässä paneudutaan tänä vuonna ammattieettisiin kysymyksiin. Teemapäivä järjestetään Turun yliopistossa 11.12.2023 klo 9.00 alkaen.
TtM Johanna Wiisak tutki Turun yliopistossa tarkastettavassa väitöstutkimuksessaan terveydenhuollossa tapahtuvien väärinkäytösten paljastamista ammattilaisten näkökulmasta ja kehitti väärinkäytösten paljastamisen päättelymallin. Wiisak kuvasi tutkimuksessaan myös väärinkäytösten paljastajien yksilöllisiä taustatekijöitä ja moraalista rohkeutta. Tulosten perusteella Wiisak esittää sidosryhmille ja tutkijoille ehdotuksia väärinkäytösten ehkäisemiseksi ja vähentämiseksi.
Etiikan teemapäivässä käsitellään laajasti yhteiskunnallisesti ajankohtaisia työelämäetiikan aihealueita. Teemapäivä järjestetään Turun yliopistossa 1.12.2022 klo 9.00 alkaen.
Väitöskirjatutkija Johanna Wiisakin tutkimuksessa tunnistettiin mahdollisia väärinkäytösten paljastajia terveydenhuollossa. Tutkimuksessa selvisi, että terveydenhuollon ammattilaiset pitävät itseään moraalisesti rohkeina ja olisivat todennäköisesti valmiita paljastamaan väärinkäytöksiä pelosta ja itselle aiheutuvista haitoista huolimatta.
Hoitotyön johtajien eettinen aktiivisuus lisää hoitohenkilökunnan työhön sitoutumista ja työhyvinvointia, hoidon laatua ja potilastyytyväisyyttä sekä organisaation kokonaismenestystä. TtM Laura Laukkanen tuotti tutkimuksessaan käsitteen hoitotyön johtajien eettinen aktiivisuusprofiili ja kehitti uudenlaisen verkkopohjaisen etiikan koulutuksen. Tutkimus osoitti, että johtajien eettistä aktiivisuutta voidaan tukea siihen liittyvällä verkkokoulutuksella.
Miten vahvistetaan terveydenhuollon etiikkaa muuttuvassa maailmassa ja miten kohdataan terveydenhuollon eri käyttäjäryhmät kunnioittavasti? Näihin kysymyksiin paneudutaan verkossa järjestettävässä Etiikan teemapäivässä 8.12.2021 klo 9.00 alkaen.
Moraalinen rohkeus tarkoittaa esimerkiksi hoitajan valmiutta toimia potilaan edun mukaisesti silloinkin, kun se voi aiheuttaa vaikeuksia hoitajalle itselleen. Valmistuvan sairaanhoitajan moraalinen rohkeus on yksi tekijöistä, joita on tutkittu Turun yliopiston johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa. Euroopassa valmistuvien sairaanhoitajien moraalinen rohkeus on tutkimuksen perusteella korkealla tasolla.