Activist protesting with megaphone during a strike

Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos

Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos on yksi Turun yliopiston strategian viidestä monitieteisestä teemasta. Turun yliopistossa tehdään syvällistä, kriittistä ja monitieteistä historian, kulttuurin ja yhteiskunnan tutkimusta, joka ulottuu esihistoriallisesta ajasta tulevaisuuden tutkimukseen.

Kulttuurinen muisti tarkoittaa tapoja, joilla yhteisö rakentaa ja pitää yllä suhdettaan menneisyyteen toimiessaan nykyhetkessä ja suuntautuessaan tulevaan. 

Yhteisöillä, ryhmillä ja vähemmistöillä on omat muistinsa, joiden ymmärtäminen on kulttuurisen kestävyyden ja hyvinvoinnin lähtökohta. 

Kun yhteiskunta muuttuu, myös muistamisen kohteet ja tavat muuttuvat; uudet muistamisen käytännöt puolestaan luovat edellytyksiä ihmisen monimuotoisuuden ymmärtämiselle, yhteiskunnalliselle muutokselle ja poliittiselle keskustelulle. Yksilölliset ja kollektiiviset identiteetit ja niihin liittyvät rajanvedot ja kamppailut ovat keskeinen osa yhteiskunnallista muutosta. 

Tutustu tutkimusaiheisiimme

Turun yliopistossa tehdään syvällistä, kriittistä ja monitieteistä muistamisen ja sen yhteiskunnallisten kytkentöjen tutkimusta, jonka ajallinen kaari ulottuu esihistoriallisesta ajasta tulevaisuuden tutkimukseen. 

Kulttuurinen muisti ja yhteiskunnan muutos -teeman vahvuusalat ovat:

  • Digitaalinen kulttuuriperintö 
  • Ihmisen monimuotoisuus ja migraatio

Tutkimushankkeita

Koordinaattori

Uusimpia julkaisujamme

Robot Literacy (2025)

An Expanded Glossary of Key Terms and Concepts
Peura, Liisa
(D2 Artikkeli ammatillisessa kokoomateoksessa)