Turun yliopistolla järjestettiin marraskuun lopulla seminaari tieteen ja tieteentekijöiden vapauden puolesta. Kyseessä oli ensimmäinen kansallinen Scholars at Risk Finland -tapahtuma, joka toi yhteen yliopistojen edustajia Suomesta ja pohjoismaista. Puheenvuoroja käyttivät myös opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Suomen tiedeakatemian edustajat. Seminaarin odotetuinta antia olivat kuitenkin kertomukset, joissa kotimaissaan vainotut tutkijat korostivat vapaan tieteen merkitystä vapaalle yhteiskunnalle.
Tilaisuuden avajaispuheen pitänyt Turun yliopiston rehtori Jukka Kola muistutti, että tieteen vapaudella on aivan erityinen merkitys Turun yliopistolle.
– Kuten päärakennuksen seinässä komeileva tunnuslause kertoo, yliopistomme syntyi aikanaan vapaan kansan lahjoituksena vapaalle tieteelle. Akateeminen vapaus on globaali vastuu, jota jokaisen yliopistolaisen tulee puolustaa parhaansa mukaan, rehtori Kola totesi.
Hän myös kertoi, että opetus- ja kulttuuriministeriön asettamassa kansainvälisten asioiden foorumissa valmistellaan yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa yhteistyössä ensi keväänä julkaistavia uusia korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämisen linjauksia.
Suomen Scholars at Risk -jaoston puheenjohtaja, Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumin johtaja Martin Cloonan puolestaan painotti puheenvuorossaan, että ilman vapautta yliopisto on vain nimellinen laitos. Professori Martin Cloonan kiitti myös Turun yliopistoyhteisöä hyvästä yhteistyöstä, ja rohkaisi samalla kaikkia instituutioita osoittamaan julkisesti tukensa Scholars at Risk -järjestön toiminnalle.
Suomen tiedeakatemian tiedesihteeri Veera Launis yhtyi Martin Cloonanin toiveeseen. Launis myös kertoi, että Suomen tiedeakatemialla on ihmisoikeuskomitea, joka tukee tieteen ja tutkimuksen vapautta sekä yksilön vapautta.
Vapaa tiede on despoottien turma
Opetus- ja kulttuuriministeriön Atte Jääskeläinen toi tilaisuuteen terveiset Euroopan tasolta. Ministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtaja kertoi, että EU -komissio pyrkii toimillaan vahvistamaan tieteen vapauden periaatetta globaalilla areenalla. Jääskeläinen nosti esiin myös vuonna 2020 annetun Bonnin julistuksen tieteellisen tutkimuksen vapaudesta, jonka EU:n kaikki 27 jäsenmaata allekirjoittivat.
– Haasteita tieteen ja tieteentekijöiden vapaudelle nousee kuitenkin läheltä ja kaukaa. Kiinan tilanne on tunnettu, mutta myös EU:n sisällä on omat ongelmansa. Esimerkiksi Unkarissa vapaa tiede on viime vuosina joutunut paineen alle, Jääskeläinen totesi.
Jordaniasta kotoisin oleva englannin kielen tohtori Majid Mgamis on demokratian ja tieteen vapauden voimakas puolestapuhuja. Hän muistutti yleisöä siitä, että vain vapaa tiede voi tuoda demokratian diktatuurisiin maihin. Mgamisin mukaan yksinvaltiaat pelkäävät tiedettä, koska sen tehtävä on kyseenalaistaa vallitsevia olosuhteita.
– Tieteentekijät kysyvät vaikeita kysymyksiä ja etsivät elämää parantavia ratkaisuja. Diktaattorit eivät pidä tästä, koska he haluavat luoda maailmasta kuvan muuttumattomana kokonaisuutena, jossa alistettujen on vain tyydyttävä osaansa, Majid Mgamis totesi.
Lopuksi hän kannusti kuulijoita jatkamaan väsymätöntä tieteen tekemistä ja vallitsevien olojen kyseenlaistamista.
– Jos jämähdämme paikallemme, me ja tiede olemme tuomittuja, Mgamis kiteytti.
Uraauurtavaa työtä vapaan tieteen puolesta
Turun yliopisto ja Åbo Akademi ovat yhdessä toimineet Suomen Scholars at Risk -jaoston puheenjohtajina sen perustamisesta lähtien vuonna 2017. Kuluvan vuoden lopussa nykyinen puheenjohtaja Martin Cloonan ja SAR Finland -jaoston koordinaattori Irinja Paakkanen luovuttavat järjestön vetovastuun Helsingin yliopistolle. Aktiivinen SAR -toiminta kuitenkin jatkuu Turun yliopistolla.
Ensi vuonna Turun ihmistieteiden tutkijakollegium (TIAS) lanseeraa Koneen Säätiön rahoittaman Kone Foundation Scholars at Risk Fellowship Programme -ohjelman, joka ulottuu vuoteen 2025.
Lisätietoa:
Irinja Paakkanen
SAR Finland -jaoston koordinaattori
irpaak@utu.fi
Martin Cloonan
Suomen Scholars at Risk -jaoston puheenjohtaja, Turun ihmistieteiden tutkijakollegiumin johtaja
martin.cloonan@utu.fi