Yhteiskunnat investoivat merkittävästi kouluttaakseen lapsensa taitaviksi aikuisiksi. Oppimistuloksissa on kuitenkin merkittäviä eroja yksilöiden välillä, eikä yhteiskunnan panostus oppimisen tukemiseen aina onnistu parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä epäonnistumisella on sekä yksilön että yhteiskunnan tulevaisuuteen isoja vaikutuksia.

Oppimisanalytiikka auttaa tekemään näkyväksi oppimisen edistymistä. Sen avulla pystymme yhdistämään oppimisen tuen tarvitsijat sekä tuen tarjonnan ja keinot.

Räsänen pitää professoriluentonsa 26.4. otsikolla "Oppimisanalytiikka paljastaa piilossa olevia ilmiöitä oppimisesta ja koulutuksesta".

Luento tulee tilaisuuden jälkeen tälle sivulle podcastina ja tekstiversiona.

Professoriluento tekstiversiona

Pekka Räsänen
Pekka Räsänen aloitti Turun yliopistossa työelämäprofessorina matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa huhtikuussa 2022. Professuurin erityisalana on oppimisanalytiikka.

Keskeisimmät tutkimusaiheet ja asiantuntijuusalueet

  • lastenneuropsykologia
  • oppimistutkimus
  • oppimisen tukeminen
  • oppimisen arviointi

Räsäsen tehtävä Oppimisanalytiikan tutkimusinstituutin työelämäprofessorina on tukea oppimistutkimusta ja luoda puitteita tutkimusyksikön nousulle entistä merkittävämmäksi toimijaksi kansallisesti ja kansainvälisesti. Hän toimii yksikön varajohtajan sekä tutkimustiimin vetäjän rooleissa tavoitteenani koota yksikön omien tutkijoiden tueksi laaja monitieteellinen eri yliopistojen asiantuntijoista koostuva verkosto.

Osaaminen lastenneuropsykologian ja oppimisvaikeuksien tutkimuksesta sekä kliinisestä käytännön työstä tarjoavat mahdollisuuden yhdistää näitä tutkimussuuntia isoilla aineistoilla tehtävään oppimisanalyyttiseen tutkimukseen. Tämä auttaa rakentamaan välineitä oppimisen haasteiden tunnistamiseen sekä tuottamaan tutkimusinspiroituneita ja vaikuttavia keinoja tukea eri ikäisten oppimista ja hyvinvointia.

Tutkinnot ja dosentuurit

psykologian lisensiaatti, Jyväskylän yliopisto 1995