BioBlitz-tapahtuma houkutteli satoja osallistujia tutustumaan biodiversiteettipuiston eliölajeihin

19.06.2024

Skanssin uuden biodiversiteettipuiston eliölajit kartoitettiin yhden vuorokauden aikana BioBlitz-tapahtumassa 15.6.2024. Tapahtuman aikana tehtiin yli 1200 lajihavaintoa, joista oli tapahtuman päätyttyä tunnistettu yli 600 eri lajia. Tunnistustyö ja lukujen kasvu jatkuu edelleen.

Turun kaupunki on perustanut Skanssin alueelle uuden biodiversiteettipuiston, joka toimii sekä virkistysalueena että oppimisympäristönä kaupunkilaisille. 

Osana puiston eliölajiston alkukartoitusta järjestettiin BioBlitz-tapahtuma lauantaina 15.6.2024. BioBlitzin tavoitteena oli 21 tunnin aikana kartoittaa mahdollisimman laajasti biodiversiteettipuiston alueen eläimet, sienet ja kasvit. 

Turun kaupungin apulaispormestari Elina Rantanen avasi tapahtuman ja osallistui kierrokselle puistoon. 

Kartoitustapahtuma oli avoin sekä kaikille asiantuntijoille että luonnosta ja sen monimuotoisuudesta kiinnostuneille kansalaisille. Osallistujat saivat tallentaa kaikki havainnoidut eliöt iNaturalist-sovellukseen, josta asiantuntijat varmistavat havainnoidut lajit. Lajihavaintoja kertyi sovellukseen BioBlitzin aika yli 1200 kappaletta ja niistä eri lajeja oli tunnistettu tapahtuman päätyttyä yli 600. Lajimäärät kuitenkin nousevat vielä, sitä mukaa kun tutkijat lisäävät ja määrittävät havaintoja jälkikäteen.

Tutkijat ovat aloittaneet alueella lajiston kartoituksen jo toukokuussa ja paikalta löytyy erilaisia hyönteispyydyksiä ja ja lepakkodetektoreita. Nyt järjestetty BioBlitz kesti 21 tuntia, jotta alueella päästiin havainnoimaan niin aamun varhaisia lintuja kuin yölajistoja kuten yöperhosia, kiitäjiä ja lepakoita. Tapahtuma alkoi jo klo 6 aamulla ensimmäisellä yleisökierroksella, jossa joukko kiikareilla varustautuneita osallistujia pääsi kartoittamaan lintuja tutkija Kari Kauniston johdolla.

Ohjelma jatkui aamupäivällä Skanssissa kauppakeskuksessa tutkijoiden pitämillä yleisöluennoilla, joiden jälkeen tutkijat johdattivat kuulijat puistoon kulkemaan maastossa tutkijoiden opastamana. 
 

Kari Kaunisto veti päivän aikana useamman eri eliöihin keskittyvän kierroksen biodiversiteettipuistossa. 
 

Tapahtuma keräsi paikalle niin aikuisia kuin lapsiperheitä luontoharrastajista aloittelijoihin ja asiantuntijoihin.

Kaiken kaikkiaan vuorokauden aikana tapahtumassa oli noin 500 kävijää, jotka osallistuivat luennoille, kierroksille tai vierailivat alueella seuraamassa kartoitusta. Varsinaiseen lajikartoitukseen osallistui yli 70 asiantuntijaa ja vapaaehtoista. 
 

Tapahtumaan osallistujat pystyivät lainaamaan haaveja ja luuppeja kierroksille ja omille havaintoretkille. Skanssin biodiversiteettipuiston pinta-ala on 20 hehtaaria ja se jakaantuu erilaisiin kasvillisuusvyöhykkeisiin.  
 

Kimmo Syrjänen veti yleisölle kierroksen kasveista ja sammalista.
 

Tapahtuman luennot pidettiin skanssin kauppakeskuksen popup tilassa, jossa pääsi myös katsomaan kuinka tutkijat määrittivät lajeja mikroskoopeilla. Havaintoja iNaturalist sovellukseen kertyi BioBlitzin aikana yli 1200 kappaletta ja lajeja oli tunnistettu tapahtuman päätyttyä yli 600 kpl. Lajimäärät kuitenkin nousevat vielä kun tutkijat lisäävät ja määrittävät havaintoja jälkikäteen.  

Tapahtuma jatkui aamuyön tunneille asti ja kello 00.00 alkaneelle yöperhoskierroksellekin riitti vielä kiinnostuneita kävijöitä. 
 

Yöperhosia varten pystytettiin puistoon useita valopyydyksiä, jotka houkuttelivat muun muassa kiitäjiä. Museoamestari Anssi Teräs ja tutkimusavustaja Max Koistinen pystyttivät useita valopyydyksiä puistoon yöperhosten keräystä ja havainnointia varten.
 

Tapahtuma saa jatkoa elokuussa lauantaina 31.8. kun alueella järjestetään toinen BioBlitz jolloin päästään kartoittamaan myös myöhäisen kesän ja alkavan syksyn lajistoa kuten sieniä.  

 

BioBlitz-tapahtuma on osa Skanssin biodiversiteettipuisto -hanketta, jossa kehitetään ja testataan aktiivisin keinoin luonnon monimuotoisuuden edistämistä kaupunkioloissa. Biodiversiteettipuisto on uudenlainen lähestymistapa vastata luontokatoon, vaalia harvinaisia eliölajeja sekä lisätä luonnon monimuotoisuutta kaupunkien viheralueilla. Hanke on saanut rahoitusta European Urban Initiative – Innovative Actions (EUI-IA) -rahoitusohjelmasta. Hankekumppanit: Turun kaupunki, Turun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Luonnonvarakeskus, Villi Vyöhyke ry, Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, Blokgarden Oy ja Valonia. 

Kuvat ja teksti: Hanna Oksanen

Luotu 19.06.2024 | Muokattu 20.06.2024