Tutkija valokeilassa: Marjaana Sjölund

05.12.2024

Oikeustieteellisen tiedekunnan Tutkija valokeilassa -uutissarjassa esittelyvuorossa on projektitutkija Marjaana Sjölund.

Nimi: Marjaana Sjölund
Tehtävä tiedekunnassa: projektitutkija
Suoritetut tutkinnot: oikeustieteen maisteri, diplomi-insinööri
Kiinnostuksen kohteet: lainvalmistelu, lainsäädäntötutkimus, oikeussosiologia, metsäoikeus, kiinteistötietojärjestelmät

Kuvaile urapolkuasi. Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?

Olen valmistunut vuonna 2005 tietotekniikan, tietoliikennetekniikan ja elektroniikan diplomi-insinööriksi, jonka jälkeen olen tehnyt pitkään ohjelmistosuunnittelijan töitä. Muutama vuosi sitten tuskailin liiallisen vapaa-ajan kanssa ja päädyin selailemaan avoimen yliopiston kurssitarjontaa, etsien jotain mielenkiintoista uutta opittavaa. Sattumalta kauppakorkeakoulun puolella oli juuri menossa ilmoittautuminen työoikeuden perusteisiin. Vähänpä tiesin, mihin tuo ensimmäinen avoimen yliopiston kurssi tulisi johtamaan. Yksi kurssi johti nimittäin toiseen ja kolmanteen. Lopulta myös harrastus muuttui vakavasti otettavaksi opiskeluksi, siirtymiseen oikeustieteellisen tiedekunnan tutkinto-opiskelijaksi ja lopulta valmistumiseen.

Vaikka oikeustieteen opiskelut mahdollistivat nykyisen työni, on tärkein vaikutin tutkimusmaailmaan siirtymiselle ollut kuitenkin tutkimusavustajana saamani kokemus. Sain opiskelujen aikana mahdollisuuden tutustua tutkimuksen tekoon osana Anne Alvesalo-Kuusen vetämää tutkimusavustajapoolia. Tutkimusavustajan roolista hyppäys nykyiseen rooliini puolipäiväiseksi projektitutkijaksi ei enää sitten ollut liian iso ja pelottava, kun Calonian kolmas kerros oli jo ehtinyt tulla tutuksi.

Millaisten projektien (tai projektin) parissa työskentelet parhaillaan?

Minut on palkattu LAWPOL-nimiseen hankkeeseen, jossa pyrimme rakentamaan oikeuden ja politiikan rajapintojen tutkimusta mahdollistavaa tutkimusinfrastruktuuria. Osana projektia olen päässyt mm. selvittämään historiallisia lainvalmisteluaineistoja, visioimaan generatiivista kielimallia työnimellä Tarmo-botti ja testaamaan lausuntojen semanttista samankaltaisuutta – kaikki äärimmäisen mielenkiintoisia asioita, joissa olen voinut hyödyntää sekä teknistä että oikeustieteellistä osaamistani.

Kiinteä osa infrastruktuuria on myös jo toiminnassa oleva Lakitutka, joka on viime vuodet ollut lähellä sydäntäni. Lakitutka tuo lainvalmisteluaineiston saavutettavammaksi meille kaikille. Toivon, että tulevaisuuden kehitysprojektien myötä Lakitutkasta saadaan tehtyä vielä älykkäämpi ja helppokäyttöisempi.

Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet opiskelujesi jälkeen?

Opiskeluaikana meille esiteltiin toinen toistaan kiinnostavampia oikeudenaloja, joista melkein kaikista innostuin suuresti. Eniten kiinnostusta minussa ovat herättäneet ympäristö-, kiinteistö- ja metsäoikeus sekä lainsäädäntötutkimus. Siksipä päädyinkin tekemään graduni kiinteistöoikeudellisesta lainvalmistelusta, jossa kaksi kiinnostuksen kohdetta näppärästi yhdistyivät.

Maisteriksi valmistumisestani on vasta puolisen vuotta, joten kiinnostuksen kohteet eivät ole suuremmin ehtineet vaihtua. Lähes varmaa on, että minua kiinnostavia uusia aihealueita tulee vastaan jatkuvasti, joten keskittyminen vain yhteen kapeaan kysymykseen voi olla lopulta mahdotonta.

Jos et olisi tutkija, missä ammatissa olisit?

Toimin tällä hetkellä puoliksi ohjelmistosuunnittelijana omassa yrityksessäni ja puoliksi tutkijana täällä yliopistolla. Mikäli en olisi kumpaakaan, voisin innostua vaikkapa metsäasiantuntijaksi neuvomaan metsälain soveltamisessa tai metsätilojen sukupolvenvaihdoksissa. Toisaalta joskus haaveilen myös virkamiehen paikasta virastossa tai työskentelystä hallinto-oikeudessa. Myös veroasiantuntijan tai kaupungin juristin työ voisi olla mielenkiintoista. Kiinnostavien työtehtävien lista on aivan loputon, joka johtaakin sujuvasti seuraavaan kysymykseen.

Mistä innostut?

Innostun kaikesta uudesta ja uuden oppimisesta. Aivan parasta on, kun ympärillä on innostavia kollegoja (kuten LAWPOL-hankkeessa), jolloin pääsemme innostumaan yhdessä uusista ideoista.

Luotu 05.12.2024 | Muokattu 09.12.2024