Tutkija valokeilassa: Venla Mathlein

06.11.2024

Oikeustieteellisen tiedekunnan Tutkija valokeilassa -uutissarjassa esittelyvuorossa on väitöskirjatutkija Venla Mathlein.

Nimi: Venla Mathlein
Tehtävä tiedekunnassa: väitöskirjatutkija
Suoritetut tutkinnot: oikeustieteen maisterin tutkinto OTM

Kiinnostuksen kohteet

Väitöskirjani käsittelee kuluttajansuojan ja eläinoikeuden rajapintoja. Kuluttajansuojaoikeudellisten teemojen ohella olen laajemmin kiinnostunut eläinten käyttöä ja suojelua koskevista oikeudellisista kysymyksistä, kuten eläinten oikeudellisen asemasta. Väitöskirjatutkimuksen jälkeen haluaisin tutkia esimerkiksi eläinten suojelua koskevia valtiosääntöoikeudellisia kysymyksiä ja eläinten perusoikeuksista säätämistä. Eläinoikeustutkimuksen ohella minua kiinnostaa ympäristöväittämäsääntely sekä suurpetojuridiikka.

Yleisesti ottaen oikeustieteellisen tutkimuksen ohella olen kiinnostunut yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämisestä ja oikeudellisesta aktivismista. Eläinten heikko oikeudellinen asema on johtanut eläinten laajamittaiseen käyttöön erityisesti elintarviketuotannossa. Eläinten laajamittainen käyttö puolestaan vaikuttaa eläimille aiheutuvan kärsimyksen lisäksi negatiivisesti myös ilmastokriisin voimistumiseen, luonnon monimuotoisuuden katoamiseen, eläinlähtöisiin pandemiariskeihin sekä kansanterveysongelmiin. Eläinten hyväksikäyttöön linkittyvät kestävyysnäkökulmat osaltaan korostavat eläinoikeudellisen tutkimuksen ja osaamisen sekä eläinten oikeudellisen aseman vahvistamisen merkitystä.

Kuvaile urapolkuasi. Miten olet päätynyt nykyiseen tehtävääsi?

Innostuin oikeustieteellisen tutkimuksen tekemisestä kirjoittaessani notaarityötä eläimiin liittyvistä oikeusteoreettisista kysymyksistä. Tällöin ajattelin, että tutkiminen oli parasta, mitä siihen mennessä olin opinnoissa päässyt tekemään.

Nykyisestä väitöskirja-aiheestani eli eläimistä valmistettujen tuotteiden markkinoinnista ja kuluttajansuojasta kiinnostuin aikoinaan kauppaoikeuden perusteiden luennolla. Opin tuolloin, että harhaanjohtavuuskiellon mukaan kuluttajalle annettavien tietojen tulee olla oikeellisia ja selkeitä, eivätkä annetut tiedot saa johtaa kuluttajaa harhaan. Mieleeni nousi välittömästi lukuisat mainokset, joissa vankeudessa kasvatettuja eläimiä, joiden elämää rajoitetaan monin tavoin, kutsutaan kuitenkin markkinoinnissa vapaiksi. Myöhemmin opin lisäksi, että harhaanjohtavuuskiellosta huolimatta markkinointia valvova viranomainen on linjannut, että eläimiä on hyväksyttävä kutsua myös onnelliseksi ilman, että väitteen tueksi tarvitsee esittää näyttöä.

Jatkoin eläinperäisten tuotteiden markkinointikäytäntöjen tutkimista kauppaoikeuden erikoistumisjaksolla. Kiinnostuin siitä, kuinka oikeudellisella osaamisella ja ymmärryksellä voi vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin. Samoihin aikoihin ryhdyin antamaan oikeudellista neuvontaa eläimiä ja luontoa koskevissa kysymyksissä. Lisäksi harjoittelin yhteistyö- ja esiintymistaitoja sekä kehitin substanssiosaamista erilaisissa ympäristö- ja eläinasioita ajavissa järjestöissä.

Opintojen ohella kokeilin juristiharjoittelijan työtehtäviä ministeriössä, kunnalla, ympäristöjärjestössä sekä yritysmaailmassa. Eläimiä koskevat oikeudelliset kysymykset vetivät kuitenkin eniten puoleensa, ja jatkoin eläimistä valmistettujen tuotteiden markkinoinnin ongelmien tutkimista pro gradu -tutkielmassa. Valmistumisen jälkeen hain Turun yliopistoon väitöskirjatutkijaksi, koska pidin kotiyliopiston hengestä ja halusin päästä kehittämään eläinoikeuden tutkimusta ja osaamista juuri Turussa.

Millaisten projektien (tai projektin) parissa työskentelet parhaillaan?

Tällä hetkellä kirjoitan väitöskirjaa siitä, miten kuluttajan tiedonsaantioikeus toteutuu eläimistä valmistettujen tuotteiden markkinoinnissa ja miten kuluttajan tiedonsaantioikeuden vahvistaminen vaikuttaa eläinten oikeudellisen suojelun edistämiseen. Eläinten suojelua koskeva yhteiskunnallinen ja oikeudellinen muutos linkittyy olennaisesti siihen, kuinka paljon ihmiset saavat tietoa eläinten kohtelusta.

Olen tunnistanut eläimistä valmistettujen tuotteiden markkinoinnissa kaksi markkinointikeinoa, jotka heikentävät kuluttajien mahdollisuutta tehdä tietoon perustuvia ostopäätöksiä. Ensimmäinen näistä on eläinten hyvinvointia korostava markkinointi, jossa eläinten hyvinvointia, suojelua, vapautta ja kunnioittamista korostetaan suhteettoman paljon ottaen huomioon, kuinka haitallisia eläintuotannon käytännöt eläimille tosiasiassa ovat. Tällainen markkinointi vääristää myös kuluttajien käsityksiä eläinten todellisuudesta ja todellisesta hyvinvoinnista, mikä puolestaan vaikuttaa kuluttajien näkemyksiin eläinsuojelun vahvistamisen tarpeellisuudesta.

Toinen markkinointikeinoista on eläimet häivyttävä markkinointi, jossa yhteys tuotteen valmistuksessa käytettyyn tuntevaan olentoon häivytetään ja sen sijaan kuluttajan huomio ohjataan esimerkiksi tuotteen makuun tai kotimaisuuteen. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että mikäli kuluttajat saavat tietoa eläinten kohtelusta tai edes näkevät kuvan tuotteen valmistuksessa käytetystä eläimestä, heidän halukkuutensa syödä eläimiä laskee. Siten nykyistä läpinäkyvämmällä ja totuudenmukaisemmalla markkinoinnilla voitaisiin suojata kuluttajien mahdollisuutta tehdä heidän arvomaailmansa mukaisia ostopäätöksiä ja samalla edistää yleistä tietoisuutta eläinten käyttöä koskevista ongelmista.

Ovatko kiinnostuksen kohteesi muuttuneet opiskelujesi jälkeen?

Kiinnostuksen kohteet ovat pysyneet opiskelujen jälkeen lähestulkoon samana. Kiinnostus eläinoikeuden opettamiseen ja eläinten perusoikeuksien ajamiseen on kuitenkin voimistunut samalla kuin oma ymmärrys eläinten oikeudellisen suojan vahvistamisen välttämättömyydestä on kehittynyt.

Jos et olisi tutkija, missä ammatissa olisit?

Tavalla tai toisella käyttäisin oikeudellista osaamista yhteiskunnallisten oikeudenmukaisuuskysymysten ratkomiseen. Koen, että tällä hetkellä parhaiten voin vaikuttaa minulle tärkeisiin aiheisiin kehittämällä oikeustieteellistä ymmärrystä kuluttajansuojan ja eläinsuojelun yhteydestä sekä edistämällä eläinoikeuden yliopisto-opetusta.

Mistä innostut?

Minua innostaa oikeudellisen ymmärryksen ja osaamisen kehittäminen, vallitsevien näkemysten haastaminen, eläinoikeuden opiskelu ja luonnollisesti myös tutkimuksen tekeminen. Lisäksi innostun opettamisesta ja vuorovaikutuksesta opiskelijoiden kanssa.

Luotu 06.11.2024 | Muokattu 06.11.2024