Nukutus ei sammuta tajuntaa kokonaan
Nukutuksen eli yleisanestesian aikaisesta aivojen toiminnasta on saatu uutta mielenkiintoista tietoa. Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tutkijat nukuttivat terveitä vapaaehtoisia koehenkilöitä eri nukutusaineilla ja rekisteröivät aivojen sähköisessä toiminnassa tapahtuvia muutoksia reagointikyvyn menetyksen ja palautumisen yhteydessä. Ainutlaatuisen koeasetelman avulla tutkijat havaitsivat, että muutokset aivosähkökäyrässä johtuvat paitsi tajunnan muutoksesta itsestään, myös lääkeaineiden epäspesifisistä vaikutuksista. Lähes kaikki koehenkilöt muistivat nähneensä unia reagoimattomuuden aikana. Lisäksi aivot yllättäen prosessoivat sanoja, vaikka varsinaisia muistijälkiä ei näistä koehenkilöille jäänyt.
Kuva: Sara Jarret, CMI
Kun ihmiselle annetaan nukutusainetta, hän näyttää menettävän tajuntansa – tai ainakin hän lakkaa reagoimasta ympäristöönsä. Mutta sammuuko ihmisen tajunta nukutuksessa kokonaan, vai jatkaako se olemassaoloaan jossakin muuttuneessa tilassa aivojen sisällä? Tätä kysymystä on selvittänyt Turun yliopiston ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin yhteishanke Tietoinen mieli, jossa tutkitaan ihmisen tietoisuuden hermostollista perustaa. Tutkimuksessa nukutuslääkkeiden aiheuttamia muutoksia seurattiin aivosähkökäyrän (EEG) ja positroniemissiotomografian (PET) avulla.
Hanke on farmakologian dosentti ja anestesialääkäri Harry Scheininin nukutusaineitten aivomekanismeja tutkivan ryhmän ja psykologian professori Antti Revonsuon tajuntaa ja aivoja filosofisesti ja psykologisesti tutkivan ryhmän yhteinen. Hankkeen uusimmat tutkimustulokset on raportoitu neljänä eri julkaisuna kahden johtavan anestesiologian alan kansainvälisen tiedelehden heinäkuun numeroissa. Tutkimusten päärahoittajia ovat Suomen Akatemia sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö.
Nukutuksessa aivot prosessoivat sanoja ja näkevät unia
Koeasetelma mahdollisti tietoisuuden ja lääkkeiden vaikutuksen erottamisen
Tajunta on nukutuksessa unen kaltaisessa tilassa
>> Artikkeliin liittyvä päätoimittajan podcast
>> Lehden infograafi havainnon merkityksestä
>> Dreaming and awareness during dexmedetomidine- and propofol-induced unresponsiveness
>> Artikkeliin liittyvä pääkirjoitus (ei open access)
>> Spoken words are processed during dexmedetomidineinduced unresponsiveness
>> Comparative effects of dexmedetomidine, propofol, sevoflurane, and S-ketamine on regional cerebral glucose metabolism in humans: a positron emission tomography study
Yhdysvaltalaisen Anesthesiology-lehden heinäkuun 2018 numeron kansisivu on omistettu turkulaistutkimukselle (kuva: Sara Jarret, CMI).
Anesthesiology-lehden infograafi havainnon merkityksestä nukutuslääkkeiden EEG-vaikutusten tutkimisen historiassa (Infograafi: Jonathan P. Wanderer ja James P. Rathmell, kuva: Annemarie Johnson).