Turun yliopisto muodostaa seitsemän muun yliopiston kanssa European Campus of City-Universities (Yliopistojen ja kaupunkien eurooppalainen kampus, EC2U) -allianssin. Yhteistyön tavoitteena on luoda yleiseurooppalainen kampus uudenlaisella koulutusmallilla. Yhteistyön synergiaedut hyödyttävät niin opetusta, tutkimusta kuin innovaatiotoimintaa.
EC2U-allianssi aloitti toimintansa marraskuussa 2020. Allianssin jäsenyliopistot ovat
- Alexandru Ioan Cuzan yliopisto, Iasi, Romania
- Coimbran yliopisto, Portugali
- Friedrich Schillerin yliopisto, Jena, Saksa
- Johannes Keplerin yliopisto, Linz, Itävalta
- Pavian yliopisto, Italia
- Poitiersin yliopisto, Ranska
- Salamancan yliopisto, Espanja
- Turun yliopisto, Suomi
Toimintaa koordinoi Poitiersin yliopisto. EC2U-allianssi on koko Turun yliopiston opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteinen hanke ja se on oiva väline yliopiston strategian ja kansainvälisyysohjelman toteuttamiseen.
Verkoston tarkoituksena on lisätä eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, suorituskykyä, houkuttelevuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä sekä luoda innovatiivisia yhteistyön ja vapaan liikkuvuuden muotoja kahdeksan yliopiston ja kaupungin välillä. EC2U- allianssi on muun muassa luonut kolme yhteistä maisteriohjelmaa (neljättä suunnitellaan) sekä kolme tohtorikoulutukseen ja tutkimukseen keskittyvää virtuaali-instituuttia.
Euroopassa on yhteensä 64 allianssia ja ne kattavat toiminnallaan 560 korkeakoulua 35 eri maasta. Näistä suomalaisia korkeakouluja on mukana 23 allianssissa.
Allianssissa on mukana noin 200 000 opiskelijaa ja 25 000 henkilökunnan jäsentä. Toimintaan on saatu osarahoitus EU:n Erasmus+- sekä Horizon2020-ohjelmalta.
EC2U on perustanut kolme kansainvälistä maisteritason yhteistutkinto-ohjelmaa. Turun yliopistossa voi suorittaa niihin kuuluvia opintoja, Turun yliopiston hakukohteina ovat kaksi ohjelmaa: Monikielinen ja monikulttuurinen maisteriohjelma eli European Languages, Cultures and Societies in Contact sekä
Kestävät kaupungin ja yhteisöt eli Sustainable Cities and Communities. Lisäksi suunnitteilla on neljäs maisteriohjelma, jonka teema on Peace, Justice and Strong Institutions.
EC2U on perustanut kolme virtuaali-instituuttia, joiden teemat pohjautuvat YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin, mutta eivät sulje muitakaan teemoja pois. Virtuaali-instituuttien tavoitteena on tuoda yhteen eri uravaiheessa olevia tutkijoita aina väitöskirjatutkijoista lähtien. Ne edistävät tutkimusyhteistyön syntymistä eri yliopistojen tutkijoiden välillä, ja järjestävät mm. koulutusta, teemaseminaareja sekä mahdollisuuksia kansainvälistyä ja tehdä yhteisiä rahoitushakemuksia tai julkaisuja.
- GLADE - Good Health and Well-Being (englanniksi)
- VIQE - Quality Education (englanniksi)
- Sustainable cities and communities (englanniksi)
>> Lue lisää virtuaali-instituuteista (englanniksi)
EC2U järjestää kerran vuodessa ajankohtaisesta aiheesta ajatushautomon, johon kutsutaan tutkijoiden lisäksi yliopistojen yhteistyökumppaneita kuten kaupunkien sekä alueella toimivien yritysten, edunvalvojien ja yhdistysten edustajia. Kukin partneriyliopisto järjestää oman tapahtumansa paikallisesti, ja niiden tulokset kootaan yhteen suosituksiksi koko eurooppalaiselle yhteisölle. Tuloksia esitellään myös EC2U-Foorumissa.
>> Lue lisää
EC2U järjestää vuosittain foorumeita, joihon ovat tervetulleita kaikki opiskelijat ja henkilökunta. Ne ovat erinomaisia tilaisuuksia kuulla EC2U-allianssin saavutuksista ja toiminnasta sekä verkostoitua partneriyliopiston kollegoiden ja opiskelijoiden kanssa. Seuraavat foorumit pidetään Linzissä lokakuussa 2024, Coimbrassa toukokuussa 2025 ja Turussa toukokuussa 2026.
EC2U-allianssi tarjoaa lisäksi Turun yliopiston henkilökunnalle ja opiskelijoille mahdollisuuksia osallistua tapahtumiin, intensiivikursseille, kesä- ja talvikouluihin sekä muunlaisille liikkuvuusjaksoille.
>> Tutustu EC2U:n tapahtumatarjontaan
Eurooppalaiset yliopistot -aloitteen keskeisenä tavoitteena on
- edistää eurooppalaisia arvoja ja identiteettiä lisäämällä uuden sukupolven eurooppalaisten yhteistyötä
- lisätä eurooppalaisen korkeakoulutuksen laatua, suorituskykyä, houkuttelevuutta ja kansainvälistä kilpailukykyä sekä mahdollistaa korkeakoulujen syvä institutionaalinen muutos.
Eurooppalaiset yliopistot -aloitteen tavoitteena korkeakoulutuksen systeeminen muutos, joka syntyy syvän yhteistyön avulla. Keskeistä on yhteistyön ja toimintojen jatkuvuus myös yli rahoituskauden. Allianssien toiminnat kattavat koko korkeakouluyhteisön opiskelijoista tutkijoihin, opettajiin sekä tukipalveluihin.
Lue lisää aloitteesta Opetushallituksen ja Euroopan komission sivuilta.
Lisätietoa
Kiinnostuitko EC2U-mahdollisuuksista? Ota yhteyttä osoitteeseen ec2u@utu.fi!
Turun yliopistossa EC2U-allianssia johtaa koulutuksesta vastaava vararehtori Piia Björn. EC2U-koordinaatiotiimissä ovat projektipäällikkö Liisa Järvinen ja projektikoordinaattori Lassi Yli-Muilu, jotka toimivat myös Turun paikalliskoordinaattoreina.