Elintarviketieteiden tutkimus
Elintarviketieteiden yksikön tutkimus keskittyy elintarvikeresurssien koostumuksen, ravitsemuksellisten ominaisuuksien, aistittavan laadun ja terveyshyötyjen ymmärtämiseen sekä tietämyksen soveltamiseen elintarvikekehityksessä. Käytämme monipuolisia biokemiallisia ja kemiallisia analyysimenetelmiä, metabolomiikkaa, aistittavan laadun tutkimusta, in vitro -malleja ja kliinisiä tutkimuksia, joilla selvitämme lajikkeiden, ympäristötekijöiden ja teknologioiden vaikutusta elintarvikkeiden koostumukseen, laatuun ja bioaktiivisuuteen. Tutkimuksemme erityinen painopistealue on Suomen ja Pohjolan luonnonvarojen ainutlaatuiset ominaisuudet ja niiden kestävä hyödyntäminen.
Elintarviketieteiden tutkimusalueet
Lipidien kemia ja biokemia
Ruuan sekundaarimetaboliitit
Elintarvikekehitystutkimus
Elintarvikkeiden metabolomiikka
Elintarvikkeiden terveysvaikutukset
Laatukalaa pakkasesta ja PFAS haltuun
Blue Products 3.0
Uusimmat julkaisut
Analysis of triacylglycerol regioisomers in plant oils using direct inlet negative ion chemical ionization tandem mass spectrometry (2025)
Food Research International
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Effect of inulin supplementation on fecal and blood metabolome in alcohol use disorder patients: A randomised, controlled dietary intervention (2025)
Clinical Nutrition ESPEN
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Characterization of Commercial Non-Alcoholic Beers in Two Locations, Finland and China (2025)
Beverages
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Suomen tulisi itse hallita omia luonnonvarojaan ja samalla kantaa vastuu luontokadon estämisestä (2025)
Turun Sanomat
(E1 Yleistajuinen artikkeli lehdessä)
EDITORIAL: Microbial diversity, microbial resources and the quality/safety of fermented beverages (2025)
Food Bioscience
(B1 Vertaisarvioitu muu artikkeli (esim. pääkirjoitus, letter, comment) tieteellisessä lehdessä)
Influence of pre-treatment on composition of iridoids, crocins, and phenolic compounds in Gardenia Fructus oil press residues (2025)
Food Chemistry
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Sensory profiles and oxidative stability of linseed oil microencapsulated with pea, soy, and whey proteins in high-fat food models (2025)
LWT - Food Science and Technology
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Improved uptake of anthocyanins-loaded nanoparticles based on phenolic acid-grafted zein and lecithin (2025)
Food Chemistry
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Effects of Betaine and Polydextrose on Intestinal Microbiota and Liver Ergothioneine in a High-Fat Diet-Fed Mouse Model and a Human Colonic Simulation Model (2025)
Nutrients
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )
Growth conditions trigger genotype-specific metabolic responses that affect the nutritional quality of kale cultivars (2025)
Journal of Experimental Botany
(A1 Vertaisarvioitu alkuperäisartikkeli tieteellisessä lehdessä )