Satunnaisesti valikoidut suomalaiset pääsevät keskustelemaan energiakysymyksistä

25.11.2024

Turun yliopiston tutkijat järjestävät helmikuussa kansalaiskokouksen, jossa käsitellään kotitalouksien energiankäyttöä sekä energiapolitiikan ohjauskeinoja.

Turun yliopiston tutkijat järjestävät helmikuussa 2025 energia-aiheisen kansalaiskokouksen yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (Syke), ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Keskustelujen teemana on kotitalouksen energiankäyttö ja sitä ohjaavat politiikkatoimet. Kansalaiskokouksen agendalla ovat myös energiaköyhyys ja siihen tarkoitetut tukitoimet, kulutusjoustoratkaisut sekä energianeuvonnan järjestäminen.

– Tuleva kansalaiskokous kuulee energia-alan asiantuntijoita ja keskustelee pienryhmissä. Kansalaiskokous laatii yhteisen julkilausuman, jota hyödynnetään energiapolitiikan valmistelussa, kulutusjoustoratkaisujen hyväksyttävyyden kartoittamisessa ja myös energianeuvonnan kehittämisessä, kertoo valtio-opin professori Maija Setälä Turun yliopistosta.

Tällä viikolla on lähtenyt postiin 8 000 kutsukirjettä satunnaisesti valituille kansalaisille. Kutsu energia-aiheiseen kansalaiskokoukseen voi siis kolahtaa kenen tahansa täysi-ikäisen suomalaisen postiluukusta lähipäivinä. Vapaaehtoiseksi ilmoittautuneiden joukosta kootaan noin 70 henkilön kansalaiskokous, jossa eri väestöryhmät ja eri puolilla Suomea asuvat kansalaisryhmät ovat monimuotoisesti edustettuina.

Energiakysymykset ovat juuri nyt erittäin ajankohtaisia, koska ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi energiantuotannossa siirrytään fossiilisista polttoaineista uusiutuviin energiamuotoihin kuten aurinko- ja tuulivoimaan, mikä vaikuttaa myös monien kansalaisten arkeen.

Uusi kansalaisosallistumisen menetelmä

Puntaroivia kansalaiskeskusteluja käytetään nykyään yleisesti poliittisen päätöksenteon tukena eri puolilla maailmaa. Puntaroivissa kansalaiskeskusteluissa osallistujat valitaan satunnaisesti, jolloin ääneen pääsevät myös ne, jotka eivät muutoin ole aktiivisia politiikassa.

– Kansalaiskokous tuottaa hyvin perusteltuja suosituksia, koska osallistujille annetaan mahdollisuuksia ohjattuun ja rakentavaan keskusteluun asiantuntijoiden ja erilaisia näkökantoja edustavien kansalaisten kanssa. Tästä syystä niitä on hyödynnetty erityisesti ilmastokysymyksissä, johtava tutkija Heli Saarikoski Suomen ympäristökeskuksesta toteaa.

Kansalaiskeskusteluissa osallistujat pääsevät lisäksi perehtymään taustatietoon ja keskustelemaan asiantuntijoiden kanssa, mikä auttaa heitä muodostamaan tietoon pohjautuvia näkemyksiä. Puntaroivat kansalaiskeskustelut tuottavat perusteltuja kirjallisia kannanottoja, jotka toimitetaan päättäjille.

Kansalaiskokouksen laatima julkilausuma luovutetaan ministeriöille päätöksenteon valmistelun pohjaksi keväällä 2025. Hankkeen tutkijat kirjoittavat prosessista myös loppuraportin.

– Energia-aiheinen kansalaiskokous antaa tavallisille kansalaisille mahdollisuuden tuoda esille puntaroituja näkökantoja kotitalouksien energiankäyttöön liittyvistä kysymyksistä. Toivomme mahdollisimman monen kutsutun ilmoittautuvan mukaan, kertoo erityisasiantuntija Heta-Elena Heiskanen ympäristöministeriöstä.

Lisätietoja hankkeesta:

Professori Maija Setälä, Turun yliopisto, p. +358 29 450 2737, maiset@utu.fi

Erityisasiantuntija Heta-Elena Heiskanen, ympäristöministeriö, p. +358 29 525 0380, heta-elena.heiskanen@gov.fi

 

Kuva: Nathan Dumlao / Unsplash

Luotu 25.11.2024 | Muokattu 25.11.2024