Asiasana: Umpilisäke

Tämä sivu kokoaa asiasanaan liittyviä sisältöjä.

Lääkärilehti valitsi vuoden 2021 parhaaksi väitöskirjaksi Turun yliopistossa väitelleen Suvi Sippolan tutkimuksen

20.06.2022

Suomen Lääkärilehti valitsi vuoden 2021 parhaaksi lääkärin tekemäksi väitöskirjaksi Suvi Sippolan Turun yliopiston kirurgian oppiaineeseen tekemän väitöskirjan umpilisäketulehduksen diagnostiikasta ja hoidosta. Palkittu väitöstutkimus osoittaa, että lievä umpilisäketulehdus paranee useimmiten tablettimuotoisella antibiootilla.

Tablettimuotoinen antibiootti on turvallinen ja tehokas vaihtoehto leikkaushoidolle lievässä umpilisäketulehduksessa (Väitös: LL Jussi Haijanen, 4.3.2022, kirurgia)

Akuutti umpilisäketulehdus on yksi yleisimmistä päivystyspotilaan vatsakivun syistä, ja umpilisäkkeen poistoleikkaus on yleisin päivystyskirurginen toimenpide. LL Jussi Haijasen väitöskirjatutkimuksessa selvisi, että suuri osa umpilisäketulehduksista voitaisiin hoitaa turvallisesti ja myös kustannustehokkaasti tablettimuotoisella antibiootilla leikkaushoidon sijaan.

Lievempi umpilisäkkeen tulehdus paranee tablettimuotoisella antibiootilla

15.01.2021

Lievemmän umpilisäketulehduksen hoito on tehokasta ja turvallista myös pelkästään tablettimuotoisella antibiootilla. Kansainvälisesti merkittävä tutkimustulos tarkoittaa, että lievä tulehdus ei mahdollisesti vaadi edes sairaalahoitoa. Tulos on jatkoa uraauurtavalle, Turusta johdetulle tutkimukselle, joka on jo lähtenyt muuttamaan umpilisäketulehduksen hoitokäytäntöjä.

Uraauurtava suomalaistutkimus valittiin vuosikymmenen merkittävimpien joukkoon – muuttaa umpilisäkkeen tulehduksen hoitokäytäntöjä maailmalla

09.01.2020

Journal of American Medical Association (JAMA) on valinnut suomalaisen umpilisäketulehdustutkimuksen yhdeksi kymmenestä 2010-luvun kliinisesti tärkeimmistä ja vaikuttavimmista artikkeleistaan. Tutkimus osoittaa, että isolla osalla potilaista antibiootit voisivat korvata leikkaushoidon lievemmissä umpilisäketulehduksissa. Artikkeli on listan ainoa kirurginen tutkimus. Yhdysvaltojen lääkäreiden ammattijärjestön julkaisema JAMA on maailman laajalevikkisin viikoittain ilmestyvä vertaisarvioitu korkeatasoinen lääketieteellinen julkaisu.