Turun yliopisto esillä monipuolisesti Kirja- ja Ruokamessuilla 4.-6.10.
Eduskuntatutkimuksen keskus ja tulevaisuuden tutkimuskeskus esittäytyvät Turun kirjamessuilla B-hallissa. Turun yliopiston lavaohjelma tarjoaa laajan kattauksen ilmastonmuutoksesta sekä lukemisesta. Asiantuntijat muun muassa miettivät, miten ilmastonmuutosta voidaan hillitä, miten se näkyy kirjallisuudessa sekä luonnossa. Samanaikaisesti järjestettävillä ruokamessuilla esillä ovat Brahea-keskus, funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus ja elintarvikekemia ja -kehitys.
Turun Kirjamessut järjestään 4.—6.10. Turun Messukeskuksessa. Yliopisto on napannut kiinni messujen tämänvuotisiin teemoihin eli ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutuksiin ja lukutaitoon.
Eduskuntatutkimuksen keskus esittäytyy B-hallissa osastolla B14. Osastolla pääsee juttelemaan keskuksen asiantuntijoiden kanssa sekä osallistumaan leikkimieliseen kilpailuun, joka antaa vihiä, miten tarkkaan on itse kuunnellut poliitikkojen sanomisia.
Naapuriosastolla B15 Tulevaisuuden tutkimuskeskus pureutuu messujen teemaan ilmastonmuutoksen kulttuurivaikutukset. Osastolla tuodaan vahvasti esille, että tarvitsemme kulttuurin muutosta, jotta voimme sekä estää ilmastonmuutosta että ymmärtää sen vaikutusta meihin ja sopeutua siihen. Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen messuosastolla tutkijat esittelevät työtään, jolla tukevat kulttuurin muutosta kestävämpään suuntaan. Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen messuosastolla voit myös osallistua mieluisimman ilmastoteon äänestykseen ja tutustua keskuksen opetukseen, tutkimukseen ja palveluihin.
Turun yliopiston lavaohjelmaa
Pe 4.10
TIETO-lava klo 10.20 Kun ilmasto muuttuu, kirjallisuus muuttuu. Haastateltavana yleisen kirjallisuustieteen professori Markku Lehtimäki.
TIETO-lava klo 10.40 Ilmastonmuutoksen vaikutukset elintapoihimme ja -ympäristöihimme. Haastateltavana ekologian professori Kari Saikkonen.
ONERVA-ohjelmatila klo 10.40 Miten luen politiikkaa. Haastateltavana taloussosiologian yliopisto-opettaja Arttu Saarinen
La 5.10.
TIETO-lava klo 10.20 Kuka päättää ilmastonmuutoksen vaikutuksista ja miten nämä päätökset vaikuttavat ympäristöllisiin ihmisoikeuksiin? Aiheesta keskustelemassa Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki ja ympäristöoikeuden professori Anne Kumpula.
TIETO-lava klo 10.50 Kulttuurin vaikutukset ilmastonmuutokseen. Keskustelijoina dosentti Katriina Siivonen, maantieteen professori Jukka Käyhkö, kansatieteen dosentti Leena Paaskoski ja Luonto-Liiton ilmastoaktiivi Sofia Böling.
Su 6.10
TIETO-lava klo 10.20 Energialla ilmastonmuutosta vastaan. Haastateltavana Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Jyrki Luukkanen.
Yliopiston kirjasto esittelee vapaakappaleoikeuden merkitystä
Turun yliopiston kirjasto ja Åbo Akademin kirjasto järjestävät Kirjamessuilla lauantaina 5.10. kello 10.20—12.00 Onerva-tilassa seminaarin Turun yliopistokirjastojen vapaakappaleoikeus 100 vuotta.
Seminaarissa viisi tietokirjailijaa ja tutkijaa kertovat kirjallisen tuotantonsa ja tutkimustensa pohjana käyttämistään vapaakappaleaineistoista. Esiintyjät:
10.20 Öppningsord/Alkusanat, Eva Costiander-Huldén
10.25 Vaalimainoksia, aikatauluja ja pitsitietoa – pienpainatteista löytyy vaikka mitä, Helena Honka-Hallila
10.50 Lähiöiden mainoksia ja tyyppitalojen vientiesitteitä Mikko Laaksonen
11.15 Bokströmmar, biblioteksprofileringar och friexemplaren, Lars Westerlund
11.40 Hur görs finländska barn? Mammalådans babyböcker, Mia Österlund & Maria Lassén-Seger
Maakunnan upeat maut esillä Turun Ruokamessuilla 4.-6.10.
Varsinais-Suomen asema todellisena ruokamaakuntana saa ansaitsemansa huomion Turun Ruokamessuilla 4.-6.10. Parikymmentä alueen pientä elintarvikealan yritystä esittäytyy samalla osastolla yhteisellä teemalla ”Lähiruoka - tiedät mitä syöt”.
Makuhermoja kutkuttavien herkkujen lisäksi osaston läheisellä lähiruokalavalla tunnettu keittiömestari Aki Wahlman luotsaa kävijöitä tutustumaan lähiruokayritysten tarinoihin sekä nykypäivän elintarvikealan yrittäjyyteen.
Monipuolisen yrittäjäkentän lisäksi Varsinais-Suomessa on huipputason ruokaketjun tutkimus- ja kehittämistoimintaa. Tästä kävijät saavat ensimakua Turun yliopiston osastolta C129. Osastolla jaetaan tietoa Varsinais-Suomen ruokaketjusta, sen merkittävyydestä, kotimaisista kasviproteiinituotteista sekä lähiruoan suoramyynnin mahdollisuuksista.
Näiden lisäksi osastolla voi vastata riistan lihan kuluttajakyselyyn, kokeilla VR-lasien avulla lisättyä todellisuutta sekä tutustua kala-alan uusiin innovaatioihin.
Turun yliopiston osastolla vierailevat MTK Varsinais-Suomen asiantuntijat sekä Maa- ja kotitalousnaisten hanke Ruokahukka ruotuun – katse vesistöihin.
Turun yliopiston yksiköt esittäytyvät
Brahea-keskus
- Ruokaketjun merkitys Varsinais-Suomessa, mistä voin ostaa lähellä tuotettua ruokaa?, Elintarvikkeiden suoramyynti. Toteuttajana Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -hanke
- Reseptiikkaa ja tietoa kotimaisten kasviproteiinien käytöstä. Toteuttajana Vastuullista proteiinia pöytään -hanke
- Kuluttajakysely riistan lihan käytöstä sekä ostokanavista. Toteuttajana Hyvinvointia riistasta -hanke
Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus
- Tulevaisuuden ruokaelämyskeskus Flavoria – esitellään uuden ruokaelämyskeskuksen toimintaa
Elintarvikekemia ja -kehitys
- Blue Products – esitellään erilaisia kala-alan innovaatioita
Varsinaissuomalaiset yritykset osastolla
Vihreä Härkä
Riihipuoti
Bikkalan tila
Voima Papu
Myssyfarmi
Rainingon luomutila
Koivunalhon luomutila
Vallan Maukas Oy
Leipomo Verainen
Livonsaaren Leipomo
Kotipellon Puutarha
Kolin Luomutila
Kyheröisen tila
Wanha Kalana
Saariston Leipä
Lihapaja Oy
Hamppufarmi
Raitti 181
Tuorlan Majatalo