Strategisen tutkimuksen neuvosto myönsi rahoituksen kahdelle hankkeelle, joissa Turun yliopisto on mukana. Rahoitukset myönnettiin taloustieteen professori Janne Tukiaiselle ja sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Riikka Taavetille.
Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) myönsi yhteensä 29 miljoonaa euroa demokratian tulevaisuuden sekä vesiturvan tutkimukseen.
Turun yliopisto on mukana kahdessa konsortiohankkeessa, joille STN myönsi rahoituksen demokratian tulevaisuus (DEMOC) -ohjelmassa. Ohjelmassa keskitytään demokratian nykyisiin ja tuleviin haasteisiin Suomessa ja kansainvälisesti.
Taloustieteen professori Janne Tukiainen on mukana rahoituksen saaneessa konsortiohankkeessa Den liberala demokratins resiliens i Finland (RESLIDE), jota Helsingin yliopisto johtaa. Turun yliopiston osuus hankkeen rahoituksesta on 555 089 euroa.
RESLIDE-konsortio arvioi liberaalin demokratian kestävyyttä Suomessa ja esittää ratkaisuja sen suojelemiseksi. Tutkijat tarkastelevat kansalaisten, poliitikkojen ja virkamiesten demokraattisia normeja, demokraattisia diskursseja sekä poliittisen edustuksen ja osallistumisen eriarvoisuutta. He tukeutuvat erilaisiin tutkimusmenetelmiin, kuten vertaileviin tapaustutkimuksiin ja kyselytutkimuksiin, mutta painottavat erityyppisiä koeasetelmia. Tutkijat kehittävät hankkeessa myös digitaalisen järjestelmän, jonka tavoitteena on tunnistaa demokratian vastaisia suuntauksia julkisessa keskustelussa ja kehittää välineitä demokraattisten normien vahvistamiseksi, vaaliosallistumisessa esiintyvän eriarvoisuuden vähentämiseksi ja virkamiesten auttamiseksi demokratian heikkenemisen torjunnassa.
Sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtori Riikka Taavetti on mukana rahoituksen saaneessa konsortiohankkeessa Demokraattisen osallistumisen esteiden ylittäminen yhdessä marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kanssa (OBAMA), jota Helsingin yliopisto johtaa. Turun yliopiston osuus hankkeen rahoituksesta on 324 102 euroa.
OBAMA-konsortio kehittää ihmisten arkisiin toimintaympäristöihin sekä kuulumisen ja osallisuuden kokemuksiin ankkuroituvia osallistumisen vahvistamisen malleja. Tutkijat tarkastelevat demokraattiseen osallistumiseen ja osallisuuteen liittyvää eriarvoisuutta ja kehittävät tutkimukseen pohjautuvia ratkaisuja erilaisten marginalisoitujen ja vähemmistöryhmien kontekstissa yhdessä näiden ryhmien edustajien ja heidän parissaan työskentelevien tahojen kanssa. He keskittyvät osallistumisen esteisiin ja siihen kytkeytyvään osallisuuden kokemuksen puuttumiseen, jota vammaiset ja rodullistetut ihmiset, sateenkaarivähemmistöt sekä alempien sosiaaliluokkien edustajat ja päihteidenkäyttäjät kokevat niin demokraattisten instituutioiden kuin arkipäiväisen elämänsä piirissä.