BioBlitz-tapahtumat innostivat kaupunkilaisia tutustumaan lähiluonnon monimuotoisuuteen

05.09.2024

Skanssin uuden biodiversiteettipuiston eliölajien kartoitus jatkui kesän toisessa BioBlitz-tapahtumassa 31.8.2024. Skanssin biodiversiteettipuistossa on tunnistettu tähän mennessä 999 lajia, mutta lajihavaintojen tunnistustyö ja lukujen kasvu jatkuu edelleen.

Turun kaupunki on perustanut Skanssin alueelle uuden biodiversiteettipuiston, joka toimii sekä virkistysalueena että oppimisympäristönä kaupunkilaisille.

Osana puiston eliölajiston alkukartoitusta tänä kesänä on järjestetty kaksi BioBlitz-tapahtumaa, joissa tavoitteena oli 21 tunnin aikana kartoittaa mahdollisimman laajasti biodiversiteettipuiston alueen eläimet, sienet ja kasvit. Viimeisin BioBlitz järjestettiin lauantaina 31.8., jossa kartoitettiin erityisesti loppukesän ja alkusyksyn lajeja.

Molempien BioBlitz-tapahtumien tuloksena on saatu kerättyä alueelta lajitietoa varsin kattavasti. 

– Yleensä BioBlitz-tapahtumia on järjestetty vain kerran samassa paikassa. Turun biodiversiteettipuistossa halusimme tarkentaa kuvaa alueen luonnon monimuotoisuudesta järjestämällä tapahtuman kahdesti kesän aikana. Olemme iloisia siitä, että tapahtumat herättivät niin paljon mielenkiintoa. Uskon, että moni lähti puistosta kotiin innostuneena luonnon monimuotoisuudesta, joka ympäröi meitä kaikkialla, sanoo biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi.

Sääksjärvi kertoo, että alueen tieteellinen tutkimus jatkuu vielä tulevien vuosien aikana. Nyt kerätty alkukartoitus ja alueen lajitieto auttaa tulevaisuudessa alueen kehittämisessä. 

– BioBlitz onnistui loistavasti, vaikka loppukesän ajoittain rankkakin vesisade piti osan eliöistä, ja myös ihmisitä, piilossa. Biodiversiteettipuistohankkeen kannalta BioBlitz-tapahtumilla haluttiin paitsi kerätä tietoa alueen lajistosta, myös luoda ihmisille mahdollisuus osallitua kartoitukseen kansalaistieteen menetelmin. Kohtaamiset tutkijoiden kanssa innostavat tarkastelemaan luontoa aivan eri tavalla. Itselleni erityisen mukavaa oli päästä keskustelemaan puistoa käyttävien eläkeläisten, perheiden ja teini-ikäisten nuorten kanssa. Alueen suunnittelussa haluamme kuunnella tarkasti puiston käyttäjien ajatuksia ja siihen nämä arkipäivän kohtaamiset ovat ensiarvoisen tärkeitä, yliopistotutkija Juulia Räikkönen sanoo.

Turun kaupungin varapormestari Elina Rantanen toivotti Bioblitzin osallistujat tervetulleiksi. Rantanen korosti puheessaan kaupungin sitoutumista luonnon monimuotoisuuden vaalimiseen erilaisissa hankkeissa.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Biodiversiteettiyksikön johtaja Ilari Sääksjärvi esitteli biodiversiteettipuiston kierroksella hyönteispyydystä osallistujille ja kertoi yksikön tekemästä kartoitustyöstä puiston alueella.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen

Kartoitustapahtuma oli avoin sekä kaikille asiantuntijoille että luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kiinnostuneille kansalaisille. Osallistujat saivat tallentaa kaikki havainnoidut eliöt iNaturalist-sovellukseen, josta asiantuntijat varmistavat havainnoidut lajit.

Lajihavaintoja on tähän mennessä kertynyt kahden BioBlitzin myötä sovellukseen 999 kappaletta. Lajimäärät kuitenkin nousevat vielä, sitä mukaa kun tutkijat lisäävät ja määrittävät havaintoja jälkikäteen.

Tutkijat ovat aloittaneet alueella lajiston kartoituksen jo keväällä, ja kesäkuun puolivälissä lajeja kartoitettiin kansalaisten voimin kesäkuun BioBlitz-tapahtumassa. Tuolloin kartoitukseen kertyi alkukesän lajeja.

Kyyasiantuntija Toni Beckman kertoi BioBlitzissä kyykäärmeistä ja niiden esiintymisestä Skanssin biodiversiteettipuiston alueella.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Timo Vuorisalon kierroksella tutustuttiin laajasti eri lajeihin joita biodiversiteettipuistosta löytyi. Kierroksella puhututti muun muassa tammenlehdillä tuhoa aiheuttava kelmukovertajakoi.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Antti Haarto ja Veli-Matti Mukkala pohtivat BioBlitzissä iltapäivällä löytyykö hyönteisiä sateen jäljiltä. Aamupäivän aikana molemmat olivat löytäneet noin kolmisenkymmentä lajia, joukossa muun muassa idänkirsikorento, Sympecma Paedisca ja tanhukärpäsiin kuuluva Clinocera Stagnalis, josta aikaisempi eteläisin havainto on ollut Kuusamosta.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen

Kaupunkilaisten harmiksi tapahtumapäivälle osui rankkoja sateita, mutta sateisesta säästä huolimatta tapahtumaan riitti runsaasti osallistujia, ja heistä yli 70 osallistui kartoitustyöhön. Kaiken kaikkiaan tapahtumassa oli noin 200 kävijää, jotka osallistuivat luennoille, kierroksille tai vierailivat alueella seuraamassa kartoitusta. 

Emeritus konservaattori Ari Karhilahti luennoi ja veti kierroksen limasienistä.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Kartoittajat ja kierroksille osallistuneet kuvasivat ahkerasti löydettyjä lajeja iNaturalist-sovellukseen. Lajien tunnistusta jatketaan edelleen tapahtuman jälkeen, kun tutkijat tunnistavat lajeja tarkemmin kuvista ja kerätyistä näytteistä.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Erikoistutkija Kati Pihlaja Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä veti sammalkierrosta BioBlitzissä. Pihlaja löysi puiston ojanpenkalta muun muassa kääpiösiipisammaleen, joka on luokiteltu silmälläpidettäväksi lajiksi.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Useat lapset innostuivat lainaamaan kierroksille mukaan kiikareita, luuppeja ja haaveja.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Tapahtumasta löytyi tehtäviä lapsille ja lapsenmielisille niin puistosta kuin LUMA-keskuksen pisteeltä skanssin aukiolta.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen

Tapahtuma jatkui keskiyöhön asti ja illan viimeisille lepakko- ja yöperhoskierroksillekin riitti vielä kiinnostuneita kävijöitä.

Yöllä BioBlitzissä pääsi tutustumaan muun muassa siihen kuinka valopyydykset toimivat, kun museomestari Anssi Teräs ja tutkimusavustaja Max Koistinen esittelivät erilaisten pyydysten toimintaperiaatteita ja niillä pyörivää lajistoa.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Museomestari Anssi Teräs ja tutkimusavustaja Max Koistinen esittelvät erilaisten pyydysten toimintaperiaatteita ja niillä pyörivää lajistoa.

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen
Tammilovimittari (Ennomos erosaria) BioBlitzissä elokuussa 2024

Kuvaaja/Tekijä

Hanna Oksanen

Tapahtumaa edeltäneellä viikolla Turussa vieraili hanketta rahoittavan eurooppalaisen kaupunkialoitteen (European Urban Initiative) edustajia sekä hankkeen ulkomaisia partnereita Ruotsista (Mälmö), Slovakiasta (Kosice) ja Kreikasta (Neapoli-Sykies).

– Kansainvälisille partnereille kerrottiin hankkeen tavoitteista ja toimenpiteistä ja vastavuoroisesti saimme heiltä myös paljon ideoita alueen kehitystyöhön. Osa vieraista pääsi osallistumaan myös BioBlitziin, joten he saivat hyvän käsityksen tapahtuman osallistavasta ja elämyksellisestä luontotiedon keruusta, Räikkönen kertoo.

BioBlitz-tapahtuma on osa Skanssin biodiversiteettipuisto -hanketta, jossa kehitetään ja testataan aktiivisin keinoin luonnon monimuotoisuuden edistämistä kaupunkioloissa. Biodiversiteettipuisto on uudenlainen lähestymistapa vastata luontokatoon, vaalia harvinaisia eliölajeja sekä lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkien viheralueilla. Hanke on saanut rahoitusta European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta. Hankekumppanit: Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, Blokgarden Oy ja Valonia.

 

Kuvat: Hanna Oksanen
Teksti: Liisa Reunanen

 

Luotu 05.09.2024 | Muokattu 06.09.2024